Cu doar 11 grade în clase, Colegiul „C. Negri” şi-a suspendat cursurile

Cu doar 11 grade în clase, Colegiul „C. Negri” şi-a suspendat cursurile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Elevii ar putea reveni în bănci vineri * Recuperarea orelor pierdute - în perioada „Şcoala altfel”

Una dintre instituţiile de elită ale Galaţiului - Colegiul Naţional „C. Negri” - aflată chiar în buricul târgului, a fost nevoită să-şi suspende marţi cursurile, din cauza frigului din clase. Deşi autorităţile cunosc de ani de zile că frigul devine insuportabil în clasele acestui colegiu, dacă temperaturile de afară coboară sub minus 5 grade, nu au luat nicio măsură. Şi anul trecut, şi acum doi ani elevii de la „C. Negri” au avut de suferit din cauza frigului. De data aceasta, consiliul profesoral a decis că nu se mai poate continua aşa şi marţi, la ora 12.00, i-a trimis pe toţi elevii acasă. De la începutul săptămânii se lucra cu program redus, iar ceaiurile calde erau împărţite elevilor şi profesorilor în pauze.

Cu mănuşi şi căciuli în bănci

Marţi, la orele de dimineaţă, elevii stăteau înfofoliţi, cu mănuşi şi căciuli, pentru că termometrul din clase nu arăta mai mult de 11 grade. Pe coridoare era chiar mai frig, se vedeau şi aburi când suflai.

„Nu mai putem continua aşa. Prin ferestrele stricate suflă vântul. Caloriferele sunt abia dezmorţite. Centrala nu funcţionează cum trebuie, iar prin ţevile din pod, izolate acum 22 de ani, se răceşte agentul termic şi mai mult. În fiecare an, aceeaşi poveste. Ne trebuie instalaţie termică refăcută şi ferestre noi. Altfel, de câte ori scade temperatura de afară sub minus 5 grade, la noi e frig. La minus 15 grade, vedeţi singuri efectul. Nici ceaiurile, nici căciulile nu ne mai pot feri. Riscăm să-i îmbolnăvim pe copii şi pe profesori şi nu e normal”, spune directorul Mitică Dudău.

Abia de vineri la şcoală

Ca urmare, elevii au fost trimişi într-o vacanţă forţată acasă până vineri, când se speră într-o încălzire a vremii. „Dacă nu va fi mai cald, vom sta acasă până luni, iar orele le vom recupera înainte de vacanţa de Paşti, în săptămâna de „Şcoală altfel”. Nu are rost să-i pedepsim tot pe elevi şi să le stricăm sfârşiturile de săptămână”, mai spune directorul de la „Pedagogic”.

Bani cu ţârâita

Aşa cum am mai scris deja, colegiului i-au fost alocate pe hârtie 4,3 milioane de lei pentru reabilitare, dar banii n-au venit decât cu ţârâita. Din 2008, s-au primit doar 350.000 de lei, care n-au ajuns decât pentru renovarea internatului, dar nu şi pentru problemele majore pe care le are corpul de clădire în care se desfăşoară cursurile. „E adevărat că Guvernul nu a mai putut finanţa proiectul, dar autorităţile locale chiar nu găsesc nicio soluţie?”, se întreabă Mitică Dudău.

Soluţii pe banii părinţilor?

Probabil autorităţile aşteaptă să rezolve problema pe banii părinţilor, aşa cum s-a şi întâmplat în unele clase. „La începutul anului, au strâns 6.000 de lei şi au instalat geamuri termopan prin interior, ca să nu strice arhitectura clădirii, pentru că altfel le-ar fi tremurat copiii de frig. E o soluţie temporară, dar părinţii au preferat s-o adopte pe cheltuiala lor, pentru că nu se putea altfel”, ne-a declarat una dintre învăţătoarele de la clasa I.

Citit 5636 ori Ultima modificare Marți, 31 Ianuarie 2012 20:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.