Pentru studenţii facultăţilor tehnice practica obligatorie e cuiul lui Pepelea
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Pentru studenţii facultăţilor tehnice practica obligatorie e cuiul lui Pepelea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Studenţii Facultăţii de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică se plâng de faptul că perioada de practică obligatorie este una care presupune o întreagă odisee de căutare a unei firme unde ei pot aplica teoria învăţată. Am făcut un raid prin facultate şi i-am întrebat pe aceştia cum se descurcă. Cei mai mulţi ne-au spus că este foarte greu să găsească o firmă şi sunt dezamăgiţi de faptul că instituţia nu le acordă sprijin în acest sens.

„Găsim foarte greu o firmă de profil”

„În mod normal suntem trimişi să căutăm firme la care să facem practică. Din câte am mai auzit, în urmă cu câţiva ani această activitate era organizată de către decanat. Dar în ultima vreme nu se mai face aşa. Şi noi găsim foarte greu o firmă de profil care să ne primească. În anul III am făcut practică la o societate comercială. Am reuşit, ce-i drept, dar cu mare dificultate”, ne-a spus un student în anul IV la Automatică, o specializare din cadrul acestei facultăţi. Alexandru este şi el în anul IV, dar la Telecomunicaţii. El spune că a participat la unele trainninguri cu diferiţi agenţi economici şi că cei care se fac remarcaţi reuşesc să ocupe un loc în firmele respective: „Se organizează apoi un concurs şi care e mai bunicel, are noroc. Depinde cum se descurcă fiecare. Ceilalţi, mai caută. Dacă nu găsim, avem posibilitatea să facem practică în interiorul facultăţii, folosindu-ne de dotările laboratoarelor. Acestea sunt dotate cât de cât acceptabil. Sunt şi unele cu aparaturi mai puţin performante, dar depinde de specializare”, ne spune acesta.

Claudiu, în anul III tot la Automatică, spune că grupa lui dispune de aparaturi sau circuite cu care să lucreze la laboratoare. Cu practica e mai greu: „Uneori găsim, uneori nu. Nu avem ce să facem, mergem înainte. Dacă vrem să învăţăm, căutăm peste tot”, explică tânărul.

Căutând, studentul se pregăteşte pentru viaţă

Pentru a afla şi punctul de vedere al conducerii facultăţii de Automatică, Calculatoare, Inginerie electrică şi Electronică, am vorbit cu prof. dr. ing. Emilia Pecheanu, noul decan, care ne-a spus că prin căutarea unui loc pentru practică exersează pregătirea pentru viaţă, pentru găsirea unui job: „Noi îi sprijinim cum putem, dar faptul că tânărul caută singur un loc în care să lucreze este pentru binele lui. În momentul în care termină facultatea, tot va trebui să îşi caute un loc de muncă, să dea un interviu, să îşi expună abilităţile şi calităţile profesionale. Aşa se procedează la nivel european. Într-adevăr, le este greu să găsească o firmă pentru practică, dar la fel de greu este şi să îşi găsească o slujbă. Aşa îi pregătim pentru perioada care urmează după ce termină facultatea. Cei care nu găsesc deloc o firmă pot lucra şi în facultate: au o tematică şi sunt coordonaţi de un profesor”, explică decanul.

La Mecanică şi SIA, studenţii o duc mai bine

La celelalte facultăţi care cer şi o perioadă de practică, situaţia e ceva mai bună. Decanul facultăţii de Mecanică, prof. dr. ing. Cătălin Fetecău, ne-a spus că tinerii pot face practică în diferite moduri: „Există posibilitatea ca o anumită firmă să solicite un număr de studenţi care să meargă să lucreze acolo. De asemenea, avem şi tineri care fac practică şi în alte localităţi sau în interiorul facultăţii. Studenţii noştri nu sunt nevoiţi să caute de unii singuri firme, deoarece noi avem contracte încheiate cu mai multe societăţi şi au o listă din care pot alege”, explică decanul. De acelaşi lucru au parte şi studenţii de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor (SIA): „Studenţii pot alege orice societate comercială unde să facă practică sau pot face în facultate. Au posibilitatea să meargă şi în străinătate. De obicei, firmele acceptă un număr mai mic de studenţi, dar găsesc”, ne-a spus prof. dr. ing. Petru Alexe, decanul SIA.

Citit 4936 ori Ultima modificare Luni, 26 Martie 2012 00:02

6 comentarii

 • postat de cineva
  Sâmbătă, 16 Iunie 2012 16:17
  @apropo...

  subventia e departe de a fi foarte consistenta in schimb e un ban frumusel pentru ceva ce oricum esti nevoit sa faci... e vb de o suna in jurul a 350-450 de lei... proiectul e in coparteneriat cu Universitatea Tehnica din Cluj...
  uitati informatii ;)
  0
  0
  Raportează
 • postat de cineva
  Sâmbătă, 16 Iunie 2012 16:07
  Dezamagitor... dna Gidei... va rog sa va informati bine... anul 3 automatica... claudiu?? specificati ma rog ca la emisiunile de specialitate... acest articol e un pamflet...

  In cadrul facultatii ACIEE, mai ales pe profil automatica dar nu numai sunt locuri pentru practica. Intamplarea face ca facultatea asta are incheiat un acord cu cea din cluj ... si cu ajutorul unor firme din galati finantat printr=un proiect POSDRU intra destui studenti in cadrul unor firme. De asemenea, sunt profesori care se implica si ajuta studentii...

  Dna Pecheanu, pe picior gresit, neinformata, a dat apa la moara. Sunt firme care cauta programatori in Galati, chiar destul slava domnului, problema e alta... cati studenti sunt capabili sa aplice la un interviu cand nu aduna nici macar un minim de bagaj intelectual...

  Stima si tot respectul, dar nu pentru articolul asta scris de dragul de a fi scris.
  0
  0
  Raportează
 • postat de apropo
  Marți, 27 Martie 2012 19:10
  Stimata doamna redactor!
  La anul III Automatică nu exista nici un student CLAUDIU?????
  Pentru studentul de la anul IV nu v-ati chinuit vad sa ii mai inventat un nume cat mai comun caci probabil nici el nu ar fi existat.
  In privinta practicii la automatica lucrurile nu stau chiar asa cum le prezentati, dar in nici un caz mai rau ca la Mecanica sau Ingineria Alimentelor. Pe d-na proaspat decan ati prins-o pe picior gresit si neinformata in privinta situatiei la practica. Oricum in Galati se gasesc mai multe locuri de munca ca programator decat in domeniul Ingineriei Alimentare.
  De ce ati deschis acest subiect in acest moment nu reiese din articol. De ce nu ati intervievat studenti si de la mecanica sau SIA deasemeni nu reiese.

  Scriu aceste randuri pentru ca titlul m-a atras, dar continutul articolului m-a dezamagit. Mai in tema cu titlul articolului este postarea lui Catalin, care evidentiata problema de facto. Patronii nu au motive sa aiba studenti in practica cata vreme ei concediaza oameni.
  Oricum inventarea de studenti ca sa castigi un ban ca ziarist ridica multe semne de intrebare. Iar calitatea informativa a articolului arata...

  Apropo cineva imi spune ca la Automatica s-a facut practica la firme in cadrul unui proiect national si a primit si o subventie consistenta pentru asta!?!? Poate o sa mai revin cu detalii dupa ce ma lamureste.
  0
  0
  Raportează
 • postat de aaaa
  Luni, 26 Martie 2012 14:59
  M-am lovit si eu de asa ceva..era altcineva decan atunci..dar aceeasi mentalitate sau mai bine zis lipsa de interes..dupa ce am terminat aceeasi problema.."experienta"......
  0
  0
  Raportează
 • postat de gabi
  Luni, 26 Martie 2012 09:21
  Un patron se leaga greu la cap cu asa ceva - trebuie sa stie taticu pe cineva dispus sa primeasca un student in practica - asa afla si studentul cum e viata - adica cum ca fara pile nu reusesti -pentru o firma cu multe utilaje , strunguri , cuptoare , chestii automatizate - numai la protectia muncii daca te gandesti si te ia durerea de cap . apoi , trebuie sa scoti un om din productie sa se ocupe de student , si asta pe banii patronului . "prof. dr. ing. Emilia Pecheanu, noul decan" pur si simplu se spala pe maini si lasa studentii de izbeliste . RUSINE !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Catalin
  Luni, 26 Martie 2012 08:51
  Asta-i treaba cu asa-zisii "patroni" de Romania: vor oameni cu experienta, dar nu educa aspirantii si nici nu au sclipirea necesara pentru a intelege ca un tanar luat de pe bancile facultatii are un potential imens, fiind educat din start in conformitate cu principiile si mediul de lucru din cadrul firmei. Profesionistii nu pica din cer, se formeaza, prin educatie si practica la locul de munca, stimabili "patroni" corigenti;luati aminte de la adevaratii patroni din lumea cu adevarat capitalista!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.