Vezi ce burse pot primi studenţii la Facultatea de Arhitectură Navală!

Vezi ce burse pot primi studenţii la Facultatea de Arhitectură Navală!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Facultatea de Arhitectură Navală din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” a împlinit, anul trecut, 60 de ani. Are 500 de studenţi şi este o facultate cu profil unic pe ţară. De la prof. dr. ing. Dan Obreja, directorul departamentului Hidrodinamică navală, aflăm că: „Dacă industria românească e privită în continuare ca un morman de fiare vechi, cea navală, din fericire, e competitivă. În prezent, 99 la sută din producţie merge la export, iar studenţii noştri au locuri de muncă. Practic, numai cine nu doreşte nu ajunge să lucreze în domeniul naval.

Pe lângă programul de licenţă, de patru ani, avem două programe de masterat - unul pe cercetare, celălalt tehnologic. Ambele sunt în limba engleză, pentru că absolvenţii vor lucra în instituţii private în marea lor majoritate, unde dacă nu ştii engleza nu ai ce căuta. Avem şi program de studii doctorale, cu durata de trei ani”.

Studenţii sunt atraşi şi de burse: „Avem două burse deosebite, acordate de Şantierul Naval Damen şi de Şantierul Naval STX Tulcea. Ambele acordă câte şase burse anuale studenţilor din anii II, III şi IV. Îi antrenează vara în practică, iar obligativitatea studenţilor care primesc aceste burse este de a lucra trei ani acolo, după terminarea facultăţii. Dacă te ţii de treabă, ca student, din anul II ai loc de muncă. Iar dacă înveţi bine, poţi primi, lunar, net - 1.000 de lei, ceea ce nu e puţin lucru.

Oferim burse de studii şi în străinătate, prin Programul Erasmus, avem legături cu universităţi mari din lume”, spune Dan Obreja, adăugând: „La finalul facultăţii, pe tineri îi aşteaptă un loc de muncă atractiv şi o salarizare motivantă. Un tânăr absolvent care intră pe poarta Şantierului Naval Damen, de exemplu, după câteva luni, cu ceva ore suplimentare, pleacă lunar cu 2.000 de lei acasă. E un vis şi pentru profesori!”.

Studenţii buni nu mai trebuie să plece

Liceele gălăţene produc elevi buni, care, din păcate, pleacă afară: „Noi le oferim oportunităţi celor care nu pot pleca la studii în străinătate. Pot să urmeze o carieră similară: pot pleca afară în perioada facultăţii, prin burse, iar după absolvire pot intra într-un grup internaţional. Cu alte cuvinte, au posibilitatea unei cariere internaţionale în inginerie”, afirmă Dan Obreja.

Prof. dr. ing. Leonard Domnişoru, decanul facultăţii, ne asigură că: „Practica, la Nave, nu este una formală, ci chiar este orientată pe formarea abilităţilor practice ale studenţilor. Din rapoartele BNR rezultă că industria navală românească este, în prezent, între primii cinci producători de PIB din România”.

Citit 10365 ori Ultima modificare Marți, 26 Iunie 2012 17:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.