Evaluare naţională – 2012 / Prima probă în regim Big Brother

     Evaluare naţională – 2012 / Prima probă în regim Big Brother
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • * Subiectul de gramatică a fost controversat * La „Asachi” – nouă elevi au susţinut examenul în regim de carantină *

Fragmentul din „Cireşarii” – dat ca suport de text literar la prima vedere la proba de limba şi literatura română - a fost pentru unii elevi foarte frumos şi uşor, în timp ce altora le-a dat bătăi de cap. Cu toate acestea, profesoara Nicoleta Crînganu, inspectoarea de limba şi literatura română, ne-a declarat că „au fost cele mai frumoase subiecte pentru clasele a VIII-a”: „Mă refer atât la textul literar din „Cireşarii”, cât şi la compunerea despre elevul pasionat de lectură. Ambele sunt accesibile elevilor. Consider că, dacă au fost la ore şi au învăţat cât de cât, oricine poate lua măcar nota 8.00. A fost şi un subpunct controversat la gramatică, legat de propoziţia subiectivă, pe care unii au considerat-o predicativă. În mod normal ar fi trebuit să se puncteze ambele variante”, spune Nicoleta Crînganu.

Profesorul Corneliu Goldu  de la CNVA susţine că un asemenea subiect de gramatică nu avea ce să caute într-o teză pentru clasa a VIII-a, deşi recunoaşte că elevii îl puteau rezolva totuşi pe varianta de subiectivă (aşa cum apare ţi în barem), exerciţii asemănătoare fiind la lecţia despre contragere şi topică.

„Nu ne e frică de Big Brother”

Pentru prima dată la evaluare naţională toate sălile de examen au fost dotate cu camere de luat vederi. Deşi mulţi au susţinut că acestea i-ar putea deruta pe candidaţi, aceştia au mărturisit că nu i-au încurcat în vreun fel: „Noi nu avem de gând să copiem, deci  nu ne e frică de Big Brother”, ne-a spus Ioana Cotos de la Pedagogic.

Un elev de la Pechea era să piardă examenul   

Inspectoarea generală Laura Marin ne-a declarat că proba s-a desfăşurat fără incidente, cu excepţia unui elev de la Pechea, care din cauza unei dureri de burtă a întârziat şi era pe punctul de a pierde examenul: „Ne-am gândit că are totuşi un motiv întemeiat, de aceea am apelat, cu consimţământul celor de la minister, la subiectele de rezervă, iar copilul a susţinut proba, după ce au terminat examenul colegii lui”, ne-a spus inspectoarea generală.

Aceasta a mai adăugat că au mai fost şi alte situaţii care au necesitat comisii speciale, în timpul probei normale. Nouă elevi de la Grupul Şcolar „Asachi” au dat examen separat, pentru că sunt bolnavi de rubeolă, la fel şi un alt elev bolnav de varicelă de la o altă unitate de învăţământ. Un băiat care a avut mâna în ghips, a avut de asemenea nevoie de comisie separată, iar o fată a susţinut proba la Spitalul TBC, în timp ce alta, cu tetrapareză, a dat examenul la domiciliu.

Citit 2192 ori Ultima modificare Luni, 25 Iunie 2012 16:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.