200 de lei bursă pentru fiecare elev de la şcolile profesionale

200 de lei bursă pentru fiecare elev de la şcolile profesionale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Absolvenţii claselor a IX-a care se vor înscrie la şcolile profesionale vor beneficia din toamnă de o bursă de 200 de lei pe lună, timp de doi ani cât vor dura cursurile.   

Pentru revigorarea învăţământului profesional MECTS a accesat un program de 100 de milioane de euro nerambursabili, bani din care se vor putea acorda burse tuturor cursanţilor de la şcolile profesionale. În Galaţi, s-a aprobat înfiinţarea a 24 astfel de clase profesionale, ceea ce înseamnă că nu mai puţin de 600 de elevi vor putea beneficia de acest stimulent financiar.  

Mai multă practică

O noutate în sistemul educaţional este faptul că angajatorii au un cuvânt greu de spus. Oferta de locuri va fi făcută în funcţie de nevoile angajatorilor, iar şcolile vor încheia parteneriate cu firmele din judeţul lor. La rândul lor, elevii sunt obligaţi, la admitere, să semneze o convenţie cu şcoala şi cu firma.

Ponderea practicii în comparaţie cu disciplinele teoretice va fi foarte mare: 60 la sută în primul an şi restul teorie, ajungând ca în al doilea an să fie de 75 la sută.

La finalizarea studiilor se pot angaja

După terminarea celor doi ani de şcoală profesională, absolvenţii se pot angaja sau îşi pot continua studiile pentru obţinerea diplomei de bacalaureat.

La finalizarea studiilor, elevii vor susţine un examen de certificare profesională care permite angajarea în România sau în UE. Înscrierile au loc în perioada 7-31 mai, iar detalii pot fi obţinute accesând www.alegetidrumul.edu.ro. .

Citit 3735 ori Ultima modificare Marți, 21 Februarie 2012 23:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.