Costul standard per elev, atac la învăţământul de elită
Foto: Foto: Sorin Pană

Costul standard per elev, atac la învăţământul de elită
Va fi nevoit CNVA-ul să facă rabat la calitate?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Egalizarea resursei umane din sistem” cere ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu * Anomalie: costul standard per elev pe 2012, mai mare la gimnaziu decât  la liceu * 

De când s-a introdus finanţarea per elev, cadrele  didactice de la liceele  de elită au protestat pentru că un cost standard mediu nu acoperă toate cheltuielile legate de salarizare. Este ştiut că în aceste instituţii lucrează profesori cu vechime, gradul didactic I, care primesc şi gradaţii de merit. Este normal ca fondul de salarii să depăşească suma alocată conform costului standard. Anul trecut, cele mai bune instituţii de învăţământ din judeţul nostru nu ar fi avut cu ce să-şi plătească salariaţii, dacă sumele pe judeţ, nu ar fi fost realocate, dacă nu s-ar fi luat de la şcolile cu elevi mai mulţi, dar cu dascăli debutanţi şi nu s-ar fi repartizat unităţilor cu profesori performanţi.

Salariile profesorilor de la CNVA, în aer

De exemplu, Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” a avut un deficit de peste 100.000  de lei la aplicarea finanţării per elev. S-a sperat ca măcar anul acesta să se clarifice situaţia. Dar HG 1274/2011 nu a adus nimic nou la acest capitol, cei de la MECTS afirmând că au un fond special de rezervă pentru acoperirea lefurilor acestor cadre didactice de la liceele de elită.

Debutanţi în locul profesorilor de renume

De fapt, se urmăreşte altceva, lucru pe care l-a lămurit ministrul Daniel Funeriu într-o declaraţie făcută pentru MEDIAFAX: „Fiecare şcoală, pe termen lung, are ca obiectiv egalizarea resursei umane din sistem. Nu vrem să ajungem în situaţia în care avem în învăţământul obligatoriu, şcoli cu profesori foarte buni şi altele cu foarte slabi. În învăţământul obligatoriu trebuie să avem mai multă echitate. Costul standard ne asigură că în timp şcolile vor selecta resursa umană astfel încât ele să aibă atât profesori gradul I cât şi profesori debutanţi, astfel încât să se asigure o egalizare a resursei umane în sistem", a spus ministrul.

Din declaraţia sa, tendinţa este clară: cum liceele de elită nu au cum să-şi ridice cifra de şcolarizare, conducerea acestor unităţi va fi nevoită  să renunţe la serviciile unor profesori de renume pentru a angaja debutanţi.

„Nu ne ajung pentru gradaţiile de merit”

Directorii de la licee de elită ţi-au făcut deja calcule după prevederile HG 1274/2011 şi au constatat că nu le ajung banii. „Putem plăti salariile, dar nu şi  gradaţiile de merit. Vom primi probabil completări de la fondul special al MECTS”, spune optimist directorul de la Colegiul Naţional „C. Negri”, Mitică Dudău.

„Nu este normal” 

Directorii colegiilor care au în subordine atât clase de liceu, cât şi de gimnaziu susţin că au fost şocaţi de faptul că şcolarizarea unui licean costă mai puţin – 2119 lei pe an, decât cea a unui gimnazist, estimată în medie la 2230 de lei în urban şi 2727 în rural. „Nu este normal”, susţine directorul  de la CNVA, Vasile Ciuchiă. Managera Colegiului „Cuza” explică  şi  de ce: „Un elev de liceu este normal să coste mai mult decât unul  de gimnaziu, pentru că are mai multe ore pe săptămână. La liceu sunt 30 şi peste 30  de ore pe săptămână, în timp  ce la gimnaziu sunt între 24-26 de ore, abia în clasa a VIII-a se ajunge la 29 de ore”, spune Pamfilia Dumitraşcu. 

Ceva mai mult pentru învăţământul muzical

În urma demersurilor făcute anul trecut de Liceul de Artă din Galaţi care a demonstrat celor de la MECTS că au făcut o eroare în calcularea costului standard per elev la liceele cu profil artistic, acum situaţia s-a mai ameliorat: „Anul  trecut nu ne-au ajuns banii decât până în luna iulie. Noroc că am primit în continuare fonduri  pentru salarii de la autorităţile locale. Am fost la MECT şi le-am explicat că, de exemplu, la muzică, un elev lucrează singur cu profesorul, o oră. Pe baza calculelor făcute de noi anul  trecut suma alocată pentru elevii de la muzică se apropie anul acesta de necesar”, a concluzionat directorul de la „D. Cuclin”, Ioan Tudor.

La clasele de muzică, costul standard e de 6021 de lei la liceu, 4906 de lei la gimnaziu şi  3791 de lei la primar.

Probleme ar apărea însă şi la unităţile care au în subordine cantine şi cămine-internat: aici s-a alocat un cost per elev, dar directorii susţin că finanţarea ar trebui  să  se facă în funcţie de suprafaţă, pentru a putea acoperi cheltuielile: „Personalul administrativ din cămine este normat la suprafaţă, nu la numărul de elevi. Aşa ar fi trebuit să vină şi finanţarea”, spune directoarea de la Colegiul „Elena Doamna”, Luminiţa Nichita. 

Citit 5735 ori Ultima modificare Duminică, 08 Ianuarie 2012 10:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.