Se împarte bătaia de joc în şcoli

Se împarte bătaia de joc în şcoli
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Profesorii primesc zilele acestea 1,25 la sută din cât le datorează statul * Unele cadre didactice vor primi doar 6 lei brut *

Zilele acestea, cadrele didactice din şcolile gălăţene au început să primească cei 1,25 la sută din datoria pe care statul o are către cei care au câştigat procesele pe Legea 221. Deşi în mod normal, conform unei ordonanţe de Guvern, ar fi trebuit să primească anul acesta 5 la sută din întreaga sumă, cei cu putere de decizie au hotărât să le dea şi aceşti bani în patru tranşe. Cum sunt profesori pentru care 1,25 la sută înseamnă foarte puţin, oamenii şcolilor susţin că e o altă umilinţă la care sunt supuşi.

„Nu-mi vine s-o chem la şcoală pentru 4 lei”

Am discutat cu secretara unei instituţii de învăţământ despre sumele pe care urmează să le primească profesorii. Cei cu salarii mari pot ajunge la 500 de lei brut, ceea ce înseamnă că în mână vor primi ceva mai mult de 300 de lei. Există însă şi profesori suplinitori pentru care 1,25 la sută înseamnă 6 lei brut, ceea ce înseamnă că în mână nu vor primi mai mult de 4 lei.

„E bătaie de joc. După ce că ne amână pentru mai mulţi ani ca să ne dea ceea ce ni se cuvine, nici măcar cei 5 la sută nu-i primim întregi. Chiar cred că nu vom primi măcar cele patru tranşe de anul acesta. E o umilinţă cumplită pentru majoritatea profesorilor care au de ridicat doar sume de câteva zeci de lei, când timp de mai bine de un an li s-au dat salarii cu 33 la sută mai mici. Profesoara care are de luat 4 lei nici nu mai lucrează la noi. Mi-e şi jenă s-o sun. Nu-mi vine s-o chem la şcoală pentru 4 lei. Mai dă 3 lei pe maxi-taxi dus-întors şi rămâne doar cu 1 leu”, ne spune secretara ca a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Nici cei care au primit ceva mai mulţi bani nu s-au arătat încântaţi de faptul că vor primi banii cu ţârâita. „Sunt puţini care luăm în jur de 300 de lei în mână. E vorba de cadrele didactice care au grade şi vechime maxime. Eu voi ieşi la pensie la sfârşitul anului şcolar şi mi-ar fi prins bine să primesc toţi banii.  Cine ştie dacă ni-i va mai da”, ne spune un profesor.

 

Citit 3531 ori Ultima modificare Duminică, 11 Martie 2012 16:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.