Cine hotărăşte dacă putem face ora de sport?

 Cine hotărăşte dacă putem face ora de sport?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ca să preîntâmpine situaţiile neprevăzute, profesorul de sport trebuie să le ceară tuturor elevilor adeverinţe de la medic ca să se convingă că aceştia sunt apţi pentru a participa la ora de educaţie fizică. Cine nu e apt, trebuie să prezinte scutire.

Întrebarea, în acest moment, este cine trebuie să elibereze adeverinţele de participare la oră şi cu ce costuri? Un cititor ne-a declarat că a plătit 15 lei pentru o astfel de adeverinţă eliberată de medicul de familie. Inspectorul de specialitate pentru Educaţie Fizică, Emilian Pătru, ne-a declarat că a dat 20 de lei pe o astfel de adeverinţă pentru unul dintre copii săi. Ce să mai înţelegem? Unii spun că ar fi de datoria medicului şcolar sau a medicului de familie să completeze adeverinţele, în timp ce alţii afirmă că singurul care poate da calificativul „apt” este medicul de medicină sportivă.

„Nici nu ar trebui să se ceară!” 

„Din punctul meu de vedere, nu ar trebui solicitată o adeverinţă care să ateste că elevul este sănătos pentru ora de sport. Se putea lucra doar cu adeverinţele prezentate de cei cărora starea de sănătate nu le permite să ia parte la oră şi care îşi aduceau scutiri. Astfel de adeverinţe ar trebui eliberate, din punctul meu de vedere, doar pentru elevii care participă la competiţii sportive şcolare. Ora de sport face parte din orar, la fel ca toate celelalte. La matematică, spre exemplu, nu-ţi trebuie adeverinţă care să ateste că eşti apt! Oricum, medicul de familie poate da doar o adeverinţă care să demonstreze faptul că elevul este clinic sănătos la momentul consultului. Cum este vorba despre o adeverinţă eliberată la cerere, medicul de familie poate să ceară bani pentru întocmirea actului. Totuşi, elevul poate fi declarat apt pentru participare la oră sau la o competiţie sportivă şcolară doar de către medicul de medicină sportivă. Şi, din informaţiile mele, în Galaţi există la acest moment un singur medic cu această specializare”, a precizat directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, dr. Valentin Boldea. 

De ce nu se implică medicii şcolari?

De ce nu se implică şi medicii şcolari în această activitate de eliberare a adeverinţelor care să ateste că elevii sunt capabili să ia parte la ora de sport?

Detalii ne-a oferit şeful Serviciului de Asistenţă Medicală a Municipiul Galaţi, dr. Costinela Georgescu.

„Potrivit ordinului 1668 din 8 decembrie 2011, medicii şcolari pot doar să elibereze scutiri parţiale pentru elevii care nu pot participa la ora de educaţie fizică din motive medicale. Potrivit legii 69 din aprilie 2004, profesorii de sport au dreptul să ceară adeverinţe pentru participarea la ore. Nu au făcut-o tot timpul în ultimii ani, dar cum s-au mai înregistrat incidente pe alocuri, în timpul orelor, profesorii se folosesc de acest drept pentru a se asigura că nu se poate întâmpla nimic rău cu elevii”, ne spune dr. Georgescu. „Este adevărat că elevul poate fi declarat apt de medicul de medicină sportivă şi că medicul de familie îl poate declara clinic sănătos. Medicul şcolar, însă, potrivit legii, nu poate decât să îi dea scutire, dacă situaţia o impune”, conchide sursa citată.

„Sunt bune şi adeverinţele de la medicul de familie!”

Inspectorul de specialitate pentru Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi ne-a declarat: „Adeverinţele sunt necesare, pentru că sunt mult mai mulţi copii bolnavi decât erau cu ani în urmă. Totuşi, situaţi s-a înţeles greşit de către medici. Cu toţii au posibilitatea să constate că elevul este sănătos şi poate participa la ora de Educaţie Fizică, dacă este cazul.

O poate face şi medicul şcolar şi cel de familie şi cel de specialitate. Urmează să apară reglementări legislative care vor lămuri problema. Momentan, profesorii se mulţumesc şi cu adeverinţa eliberată de medicul de familie care atestă că elevul este clinic sănătos şi nu insistă pe prezentarea adeverinţei eliberate de medicul de medicină sportivă. Totuşi, mie mi se pare anormal ca medicul de familie să ceară bani pentru această adeverinţă. Şi eu am plătit 20 de lei pentru a astfel adeverinţă eliberată pentru băiatul meu”, a precizat Emilian Pătru.

Citit 14423 ori Ultima modificare Marți, 06 Martie 2012 20:03

9 comentarii

  • postat de Statul si grija...(Mircea fa-te ca lucrezi )
    Joi, 26 Septembrie 2013 18:10
    5.13.223.***
    Sunt de acord ca medicul este cel mai in masura sa aprecieze daca un elev poate face fata unui efort fizic (mai mic , mai mare ) la ora de sport ! Ce nu inteleg eu este de ce trebuie platite aceste adeverinte ! Se stie ca parintii au in ingrijire copii si platesc asigurarile medicale (sunt trase din salariu fara sa te intrebe nimeni daca vrei sau nu ) . La ce mai sunt bune aceste taxe ?
    0
    1
    Raportează
  • postat de mark
    Duminică, 06 Mai 2012 20:49
    Părerea mea este că adeverinţă de la medicul de familie care să ateste ca elevul este apt pentru a face faţă unui efort, chiar şi de mică intensitate , susţinut de aparatele cardio-vascular şi respirator, este obligatorie. Profesorul nu are obligaţia şi nici competenţa de a le face analize copiilor, dar are nevoie de adeverinţă de la medic. Clar sunt accidente nedorite pe terenul de sport, din cauza efortului prea intens pentru un organism mai putin sănătos, cu probleme ascunse, pe care nu le poate depista decât un control amănunţit la medic. Spun asta ca viitor profesor de educaţie fizică, şi ca fost elev care şi-a vazut un coleg picând pe terenul de sport şi decedând la spital câteva ore mai tarziu. Cu siguranţă spun că medicul este cel care hotărăşte acest lucru, PUNCT
    0
    1
    Raportează
  • postat de teo
    Luni, 12 Martie 2012 16:51
    Prin sport te poti dezvolta atat fizic cit si psihic .A scuti pe cineva de la orele de sport poate fi o moarte lenta .....nu pot sa fac sport , sunt bolnav , am o infirmitate fizica .....motive de neacceptat.
    Un bun medic si un bun profesor de sport trebuie sa stie sa recomande si sa lucreze mult mai mult cu acei elevi care au unele probleme de sanatate.Elevul sa-si poate invinge problemele fizice si de sanatate , sa se poata ajuta pe el insusi si sa nu devina o povara pentru familie si societate.
    Sunt cu totul de acord ca sunt profesori mai buni si mai putin buni, sau mai mult sau mai putin dedicati profesiei , dar pe linga matematica , informatica ,fizica chimie, sunt fooarte importante si orele de desen , muzica si sport.
    1
    1
    Raportează
  • postat de profu de sport către Burtosu
    Vineri, 09 Martie 2012 15:56
    Înţeleg din ceea ce spune Burtosu că "scutirile" la sport se datorează în mare măsură:
    1. notelor la sport care pot afecta (negativ) media claselor 1-8 cu o consecinţă directă asupra alegerii unui liceu,
    2. calităţi profilor care se încadrează de multe ori în categoria "bădăranilor" (calitate dobândită probabil în orele de sală care le-au excedat pe cele de lectură) sau habotnicilor (care consideră normele/ baremele o biblie);
    3. "suferinţelor" - (probabil un termen folosit în trecut pentru o boală fără denumire, cu denumire greu de pronunţat sau prea ruşinoasă pentru a fi expusă public de bolnav).
    Cred (e posibil să greşesc) că prima este motivaţia reală cea mai frecventă în ultima perioadă. Calitatea profesorilor de sport sau de altceva (bădărănie, habotnicie etc) trebuie apreciată/ sancţionată şi nu ocolită de cei care pot. Exemplele pe care le am la îndemână (în şcoala pe care am făcut-o eu şi în cea a copiilor mei) mă fac să cred că există un al patrulea motiv pe care eu personal nu-l înţeleg.
    Pentru că am fost perfect afon am visat că voi putea să fiu scutit la muzică, alţi colegi aveau două mâini stângi şi totuşi pictau sau desenau pentru note. N-am fost prea "talentat" nici la sport, dar acum, părinte fiind, nu cred că fac un serviciu copiilor mei scutindu-i pentru o eventuală miime în plus la media claselor 1-8. Colegele şi colegii copiilor mei au motive declarate sau justificate prin documente din cele mai variate şi mai greu de crezut. Aleargă, însă în pauze, joacă fotbal sau practică alte sporturi.
    Insist să apreciez că este necesară o anchetă cu privire la eliberarea şi utilizarea scutirilor sau modificarea legii învăţământului în sensul de a permite elevilor să frecventeze doar materiile sau profesorii care convin lor sau părinţilor/ bunicilor lor.
    0
    0
    Raportează
  • postat de Burtosu
    Vineri, 09 Martie 2012 12:31
    Eu personal am fost scutit de orele de educatie fizica din cauza unui badaran de profesor de sport care era mai bun de paznic la oi decat sa faca copiii sa vina cu drag la ora de sport. Este adevarat ca aveam o suferinta pentru care am putut fi scutit ,dar as fi putut sa fac anumite exercitii din dorinta de a face miscare.Nu puteam din cauza afectiunii sa ma incadrez in normele impuse dar cred ca daca as fi avut parte de intelegere, as fi avut ,ca fiecare om, nevoie de miscare.Nu toti ne nastem campioni , avem nevoie de sport , dar cred ca daca s-ar face fara note, pur si simplu de placere alta ar fi proportia scutitilor la sport.
    Numai ca de cele mai multe ori profesorii de sport sunt mult prea duri, pun note mici (criteriu destul de important in ierarhia la admitere la liceu) si mai ales dau dovada de rigiditate in criteriile care stau la baza asa numitelor norme.
    Daca profesorii de sport ar fi mai intelegatori cu siguranta copiii ar veni cu drag la ora.Sa vad si eu un profesor care da numai note mari sa vedem daca mai are scutiti de sport...
    0
    3
    Raportează
  • postat de Profu de sport
    Joi, 08 Martie 2012 22:17
    Sunt curios câţi elevi sunt "scutiţi permanent" la orele de sport în municipiul Galaţi. Personal cred că scutirile permanente pot fi determinate de o infirmitate sau o boală cronică precisă. Cred că numărul sau procentul lor este direct proporţional cu fiţele şi "figurile" părinţilor (transmise copiilor prin proastă educaţie). Părinţii şi bunicii care "scutesc" copiii de la orele de sport doar pentru că transpiră şi ar putea să răcească sau pentru că săritura peste capră (vorba altui comentator) nu are menirea să-l formeze pe viitorul intelectual (magistrat, doctor, arhitect ...)/ om de afaceri ... condamnă sănătatea şi viitorul propriilor copii.
    Am avut exemple în şcolile făcute de mine şi am exemple în şcolile făcute de copiii mei. Ar fi interesantă o statistică care să prezinte legătura dintre numărul copiilor "scutiţi" şi ocupaţia părinţilor. Părerea mea este că ar trebui făcută o anchetă serioasă pe această temă sau ar trebui ca scutirile să fie acordate de comisii constituite ca şi în cazul pensionării sau acordării de alocaţii (nu că acolo ar fi totul perfect). Neregulile ar trebui să fie sancţionate, inclusiv prin nepromovarea de către elev a anului de studiu.
    Puteţi începe cu copiii de la CNVA sau CNCN. Am vaga impresie că sunt şcoli campioane (inclusiv la acest domeniu). Dar cred că nu veţi putea niciodată convinge pe burtosul care îşi lasă copilul să coboare din Merţan chiar în faţa clasei că prinţesa lui are nevoie de mişcare.
    1
    0
    Raportează
  • postat de dimineata
    Joi, 08 Martie 2012 17:35
    Orice adeverinta eliberata de medicul de familie costa. Au preturile afisate pe USI. Nu este o noutate. Eu intreb pentru copiii ai caror parinti NU au nici un venit CUM se rezolva situatia??????
    0
    1
    Raportează
  • postat de CanCodru
    Joi, 08 Martie 2012 09:20
    Cine hotărăşte dacă putem face ora de sport?
    Principalii vinovati , si cei care in mod special isi i-au dreptul de a scuti sau de a merge la acest obiect al programei scolare care ar fi preferat de catre majoritatea copiilor (daca ar fi practicat pe calculator ,notebook,tableta s.a.md.) sunt cei care ii indruma in viata de zi cu zi si anume parintii si bunicii.
    V-as ruga sa ma contraziceti ca nu sunt copii care au alergat si alearga in nu stiu eu ce joc cu pusca sau cu spiderman sau alt personaj .
    Intradevar sistemul este vechi , nu prevede vestiare performante , dusuri si alte chestii , dar cati copii se spala pe fata dimineata? si mami isi doreste ca mititelul/mititica sa fie director/directoare , magnat/magnata , ministru/ministra si atunci la ce i-ar folosi saritura peste capra de gimnastica de exemplu . Bunica spune ca a facut febra musculara si atunci ea ar fi bine sa il care pe mititel/mititica in spate pana acasa .s.a.m.d. povestea continua
    CONCLUZIE - NU CRED CA NE VOM IMPOTMOLI IN VREO ADEVERINTA FIE EA GRATIS , FIE DE 15 LEI , CI DOAR IN CONCEPTIA GANDIRII SI A PRACTICARII A UNUI EXERCITIU FIZIC . Vom creste ca generatie si vom plati scump practicarea exercitiului fizic ,iar cand doctorul spune ca avem nu stiu ce afectiuni care pot fi remediate prin "miscare" atunci ne apucam il loc sa prevenim.
    0
    0
    Raportează
  • postat de Alynutz
    Miercuri, 07 Martie 2012 21:18
    Eu am avut in multi ani adeverinta medicala in care se declara ca nu sunt apt si nu am platit niciun ban.Si eu cred ca e anormal acest lucru.Depinde de medici cred.
    0
    1
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.