Pentru studenţii facultăţilor tehnice practica obligatorie e cuiul lui Pepelea
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Pentru studenţii facultăţilor tehnice practica obligatorie e cuiul lui Pepelea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Studenţii Facultăţii de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică se plâng de faptul că perioada de practică obligatorie este una care presupune o întreagă odisee de căutare a unei firme unde ei pot aplica teoria învăţată. Am făcut un raid prin facultate şi i-am întrebat pe aceştia cum se descurcă. Cei mai mulţi ne-au spus că este foarte greu să găsească o firmă şi sunt dezamăgiţi de faptul că instituţia nu le acordă sprijin în acest sens.

„Găsim foarte greu o firmă de profil”

„În mod normal suntem trimişi să căutăm firme la care să facem practică. Din câte am mai auzit, în urmă cu câţiva ani această activitate era organizată de către decanat. Dar în ultima vreme nu se mai face aşa. Şi noi găsim foarte greu o firmă de profil care să ne primească. În anul III am făcut practică la o societate comercială. Am reuşit, ce-i drept, dar cu mare dificultate”, ne-a spus un student în anul IV la Automatică, o specializare din cadrul acestei facultăţi. Alexandru este şi el în anul IV, dar la Telecomunicaţii. El spune că a participat la unele trainninguri cu diferiţi agenţi economici şi că cei care se fac remarcaţi reuşesc să ocupe un loc în firmele respective: „Se organizează apoi un concurs şi care e mai bunicel, are noroc. Depinde cum se descurcă fiecare. Ceilalţi, mai caută. Dacă nu găsim, avem posibilitatea să facem practică în interiorul facultăţii, folosindu-ne de dotările laboratoarelor. Acestea sunt dotate cât de cât acceptabil. Sunt şi unele cu aparaturi mai puţin performante, dar depinde de specializare”, ne spune acesta.

Claudiu, în anul III tot la Automatică, spune că grupa lui dispune de aparaturi sau circuite cu care să lucreze la laboratoare. Cu practica e mai greu: „Uneori găsim, uneori nu. Nu avem ce să facem, mergem înainte. Dacă vrem să învăţăm, căutăm peste tot”, explică tânărul.

Căutând, studentul se pregăteşte pentru viaţă

Pentru a afla şi punctul de vedere al conducerii facultăţii de Automatică, Calculatoare, Inginerie electrică şi Electronică, am vorbit cu prof. dr. ing. Emilia Pecheanu, noul decan, care ne-a spus că prin căutarea unui loc pentru practică exersează pregătirea pentru viaţă, pentru găsirea unui job: „Noi îi sprijinim cum putem, dar faptul că tânărul caută singur un loc în care să lucreze este pentru binele lui. În momentul în care termină facultatea, tot va trebui să îşi caute un loc de muncă, să dea un interviu, să îşi expună abilităţile şi calităţile profesionale. Aşa se procedează la nivel european. Într-adevăr, le este greu să găsească o firmă pentru practică, dar la fel de greu este şi să îşi găsească o slujbă. Aşa îi pregătim pentru perioada care urmează după ce termină facultatea. Cei care nu găsesc deloc o firmă pot lucra şi în facultate: au o tematică şi sunt coordonaţi de un profesor”, explică decanul.

La Mecanică şi SIA, studenţii o duc mai bine

La celelalte facultăţi care cer şi o perioadă de practică, situaţia e ceva mai bună. Decanul facultăţii de Mecanică, prof. dr. ing. Cătălin Fetecău, ne-a spus că tinerii pot face practică în diferite moduri: „Există posibilitatea ca o anumită firmă să solicite un număr de studenţi care să meargă să lucreze acolo. De asemenea, avem şi tineri care fac practică şi în alte localităţi sau în interiorul facultăţii. Studenţii noştri nu sunt nevoiţi să caute de unii singuri firme, deoarece noi avem contracte încheiate cu mai multe societăţi şi au o listă din care pot alege”, explică decanul. De acelaşi lucru au parte şi studenţii de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor (SIA): „Studenţii pot alege orice societate comercială unde să facă practică sau pot face în facultate. Au posibilitatea să meargă şi în străinătate. De obicei, firmele acceptă un număr mai mic de studenţi, dar găsesc”, ne-a spus prof. dr. ing. Petru Alexe, decanul SIA.

Citit 5070 ori Ultima modificare Luni, 26 Martie 2012 00:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.