Jaf pe banii noştri / Milioane de euro „îngropate” în şcoli

Jaf pe banii noştri / Milioane de euro „îngropate” în şcoli
Aşa arată o clădire în care s-au investit 900.000 de lei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 1,1 milioane de lei aruncaţi într-o grădiniţă aflată în ruină la Lieşti şi una neterminată la Brăhăşeşti * 5.5 milioane de lei a costat reabilitarea şcolilor desfiinţate în 2009 * Aproape 6 milioane de lei putrezesc odată cu fundaţiile celor trei campusuri liceale din judeţ * Totalul e cu siguranţă mult mai mare *

Investiţiile în şcoli reprezintă un domeniu în care banii publici s-au cheltuit degeaba şi cu nemiliuta. Din 2008, clădiri ale unor unităţi de învăţământ zac în degradare, pentru că nu s-a mai alocat un leu pentru finalizarea lor. În acelaşi timp, începând cu 2009, anual, s-au închis zeci de şcoli şi grădiniţe, elevii fiind mutaţi la alte instituţii. Bineînţeles că pentru cele mai multe dintre acestea guvernul a alocat milioane de lei pentru renovare, consolidare şi utilităţi. Bani irosiţi în vânt. Nimeni nu are o  statistică exactă a fondurilor de care efectiv ne putem cu toţii considera jefuiţi. Harta judeţului este plină de exemple în care sume foarte mari au fost risipite fără pic de minte, doar ca finanţare venită pentru clientela politică şi pentru primării în culoarea partidului de guvernământ. Nimeni nu s-a gândit la necesităţile reale, cum nimeni  nu  poate spune câte lucruri s-ar fi putut realiza dacă banii ar fi fost cheltuiţi cu chiverniseală. Putem însă bănui…

Totalul este mult mai mare

Cum pe nimeni nu a interesat o statistică a acestor bani aruncaţi în vânt, am încercat să  reconstituim o parte din sumă pe baza materialelor publicate în ziarul nostru, din 2008 încoace, fără a avea pretenţia că avem un rezultat exact. Calculele noastre depăşesc astronomica sumă de 12 milioane (120 de miliarde de lei vechi, 3 milioane de euro). Şi, aşa cum am mai precizat, e departe de suma totală.  

900.000 de lei pentru consolidarea unei ruine

Vă puteţi imagina că doar pentru consolidarea unei grădiniţe de la Lieşti care a rămas de trei  ani o ruină, s-au cheltuit 900.000 de lei? Cu  banii aceştia construiai la ţiplă două spaţii noi. În timp ce, Grădiniţa Nr. 2 Lieşti a rămas o ruină, copiii au fost mutaţi la Şcoala Nr. 2. Dacă această sumă imensă s-a cheltuit doar pe nişte stâlpi de susţinere şi refacerea  zidăriei, vă daţi  seama cât se va ridica în final nota de plată?!

Poate ar mai fi de adăugat că la licitaţie care a fost câştigată de societatea unui fost deputat PD din Tecuci, a fost făcută de fostul primar şi el  PD, o educatoare consilier local la acelaşi partid  şi un reprezentant al Finanţelor din Lieşti.  

Tot nefinalizată şi supusă degradării a rămas şi Grădiniţa din Brăhăşeşti pentru  care s-au alocat aproximativ 200.000 de lei. Cam 300.000 de lei s-au alocat şi la Grădiniţa Slobozia Conachi, care chiar dacă nu se degradează, pentru că este finalizată în proporţie de 85 la sută, nu-şi poate primi copiii care merg stau într-o clădire veche de 100 de ani, gata să se dărâme.

6 milioane zac în fundaţii

Anul 2008 a fost cel în care guvernul de atunci a anunţat cu pompă începerea construcţiei a trei campusuri în judeţul nostru: cel al Colegiului Naţional „Al. Cuza”, în curtea Şcolii Nr. 7, cel de la Grupul Şcolar din Tg. Bujor şi de la Grupul Şcolar Industrial Tecuci. Suma cheltuită deja pentru începerea lucrărilor ajunge la aproximativ 6 milioane de lei, bani din care în toate trei locurile abia dacă s-a început lucrul la fundaţie.

2.8 milioane de lei s-au cheltuit pentru campusul de la Tg. Bujor. Dar atelierele şi internatul sunt şi acum neterminate. Dacă la internat s-a mai pus un acoperiş şi s-a mai lucrat câte ceva, ca să nu îl strice ploile, fundaţia pentru ateliere va trebui probabil refăcută, pentru că toată apa ploilor din ultimii trei ani s-a adunat în solul  de sub clădire.

 

Aici ar  trebui să fie internatul de la Industrial Tecuci

La fel şi la Grupul Şcolar Industrial Tecuci, unde s-au cheltuit 1,7 milioane pentru fundaţia internatului  care ar fi trebuit să cuprindă şi camere pentru profesori. În fundaţia campusului Colegiului „Cuza” s-au  îngropat 1,4 milioane pe lucrări care se  strică încet, dar sigur. Mai mult decât atât, bieţii elevi de la Şcoala Nr. 7 stau de ani de zile cu un peisaj lugubru şi cu o groapă cât toate zilele chiar la ei în curte, iar elevii de la „Cuza” stau deasupra capului cu sabia evacuării din vechea clădire (care aparţine Comunităţii Evreieşti).

S-a invocat de atâtea ori că aceste lucrări au fost sistate pe motiv de criză. Dar substratul e, bineînţeles, tot unul politic. Că bani s-au mai alocat în 2009, dar nu s-a dorit continuarea lucrărilor începute de guvernul PNL, de către cei de la PD-L, care au avut şi ei clienţii lor pe care să-i înfrupte din banii guvernamentali.  

Nu are rost să mai discutăm despre cât vor ajunge să coste în final cele trei investiţii. Cum totul s-a deteriorat prin sistarea lucrărilor, probabil că  stabilite iniţial la licitaţii se vor dubla.

Reabilitez şi desfiinţez

Bani de-aiurea s-au cheltuit şi pe toaletele care au costat aproape cât o şcoală nouă, făcute aiurea, în spatele curţii, pe care s-au cheltuit şi câte 300.000 de lei. Dar un inventar exact al acestora este greu de realizat.

Altă investiţie fără cap s-a făcut alocându-se milioane de lei pentru reabilitarea unor şcoli care apoi s-au desfiinţat, pe motiv că aveau elevi puţini. Numai în 2009 s-au desfiinţat 26 de astfel de şcoli, iar dintr-o situaţie prezentată la acea vreme reieşea că investiţiile proaspăt făcute în aceste unităţi se ridicau la 5,5 milioane de lei. La care s-au adăugat alte milioane în 2010 şi 2011, când seria desfiinţărilor de şcoli a continuat, chiar dacă mai moderat.

Un exemplu ar fi că în 2007 s-au cheltuit 900.000 de lei pentru două şcoli din comuna Bereşti Meria, doar pentru termopane, parchet şi centrală, ambele unităţi fiind desfiinţate în prezent. Una dintre şcoli, cea de la Aldeşti număra în 2008 doar 35 de copii.  

Să mai vorbim de ceea ce s-ar fi putut face dacă banii ar fi fost cheltuiţi corect, în ordinea priorităţilor, având la baza finanţărilor criterii măcar numerice?  Cu siguranţă că ar fi fost rezolvate foarte multe probleme şi cei mai mulţi dintre elevi ar învăţa astăzi în condiţii decente. Şi ne gândim la cei de la Şcoala din Gohor sau la cei de la Şcoala din Chiraftei care au vândut simbolic gogoşi şi alte obiecte pentru a impresiona autorităţile să investească în reabilitarea unităţii de învăţământ. E adevărat că  în anul ce tocmai se încheie, alocaţiile pentru capitolul investiţii au fost mult mai sărace pe fondul crizei, dar când au fost bani s-a făcut jaf, banii au fost risipiţi fără jenă, la festin, desigur, participând toate partidele care s-au perindat la guvernare.

 

Citit 6770 ori Ultima modificare Vineri, 02 Decembrie 2011 18:40

12 comentarii

 • postat de elev/parinte de elev
  Miercuri, 07 Decembrie 2011 19:01
  Sunt un fost elev al scolii 7 dar si parinte al unui elev de la scoala 7.............deci cunosc scoala de mic, am invatat aici , tot acolo am jucat fotbal ca adolescent, acolo am ales sa-mi duc copilul. Sunt multi ca mine in scoala 7 care au revenit cu o noua generatie.Daca initial ideea unui campus pe locul scolii a adus anumite sperente , realitatea a fost cu totul alta. Am aflat dintr-o stire prezentata de d-ul Ionut Negru la TV Galati ca numai proiectul campusului a costata 1,4 mil lei vechi , bani cheltuiti pe vise marete , pentru ca realitatea , atunci cand au inceput sapaturile , a fost una tragica. Dupa ce au scos cei mai vechi copaci din curtea scolii, sub umbra carora ma astepta bunica, au descoperit ca terenul e "asezat " pe tevi. de altfel e si greu de observat ca in spatele scolii se afla o centrala termica..........care are tevi , nu?Asa ca nu au mai inceput corpul C , cand au scos copacul din nord au vazut tevile , dar au turnat fundatia si ridicat stalpii la sala de sport si contruit parterul la corpul B. Ce faceau elevii scolii 7 in timpul lucrarilor? Nu aveau unde sa faca orele de educatie fizica, desi terenul de sport fusese refacut cu un an in urma pe banii primariei, erau inchisi in scoala pentru ca in curte nu le mai era permis accesul datorita lucrarilor , invatau cu zgomotul de la masini , betoniere, santier in toata regula.......Credeti ca a interesat pe cineva soarta acestor elevi? Garantat nu. Dar zgomotul a incetat din lipsa de bani de la guvern, dar problemele pentru scoala 7, nu. Terenul de sport s-a transformat intr-o ruina datorita utilajelor ce au trecut prin curte , schele ramase erau un pericol pentru elevi , subsolul corpului B a fost invadat de oamenii strazii , teava de gaze a ramas "in aer' , proptita de un stalp de lemn.Mai mult datorita tasarii terenului din curte( tevile....bata-le vina) zidul nordic s-a fisurat ceea ce a dus la evacuarea a doua sali de clasa si inchiderea bailor elevilor. Solutia salvatoare, folosirea toaletelor ecologice dar si intensificarea strigatelor disperate de ajutor. Norocul scolii a fost ca mai sunt oameni cu suflet , consilieri locali care-si fac treaba in unitatile arondate , care au raspuns pozitiv la demersurile cadrelor didactice si parintilor , nu putine la numar . Asa se face ca in luna mai scoala a primit suma necesara pentru reabilitare si consolidare si in luna august au inceput lucrarile. Nu va imaginati ce chin a fost , ce lupta a acestor oameni ca totul sa fie gata pentru elevi la 12 septembrie , dar au de partea lor elevii care viseaza la o scoala numai a lor , moderna si trainica , parintii care au inteles ca un an de sacrificiu e spre binele copiilor lor si sunt alaturi de cadrele didactice .
  Concluzia: Bani irositi pe proiecte care nu se pot realiza datorita lipsei unor studii anterioare realizarii planurilor, cine nu stia ca scoala 7 e pe un teren cu tevi? Elevii care invatau intr-o scoala calda , mica si prietenoasa au fost supusi ani de zile restrictiilor unui santier.......pe care nu l-au cerut ei. Problemele cauzate scolii de abandonarea santierului , siguranta elevilor , fisurarea peretilor , inchiderea bailor, gasirea solutiilor si in final a banilor , deschiderea unui nou santier.
  Si toate astea de ce?
  0
  0
  Raportează
 • postat de reprezentat scoala 7
  Miercuri, 07 Decembrie 2011 16:46
  Incepand cu luna august 2011 scoala nr. 7 a intrat in reabilitare si consolidare avand ca termen de finalizare data de 18 august 2012. Prin acesta finantare , care a divizat colectivul scolii in doua sedii, 9 clase isi desfasoara activitatea in conditii foarte bune in cadrul Colegiului Pedagogic, alte 9 clase cu acordul parintilor, au ramas in scoala , se repara un prejudiciu adus elevilor , parintilor , cadrelor didactice.Aceasta finantare a fost una din cele mai mari reusite ale colectivului de cadre didactice , mai ales ca in ultimii 6 ani elevii scolii au avut numai de suferit de pe urma inceperii constructiei campusului. Nimeni nu si-a pus problema ca acesti elevi nu au teren de sport , ca au fost "sechestrati "in scoala pe parcursul orelor de studiu, datorita pericolului reprezentat de santier, ca orele s-au desfasurat pe fundalul zgomotului produs de lucrari!! In aceste conditii pentru ca finantarea s-a realizat excusiv datorita cadrelor didactice din acesta scoala , ne dorim ca de noua contructie reabilitata sa se bucure doar elevii scolii 7 !!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de toma alimos
  Duminică, 04 Decembrie 2011 18:06
  balabanestiul nu este mentionat de daca este psd la putere in galati
  0
  0
  Raportează
 • postat de toma alimos
  Duminică, 04 Decembrie 2011 11:18
  si la balabanesti a aceasi situatie au inceput gradinita dar si nu au terminat-o si imi pun intrebarea cine sa invete in ea poate primarul se hotaraste sa mai faca el copii care are cu ce.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cristian
  Duminică, 04 Decembrie 2011 01:08
  Scoala nr 7 este aproape toata in paragina, majoritatea evilor si profesorilor fiind mutati intr-o cladire din campusul Pedagogicului. Gradinita din Liesti e asa de ani buni,desi in urma cu 7-8 ani era in stare de functionare si parea ok. Atunci s-au facut reabilitari,au inceput sa pompeze bani,cand nu se punea problema lipsei de copii. Acum ca se pune in discutie treaba asta, se inchid scoli,gradinite cu efectivele scazute de elevi. Macar de ar da cladirile in folosinta, sa nu ajunga in paragina! Sa le inchirieze cui o fi!
  0
  0
  Raportează
 • postat de educatia
  Sâmbătă, 03 Decembrie 2011 15:20
  Completam: asiguram si transportul pentru personalul didactic de la Universitatea DANUBIUS. Avem nevoie de sprijinul competent al specialistilor in materie de drept civil si de comunicare de la aceasta institutie de invatamant superior.
  0
  0
  Raportează
 • postat de educatia
  Sâmbătă, 03 Decembrie 2011 15:15
  Va afecteaza Legea dialogului social? Daca da sau daca vreti sa stiti cum, Grupul „Lobby pentru dialog social real” şi Sindicatul Liber „Educaţia” Galaţi vă invită la audierea publică cu tema „LEGEA DIALOGULUI SOCIAL – O LEGE PENTRU DIALOG REAL SAU PENTRU DICTATURĂ?”, ce va avea loc sâmbătă, 10 dec. 2011, ora 10.00, în Sala Mică a Casei de Cultură a Sindicatelor din Focşani, str. D. Cantemir, nr. 1. Pentru membrii Sindicatului Liber Educatia, decontam transportul.
  Motivatia, regulamentul, bibliografia, alte detalii pe: http://lobbypentrudialogsocialreal.blogspot.com/ sau scriindu-ne pe adresa lobbydialogsocialreal@gmail.com
  0
  0
  Raportează
 • postat de Școala Generală 7 Galați,o monstră de prostie a autorităților iresponsabile!
  Sâmbătă, 03 Decembrie 2011 10:09
  O tâmpenie este situația Școli Generale 7 Galați din Țiglina 2 unde construcția unei noi aripi a fost abandonată,construcția neterminată afectând școala ,reușind să surpe o aripă a vechi școli,prin tasarea terenului.Totul a fost abandonat,construcția reprezentând un tembelism prin distrugerea școli și a zonei verzi care consolida zona,prin tăierea arborilor pentru care au fost destinați,
  0
  0
  Raportează
 • postat de Un parinte revoltat
  Sâmbătă, 03 Decembrie 2011 09:24
  Asa e, Domnule, Andresascu! La Cuza e o situatie aparte. Se prefera plata unei chirii imense pentru o cladire care sta sa cada (Doamne fereste de un cutremur!), decat sa se construiasca ceva sau sa fie mutati elevii si profesorii la Liceul Traian, de exemplu, unde ar fi destul spatiu pentru toate clasele. Nu mai spun ca toata lumea se plange acolo de lipsa salilor de clasa ,dar nu se face nimic. Sunt cativa "suferinzi de centru"care mai au un pic si se leaga cu lanturi de cladirea aceea. Majoritatea profesorilor si a parintilor doresc mutarea aceasta , intr-un spatiu adecvat invatarii, o cladire noua, un loc in care elevii de la clasele a treia si a patra si cei de la gimnaziu ar invata in alte conditii (dimineata, fiecare clasa in sala ei) , nu s-ar mai plati chirie iar sumele ar putea fi folosite la dotarea scolii, dar pentru ca aceia ce conduc scoala nu doresc sa plece din centru stam intr-o ruina si platim chirie. Sa vedem ce s-or face cand va yice primaria ca nu mai are bani!
  Cladire pentru Cuya ,deci ar fi, dar nu e bunavointa. Am inteles ca si Scoala 7 trebuie reabilitata...stau cu toalete ecologice in curtea scolii...campusul acela le-ar fi de folos.
  Ii aude cineva si pe parintii de la Cuza? As dori daca se poate sa se faca un sondaj de opinie, nu stiu, intr-o zi cand ies elevii de la cursuri, in fata scolii si sa se ceara direct parerea elevilor si parintilor. Multumim pentru articol!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Un parinte revoltat
  Sâmbătă, 03 Decembrie 2011 09:23
  Asa e, Domnule, Andresascu! La Cuza e o situatie aparte. Se prefera plata unei chirii imense pentru o cladire care sta sa cada (Doamne fereste de un cutremur!), decat sa se construiasca ceva sau sa fie mutati elevii si profesorii la Liceul Traian, de exemplu, unde ar fi destul spatiu pentru toate clasele. Nu mai spun ca toata lumea se plange acolo de lipsa salilor de clasa ,dar nu se face nimic. Sunt cativa "suferinzi de centru"care mai au un pic si se leaga cu lanturi de cladirea aceea. Majoritatea profesorilor si a parintilor doresc mutarea aceasta , intr-un spatiu adecvat invatarii, o cladire noua, un loc in care elevii de la clasele a treia si a patra si cei de la gimnaziu ar invata in alte conditii (dimineata, fiecare clasa in sala ei) , nu s-ar mai plati chirie iar sumele ar putea fi folosite la dotarea scolii, dar pentru ca aceia ce conduc scoala nu doresc sa plece din centru stam intr-o ruina si platim chirie. Sa vedem ce s-or face cand va yice primaria ca nu mai are bani!
  Cladire pentru Cuya ,deci ar fi, dar nu e bunavointa. Am inteles ca si Scoala 7 trebuie reabilitata...stau cu toalete ecologice in curtea scolii...campusul acela le-ar fi de folos.
  Ii aude cineva si pe parintii de la Cuza? As dori daca se poate sa se faca un sondaj de opinie, nu stiu, intr-o zi cand ies elevii de la cursuri, in fata scolii si sa se ceara direct parerea elevilor si parintilor. Multumim pentru articol!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Florin
  Sâmbătă, 03 Decembrie 2011 01:23
  De multe ori m-am intrebat ce o fi cu acea cladire din Liesti de zace de atata timp ca o ruina. Timp de 2 ani cat am facut naveta la Iasi......mereu o vedeam pentru ca este pozitionata la sosea.....Urat, urat, urat.....se vede.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Educatia-Presedinte
  Sâmbătă, 03 Decembrie 2011 01:00
  "ne putem cu toţii considera jefuiţi"? Poate! Dar banii au fost din bugetul (mereu) de austeritate al invatamantului; un buget care nu a depasit niciodata 3,8% din PIB. Jaful a fost din buzunarele personalului din invatamant care si-au primit mereu salariile ciuntite asa cum atesta sentintele judecatoresti definitive, irevocabile si executorii. Numai ca banii trebuiau directionati spre investitii, unele din ele absolut inutile, pentru ca de acolo se obtin comisioane grase. Din salarii nu se pot obtine comisioane. (Nu m-am referit la campusul "Al. I. Cuza" care este absolut necesar)
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.