Patru candidaţi pentru funcţia de rector la Universitatea "Dunărea de Jos"
Foto: Fotomontaj: Costel Popa

Patru candidaţi pentru funcţia de rector la Universitatea "Dunărea de Jos"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* S-au înscris în competiţie Praisler, Georgescu, Ioana şi Bârsan * Lucian Oprea a lăsat decizia pentru ultima zi *

Astăzi este ultima zi în care se depun candidaturile pentru funcţia de rector al Universităţii „Dunărea de Jos”, alegerile urmând să aibă loc pe 25 ianuarie. Dacă în urmă cu o săptămână exista un singur înscris – prorectorul Mirela Praisler, în momentul de faţă situaţia este următoarea: au mai confirmat faptul că vor candida doi decani şi un prorector - profesorii Puiu Lucian Georgescu, Nicolae Ioana şi Iulian Bârsan. Alţi doi dintre cei ale căror nume se vehiculau ca potenţiali candidaţi au infirmat categoric: Adrian Lungu şi Aurel Nechita. Lucian Oprea este singurul care încă se mai gândeşte. Le-am solicitat celor care candidează să ne spună care este principalul lor atu:

Prof.dr.ing.Puiu Lucian Georgescu (decanul Facultăţii de Ştiinţe şi Mediu): „Îmi voi depune candidatura. Atuul meu este experienţa pe care o am: proiectele mele au cuprins atât un număr mare de studenţi cât şi de cadre didactice. Sunt expert pe termen lung la trei agenţii ale MECT, am o experienţă de opt ani ca senior evaluator la Comisia Europeană, cinci ani de profesorat în Franţa şi doi în SUA. Am adus 8 milioane de euro în Universitate, de care au beneficiat un număr de 200 de oameni. Preconizez o bună colaborare cu administraţia publică locală, indiferent de culoarea politică”.

Prof.univ.dr. Nicolae Ioana (decanul Facultăţii de Litere):  „Personal, nu mă pot evalua decât în raport cu instituţia. Atuul meu consider că este acela al coerenţei, al nediscriminării şi imparţialităţii, ceea ce implică un tratament echitabil pentru toţi oamenii”.

Prof.dr.ing.Iulian Bârsan (prorector care se ocupă cu strategia universitară şi relaţiile cu Republica Moldova şi Ucraina): „Da, intenţionez să candidez, deşi timpul e scurt. Promisesem că nu voi candida dacă domnul Viorel Mînzu candidează, şi, de asemenea, că voi candida dacă Adrian Lungu se va retrage. Am înţeles că domnul Lungu s-a retras şi situaţia m-a luat pe nepregătite. Principalul meu atu este experienţa mea, tot ce am făcut până acum pentru Universitate”.

Doi candidaţi retraşi din cursă, unul indecis
L-am întrebat pe prof.dr.ing. Adrian Lungu (decanul Facultăţii de Arhitectură Navală) care este poziţia sa în momentul de faţă: „Nu-mi voi depune candidatura, în schimb îi voi ajuta pe colegii mei care îşi vor exprima dorinţa”. Şi medicul Aurel Nechita (decanul Facultăţii de Medicină) ne-a confirmat faptul  că nu va candida: „Nu candidez pentru că Universitatea este polivalentă, cu multe secţii tehnice şi cu multe probleme. Vor fi nişte decizii foarte dureroase de luat. Eu sunt un tip corect şi tranşant. Este nevoie atât de dorinţa cadrelor didactice cât şi a conducerii Universităţii de a rezolva toate problemele care sunt, rezolvări  fără de care lucrurile nu au cum să meargă bine”.

Prof.dr.ing.Lucian Oprea (director DIDFR): „Am dosarul pregătit şi nu ştiu dacă trebuie să-l depun sau nu. Mă voi hotărî în ultima clipă. Sunt mulţi cei care mă sfătuiesc să nu candidez”.

Vă reamintim că alegerea rectorului, potrivit referendumului desfăşurat anul trecut, se face prin votul tuturor cadrelor didactice titulare şi al studenţilor care sunt reprezentaţi în  consiliile profesorale şi în Senat. Până acum, rectorul era ales de Senat.

 

Citit 6238 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2012 23:21

15 comentarii

 • postat de Iosif
  Joi, 12 Ianuarie 2012 11:08
  Nu ar fi rau sa-i intrebati pe candidati, daca aveti ocazia, cu ce echipa (prorectori) vor implementa planul managerial propus. Veti avea surpriza sa constatati ca functioneaza zicala “Aceeasi Marie, dar cu alta palarie”.
  0
  0
  Raportează
 • postat de jurnalist
  Joi, 12 Ianuarie 2012 09:09
  Am absolvit cu ceva timp in urma jurnalismul la Dunarea de Jos .Si acum regret enorm acest lucru .O facultate foarte slaba ,cu multe cadre didactice slab pregatite ....cu alte cuvinte pierdere de vreme...
  Si toate acestea se intamplau cand decan era prof Ioana.Acum constat cu stupoare candidatura acestuia la functia de rector.Nu-i cunosc pe ceilalti trei ,dar consider ca prof Ioana e o alegere proasta !
  0
  0
  Raportează
 • postat de PARINTE
  Miercuri, 11 Ianuarie 2012 13:04
  Daca dumneavoastra, cei ce comentati acest material, sunteti universitari, e trist. Sunteti jalnici. Nimic nu va detaseaza de lumea murdara a politicienilor pe care-i vedem la televizor. Pacat de tinerii care vor cauta in dumneavoastra modele.
  0
  0
  Raportează
 • postat de SENATOR UDJG
  Miercuri, 11 Ianuarie 2012 08:40
  Pacat ca in univeristatea Dunarea de Jos din Galati sunt oameni de mare valoare stiintifica si morala, cu vizibilitate internationala, care ar putea schimba multe lucruri in sens pozitiv, dar care nu au nici o opinie si care probabil nu intrezaresc nimic pozitiv in viitor, ceea ce ii face sa nu aiba nici un cuvant de spus.

  Atunci, cei care viseaza numai putere or sa castige si or sa ne conduca! Ne meritam soarta!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Sm
  Marți, 10 Ianuarie 2012 23:03
  Birsan nu are niciun articol ISI in reviste din afara, a ajuns profesor doar prin pile. Programul managerial este clar facut de altcineva, fiind plin de fraze care contrasteaza cu modul cum a ajuns el profesor. La alegeri vom vedea daca profesorii vor sa dea universitatea pe mana PDL, ca sa o distruga asa cum distrug intreaga tara.
  Mai bine ii dam lui Birsan o damingeana de vin sa o consume, ca doar la asta se pricepe.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Decisiv
  Marți, 10 Ianuarie 2012 22:26
  Ca să vedem seriozitatea fiecărui candidat, putem acum să ne uitam la planul managerial al fiecăruia. Se poate vedea cât de serioasă este candidatura domnului Georgescu, dar și a doamnei Praisler. Puțin mai multă atenție la întocmirea, scrierea, chiar și arânjarea în pagină nu strica, mai ales când vorbim de un document atât de important. Nu mai vorbim de conținut...
  Această activitate minunată poate fi și justificată? Oare cum poate cineva să fie membru în 20 de contracte (director, membru, etc) în aceeasi perioadă, plus activitate didactică, decanat/prorectorat?
  În concluzie, cred ca este un moment esențial pentru universitatea noastră, în care trebuie să fim raționali să alegem în cunoștință nu numai pe vorbe.
  În final sper să alegem o conducere care să nu:
  - dea prime numai între ei;
  - plătească o secretară cu mai mult decât un profesor;
  - își aleagă decanii numai pe interese(neamuri, șpagagii, sau unii care nu știu să scrie un articol ISI);
  - și multe multe altele.

  Gânduri bune tuturor!
  0
  0
  Raportează
 • postat de universitar
  Marți, 10 Ianuarie 2012 22:21
  Doamnelor si domnilor,
  Nu ne mai intoxicati cu laudele pt Georgescu. Mai bine cititi cu atentie programul managerial al fiecaruia si vedeti de acolo cine trateaza cu seriozitate Universitatea noastra si are respect pentru ce reprezinta functia de RECTOR.
  Georgescu e superficial ca intotdeauna, trateaza candidatura asta si pe cei care ar trebui sa-i citeasca programul ca pe niste redusi mintali.
  Auzi gogomanie si mitocanie pur electorala!!!!! Ne flutura in fata ochilor niste promisiuni cu milioane de dolari americani din nu stiu ce gogorita de afacere cu armata americana?????!!!!! Individul asta a innebunit de dragul unei functii si ne vede transformati din Universitate in nu stiu ce SRL sau fundatie de-a lui de care indruga pe acolo.
  Va rog sa cititi cu atentie programul fiecaruia, sa va interesati de tipul de caracter pe care il au candidatii si sa tratati cu seriozitate alegerile acestea, altfel ne va parea rau foarte curand.
  http://www.ugal.ro/index.php?page=pages.pa&title=Listă candidaţi
  0
  0
  Raportează
 • postat de total obiectiv
  Marți, 10 Ianuarie 2012 17:44
  Parerea mea este ca Georgescu este cea mai buna alegere. De ce?
  A predat mult in strainatate si stie cum arata un invatamant superior de calitate. Cred ca ar fi singurul care ar putea aduce un plus acestui centru universitar. A, si mai are un aventaj imens, ESTE TOTAL APOLITIC, dar cred ca tocmai de asta i se vor pune bete in roate.
  0
  0
  Raportează
 • postat de stiinte_economice
  Marți, 10 Ianuarie 2012 17:28
  Domnul Georgescu Lucian = seriozitate, competenta, deschidere. Este o alegere buna pentru universitate, cu siguranta merita sprijinit!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Un om
  Marți, 10 Ianuarie 2012 15:39
  Se cauta un BUN MANAGER! Care sa stie sa se lupte pentru institutia sa! Care A DOVEDIT competenta de manager! Luati aminte la ce se intampla cu RAED ARAFAT! Acum, NICI DACA VREI SA FACI UN LUCRU BUN, NU AI VOIE! Ne trebuie cineva care stie si poate lupta pentru Universitate in conditiile actuale.
  100% pentru domnul profesor Georgescu!
  0
  0
  Raportează
 • postat de noi cei cel sutinem pe Georgescu
  Marți, 10 Ianuarie 2012 14:58
  uitati-va la foto si veti sti cine va fi noul Rector al UDJ
  0
  0
  Raportează
 • postat de CALITATE E PT PRO-GEORG
  Marți, 10 Ianuarie 2012 13:24
  Dovada calitatii sustinatorilor domnului Georgescu:http://chestionar.uefiscdi.ro/docs/programe_de_studii.pdf
  Domeniul Chimie clasificat E(ULTIMUL NIVEL)
  Domeniul Stiinta mediului B nu A
  PROFITORII SI ARIVISTII NU TREBUIE SA AJUNGA SA CONDUCA uNIVERSITATEA!
  0
  0
  Raportează
 • postat de ProGeorgescu
  Marți, 10 Ianuarie 2012 11:21
  Pentru cel/cea care se intituleaza Anti Georgescu:
  Cu totii avem dreptul la opinie, dar mi se pare incorect sa aruncati cu informatii false. Dl prof Georgescu reprezinta domeniul Ingineria Mediului care a fost clasificat A si este printre cele mai bune din tara.
  Opinia mea este ca pana acum candidatura dumnealui este cea mai potrivita. Cred ca avem nevoie in primul rand de un bun manager, de cineva care sa poata lupta pentru Universitate in conditiile actuale.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ANTI GEORGESCU
  Marți, 10 Ianuarie 2012 10:20
  DOMNUL GEORGESCU ARE UN CARACTER EXTREM DE DIFICIL,ESTE AROGANT SI PARTINITOR. NU ESTE DOMENIUL PE CARE IL REPREZINTA PE ULTIMUL LOC IN TARA.ESTE CEA MAI PROASTA ALEGERE,CANDIDATURA SA ESTE UNA DEZASTRUOASA.
  0
  0
  Raportează
 • postat de H Costin
  Marți, 10 Ianuarie 2012 08:46
  Profesorul Georgescu ar fi o alegere logica si justificata. Are o cariera stiintifica solida, intr-un domeniu interdisciplinar, cu deschidere internationala si da dovada de cunosterea managementului modern, prin proiectele de amploare pe care le-a pregatit si le implementeaza.
  Daca am trai intr-o societate normala, bazata pe competenta si responsabilitate, Universitatea "Dunarea de Jos" ar trebui sa fie condusa de cineva care i-ar asigura capacitatea de performanta in competitia cu celelalte universitati nationale si europene, precum dr. Lucian Georgescu
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.