Patru candidaţi pentru funcţia de rector la Universitatea "Dunărea de Jos"
Foto: Fotomontaj: Costel Popa

Patru candidaţi pentru funcţia de rector la Universitatea "Dunărea de Jos"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* S-au înscris în competiţie Praisler, Georgescu, Ioana şi Bârsan * Lucian Oprea a lăsat decizia pentru ultima zi *

Astăzi este ultima zi în care se depun candidaturile pentru funcţia de rector al Universităţii „Dunărea de Jos”, alegerile urmând să aibă loc pe 25 ianuarie. Dacă în urmă cu o săptămână exista un singur înscris – prorectorul Mirela Praisler, în momentul de faţă situaţia este următoarea: au mai confirmat faptul că vor candida doi decani şi un prorector - profesorii Puiu Lucian Georgescu, Nicolae Ioana şi Iulian Bârsan. Alţi doi dintre cei ale căror nume se vehiculau ca potenţiali candidaţi au infirmat categoric: Adrian Lungu şi Aurel Nechita. Lucian Oprea este singurul care încă se mai gândeşte. Le-am solicitat celor care candidează să ne spună care este principalul lor atu:

Prof.dr.ing.Puiu Lucian Georgescu (decanul Facultăţii de Ştiinţe şi Mediu): „Îmi voi depune candidatura. Atuul meu este experienţa pe care o am: proiectele mele au cuprins atât un număr mare de studenţi cât şi de cadre didactice. Sunt expert pe termen lung la trei agenţii ale MECT, am o experienţă de opt ani ca senior evaluator la Comisia Europeană, cinci ani de profesorat în Franţa şi doi în SUA. Am adus 8 milioane de euro în Universitate, de care au beneficiat un număr de 200 de oameni. Preconizez o bună colaborare cu administraţia publică locală, indiferent de culoarea politică”.

Prof.univ.dr. Nicolae Ioana (decanul Facultăţii de Litere):  „Personal, nu mă pot evalua decât în raport cu instituţia. Atuul meu consider că este acela al coerenţei, al nediscriminării şi imparţialităţii, ceea ce implică un tratament echitabil pentru toţi oamenii”.

Prof.dr.ing.Iulian Bârsan (prorector care se ocupă cu strategia universitară şi relaţiile cu Republica Moldova şi Ucraina): „Da, intenţionez să candidez, deşi timpul e scurt. Promisesem că nu voi candida dacă domnul Viorel Mînzu candidează, şi, de asemenea, că voi candida dacă Adrian Lungu se va retrage. Am înţeles că domnul Lungu s-a retras şi situaţia m-a luat pe nepregătite. Principalul meu atu este experienţa mea, tot ce am făcut până acum pentru Universitate”.

Doi candidaţi retraşi din cursă, unul indecis

L-am întrebat pe prof.dr.ing. Adrian Lungu (decanul Facultăţii de Arhitectură Navală) care este poziţia sa în momentul de faţă: „Nu-mi voi depune candidatura, în schimb îi voi ajuta pe colegii mei care îşi vor exprima dorinţa”. Şi medicul Aurel Nechita (decanul Facultăţii de Medicină) ne-a confirmat faptul  că nu va candida: „Nu candidez pentru că Universitatea este polivalentă, cu multe secţii tehnice şi cu multe probleme. Vor fi nişte decizii foarte dureroase de luat. Eu sunt un tip corect şi tranşant. Este nevoie atât de dorinţa cadrelor didactice cât şi a conducerii Universităţii de a rezolva toate problemele care sunt, rezolvări  fără de care lucrurile nu au cum să meargă bine”.

Prof.dr.ing.Lucian Oprea (director DIDFR): „Am dosarul pregătit şi nu ştiu dacă trebuie să-l depun sau nu. Mă voi hotărî în ultima clipă. Sunt mulţi cei care mă sfătuiesc să nu candidez”.

Vă reamintim că alegerea rectorului, potrivit referendumului desfăşurat anul trecut, se face prin votul tuturor cadrelor didactice titulare şi al studenţilor care sunt reprezentaţi în  consiliile profesorale şi în Senat. Până acum, rectorul era ales de Senat.

 

Citit 6367 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2012 23:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.