În șapte comune din judeţ nu se decontează naveta

În șapte comune din judeţ nu se decontează naveta
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primarii comunelor respective susţin că nu dispun de fonduri * Ministerul Educaţiei pregăteşte un proiect prin care fondurile pentru navetă vor fi „vărsate” direct în salariile cadrelor didactice *

La 16 dintre cele 23 de primării cu care am reuşit să luăm legătura am aflat că profesorii şi-au primit banii de navetă pentru anul acesta şcolar, deşi în unele locuri s-au dat cu întârziere.

În celelalte șapte, cadrele didactice n-au primit niciun leu la pentru transport de la începutul anului școlar, sau chiar mai rău, de doi ani de zile.  În această ultimă  categorie se încadrează Oancea, Suceveni, Nicorești, Măstăcani, Munteni.

”O  să facem un facem un efort pentru  la anul”, spune primarul de la Măstăcani, Ilie Dănuț.

”N-am decontat nimic, nici anul trecut. Nu am bani, știți care e situația”, recunoaște și Nicolae Hanță de la Suceveni.

În plus, nici primarii de la Gohor și de la Drăgușeni nu s-au putut lăuda că au plătit profesorilor banii pe transport. La Drăgușeni, Iancu Muntianu susține că el  a alocat bani școlii, dar că directorul nu și-a planificat și capitol bugetar pentru navetă: ”Le-am dat peste 3 miliarde de lei vechi, Să ceară profesorii un audit să vadă s-a făcut cu  banii lor. Nu eu sunt vinovat că directorul nu și-a prevăzut bani pentru navetă în cele 3 miliarde pe care le-a primit”, se disculpă primarul din Drăgușeni. 

În alte părți s-a plătit  

Lucru îmbucurător este că printre comunele care în prezent decontează aceste drepturi ale profesorilor se numără şi cele despre care anul trecut pe vremea aceasta scriam că nu plătiseră la acest capitol niciun leu: Cerţeşti, Ghidigeni, Bălăbăneşti, Nămoloasa, Piscu şi Fundeni. În plus, sunt comune care în care atât în anul anterior, cât și acum dascălii au primit banii  pentru  transport: Tulucești, Scânteiești, Vârlezi, Slobozia Conachi  și Liești. Lor li se adaugă acum Priponești, Buciumeni, Berești Meria, Fârțănești și Ivești. 

Naveta inclusă în  salariu?

Inspectorul general-adjunct, Onuț Atanasiu susține că  există la nivelul ministerului un proiect prin care banii pentru naveta profesorilor vor fi incluși în salarii: ”Nu știm exact cum se va calcula acest cuantum, având în vedere că distanțele parcurse de profesorii aceleiași instituții de învățământ  sunt diferite. Știm însă că cei de la MECTS lucrează la acest proiect care ar putea intra în vigoare din 2012”, a precizat Onuț Atanasiu. 

Citit 6732 ori Ultima modificare Luni, 05 Decembrie 2011 17:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.