Ultima sută de metri: „Consiliile de administraţie să schimbe directorii în şcoli”

Ultima sută de metri: „Consiliile de administraţie să schimbe directorii în şcoli”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Inspectorul general a declarat pentru „Viaţa liberă” că a recomandat consiliilor de a administraţie din şcoli să stabilească de comun acord care va fi directorul care va conduce unitatea.

„Sunt 13 directori şi 5 directori adjuncţi cărora le expiră în această perioadă mandatele. În mod normal, eu ar trebui să numesc directori cu delegaţie, până când se va organiza un concurs, conform legislaţiei în vigoare. Dar cum data concursului nu s-a stabilit încă, voi cere consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ să-şi aleagă managerul pe care şi-l doresc. Nu mă voi amesteca, doar voi semna decizia pentru cel pe care-l vor desemna prin hotărâre de consiliu de administraţie. Este legal, pentru că managerii vor fi desemnaţi în concurs organizat în cadrul consiliilor de administraţie, conform noii legi”, declară inspectorul general.

Tren pentru schimbarea directorilor impuşi politic

Doruleţ Resmeriţă  susţine că, totodată, vor putea să schimbe directorul şi profesorii de la alte unităţi de învăţământ, care au manageri numiţi cu delegaţie. „Le-am spus că, dacă cei din consiliul de administraţie stabilesc că vor să schimbe actualul director cu delegaţie, au unica ocazie s-o facă acum, până la organizarea concursurilor. Există şcoli unde sunt semnale că ar fi tensiuni între conducere şi angajaţi, aşa cum se întâmplă la Colegiul „Moţoc”. Dacă cei din consiliul de administraţie vor decide să schimbe directorul, să vină cu hotărârea la mine şi eu semnez decizia. Acesta e spiritul şi litera legii”, a mai adăugat Resmeriţă.

Acesta susţine că nu este pentru prima dată când a acţionat aşa. La Colegiul „Cuza”, în urmă cu câţiva ani, a cerut profesorilor să-şi aleagă actualul director. 

Cu toate acestea, există suficiente acuzaţii de la oamenii din sistem care susţin că mulţi directori ar fi fost puşi politic. Ceea ce, să recunoaştem, nu este o practică aplicată numai de cei aflaţi acum la conducerea ISJ. Diferenţa ar fi că cei de acum sunt doar cu delegaţie, pentru că MECTS a ocolit să organizeze până în prezent concursuri, în timp ce directorii din celelalte guvernări au dat totuşi un examen şi au semnat un contract de management care să-i responsabilizeze.

 

Citit 10056 ori Ultima modificare Vineri, 20 Aprilie 2012 20:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.