Patru cadre didactice de la Școala Gimnazială „Sf. Stelian” din Umbrărești-Deal au participat, în perioada 30 iunie - 4 iulie, la o mobilitate de formare a personalului didactic, organizată în parteneriat cu organizația gazdă, Idevelop Training S.L.U din Malaga, Spania, sesiune finanțată integral prin programul "Erasmus+", unul dintre cele mai valoroase programe ale Uniunii Europene.
Programul de formare „Unlocking AI: Artificial Intelligence in Education” a avut ca scop principal dezvoltarea competențelor în utilizarea inteligenței artificiale (AI) în domeniul educației. Pe parcursul mobilității, profesorii au avut posibilitatea să dobândească informații cu privire la fundamentele AI și aplicațiile sale în educație, etică, dar și responsabilitatea utilizării AI în mediul școlar, personalizarea învățării prin tehnologii inteligente, utilizarea unor platforme educaționale asistate de AI în predare-învățare-evaluare, integrarea inteligenței artificiale în proiectarea activităților didactice, selectarea și generarea de conținut educațional folosind ChatGPT, instrumente care permit generarea imaginilor - Leonardo.ai, Autodraw - asistent inteligent de desen, Canva AI, Scratch.
Participanții au avut oportunitatea de a colabora și de a face schimb de bune practici cu profesori și formatori din diverse țări europene, printre care Polonia, Ungaria, Lituania și Spania. Cursul a inclus ateliere interactive, studii de caz, sesiuni de brainstorming și simulări cu instrumente AI utilizate în educația modernă. Formatorul Daniel Gutierrez Lupion a oferit numeroase strategii și trucuri pentru utilizarea creativă a inteligenței artificiale în sala de clasă.
O altă componentă a mobilității a fost îmbunătățirea competențelor lingvistice și dezvoltarea unor noi practici de învățare și metode de predare. Astfel, s-au creat oportunități pentru dezvoltarea unor noi activități educaționale, prin diversificarea curriculumului.
„Cursul de formare "Unlocking AI: Artificial Intelligence in Education" a reprezentat pentru noi o experiență valoroasă de dezvoltare profesională, contribuind la adaptarea educației la cerințele societății digitale. Prin implementarea celor învățate, instituția noastră se aliniază la tendințele europene în domeniul educației și își consolidează angajamentul față de inovație, calitate și incluziune digitală”, ne-a spus coordonatoarea gălăţeană a proiectului, prof. Monica Babeș.