Paradoxurile admiterii la liceu - Geniali în gimnaziu, repetenţi la evaluare

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

 • Sunt foarte multe cazuri de elevi care au diferenţe de câte 6 puncte între mediile multianuale din clasele V-VIII şi notele obţinute la evaluarea naţională
O scurtă privire pe listele ierarhiei judeţene cu mediile de admitere ale candidaţilor la admiterea în liceu relevă o hibă a acestui sistem care, deşi e cunoscută de ani de zile, nu a fost remediată nici până acum. Sunt sute de elevi cu medii foarte mari în cei patru ani de gimnaziu, care nu au reuşit să obţină la evaluare naţională măcar notă de trecere la ambele discipline.

Şapte cazuri la Jorăşti, nouă la Adam

La Jorăşti am găsit nu mai puţin de şapte astfel de cazuri. Nu intenţionăm să le dăm numele elevilor, pentru că în mod cert nu este vina lor. Dar situaţiile sunt reale şi pot fi verificate. Există o elevă care în cei patru ani de gimnaziu a avut media 8,01, iar la evaluare la matematică n-a putut obţine decât 1,50, în timp ce un coleg de-al ei cu media multianuală 7,29, a luat 1,45 la matematică şi 1,85 la română. Există chiar şi elevi premianţi  în clasele V-VIII, care au avut aproape media 9.00, dar n-au reuşit să obţină note de trecere la evaluare: 8,84 - media multianuală, 2,30 la matematică, 4,55 la română sau 8,97 media multianuală, respectiv, 2,50 la matematică şi 5,00 la română.

Situaţia cea mai ieşită din comun este cea a unui candidat care a avut media de gimnaziu 9,54,  iar la evaluare n-a reuşit să scoată decât 3,80 la matematică şi 5,30 la română.

Matematica, piatra de încercare

La Şcoala din Adam am depistat nu mai puţin de nouă asemenea cazuri, fără a avea pretenţia că le-am găsit pe toate. De exemplu, un elev are 7,52 media multianuală, dar numai 1,00 la matematică şi 1,50 la română. De asemenea sunt elevi cu medii generale multianuale peste 9,00, dar n-au reuşit la evaluare să ia decât 2,60 la matematică, notele la română fiind ceva mai mari.

E drept că respectivii elevi ar putea avea medii bune în clasele V-VIII la alte obiecte, iar la disciplinele de examen să fie mai mici. Dar cât de mici pot fi, având în vedere că sunt elevi premianţi, cu medii peste 9.00?

Este clar că există o problemă fie cu pregătirea profesorilor de română şi matematică de la clasele respective, fie cu sistemul lor de notare.

Ce spune conducerea ISJ

Inspectoarea generală Laura Marin susţine că ştie că există asemenea situaţii şi că a cerut o analiză şcolilor în care să se regăsească comparativ mediile multianuale doar la disciplinele de examen şi cele de la evaluare. „Este posibil ca aceste diferenţe atât de mari să nu se mai regăsească atunci când comparăm doar notele obţinute la disciplinele de examen. Dacă totuşi ele se menţin, vom merge în inspecţii la clasele respective, vom vedea a cui este vina şi, dacă se observă că profesorul este slab pregătit, îi vom cere să participe la nişte cursuri de formare”, spune Laura Marin.

 

Citit 2929 ori Ultima modificare Marți, 31 Iulie 2012 17:23

8 comentarii

 • postat de Ari Soze
  Luni, 06 August 2012 14:06
  Profesorii nu au nici o vina, la fel ca si doctorii, pensionarii etc..Astea sunt "reducerile" de la bugetari..Elevul trebuie sa stie sa scrie, sa citeasca si sa gaseasca SINGUR bilblioteca!
  Iar parintii, daca vor mai mult ptr copil, sa-si ia painea de la gura, sa mearga la gratare mai putin, si sa le plateasca scoli particulare, vedeti acolo in strainatate se invata mai mult si mai bine (basca, ca plodul trebuie sa fie cursiv intr-o limba straina); de-ajuns la intins mana la ministerul educatiei! Comunismul s-a dus, si nicaieri nu e meritocratie, ok?
  Ajutati-va singuri oameni buni!

  PS: Profesor cu 6 la defitivat e parfum, nota aia de 6 NU-I pomana pe care o primeste elevul ca sa treaca clasa!
  0
  0
  Raportează
 • postat de realitatea in inv. preuniversitar
  Duminică, 05 August 2012 22:08
  nu poti face performanta cu profesor la lb. romana cu facultate de 3 ani si nota 6.00 la definitivat. nici mama cursurilor nu ii mai baga in cap lb si lit romana; cat despre matematica- profesor necalificat in mileniul III....... ASTA E REALITATEA
  0
  0
  Raportează
 • postat de evaluator dar nu exterminator
  Vineri, 03 August 2012 07:10
  Dragi parinti ingrijorati, nu mai sperati si nu va fie teama . Dna Marin numai de matematica, evaluare corecta sau de nemultumirile elevilor si parintilor nu se ocupa acum. Grija principala este schimbarea de directori de scoli, in afara legii educatiei. Acum, pe sestache. Puneti oameni de VALOARE, PSD isti de nadejde . Ce evaluare, ce elevi, ce daca profesorii nu isi iau banii la Galati . Sa iasa banii la voi. Aranjati catedrele inspectorilor care nu au dat concurs niciodata, a uzurpatorilor si bastarzilor din educatie , Concursul, corectitudinea este pentru prosti . Interlopii in fata . Si sa si cotizeze apoi la partid .Sa aiba grija sa aranjeze apele si joburile. Si PILELE. NU UITATI PILELE . ELE NU VOR PLATI NICIODATA. Traiasca Beizadelele de Galati. Traiasca CADAR, BOLDEA, PASLARU, Nica etc.
  0
  0
  Raportează
 • postat de parinte
  Joi, 02 August 2012 16:27
  sistemul de inv. este facut praf
  insp. gen. ar trebui sa inainteze propuneri concrete de imbunatatire
  de ex: 1.cum se poate ca un copil mediocru sa termine cu media anilor de scoala 9,78 iar un olimpic cu 9,79?
  adica diferenta dintre un copil exceptional, care face performanta inalta si unul care abia cuprinde 50 % din materia DE BAZA este de o,o1? Ce fel de matematica este aceasta d-na prof. de MATEMATICA Laura Marin?
  2. cum poate un olimpic de mare valoare sa piarda sansa echipelor de performanta doar pt. ca nu i se iau in calc. performantele dar trebuie sa bifeze o subiectiva care inca nu se stie daca poate fi si predicativa?
  0
  0
  Raportează
 • postat de marius
  Joi, 02 August 2012 10:28
  Toti suntem destepti, toti stim ce trebuie facut, dar din pacate situatia este cum este.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ADEVARUL
  Miercuri, 01 August 2012 09:43
  ziaristi de 3 lei... cu media 5 la mate si 5 la romana si 9 si 10 la celelalte obiecte iese o medie de te doare capu.. de premiu doi cam asa.... asa ca nu mai comentati daca habar nu aveti... si li se da 5 pentru ca altfel ar trebui sa ramana repetenti sau corigenti si atunci s-ar zice ca tot vina profesorului este
  Cert este ca sistemul de invatamant este subfinantat , Funeriu vroia clase de cate 100 de elevi daca se poate si finantare pe elev. Daca tu ca profesor ai putea lasa jumate de clasa daca e nevoie si sa continui cu cealalata jumatate, atunci sa fii judecat. Nu mai judecati profesorii atat timp cat sunt oarecum obligati sa treaca elevii pentru a nu se desfiinta clasele.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Observator
  Miercuri, 01 August 2012 08:25
  Penciu Roxana,
  daca ai avea ceva in cap, ti-ai da seama ca nici nu poti avea, in mediul rural, profesori emeriti platiti cu 7 milioane care mai dau si pe naveta nu-stiu-cati din banii astia.
  Ati innebunit cu totii.. Ba ca profesorii pun note prea mari, ba pun note prea mici, oricum ar fi, nu e bine.
  Numai profesorii sunt de vina. Elevii care nici nu deschid cartile sau caietele nu au nicio vina. Parintii, care merg la scoala cu scandal presand profesorul sa dea note mari sunt OK. Societatea , presa, etc, chiar gunoaiele sinistre gen basescu din conducerea tarii care spun ca nu trebuie scoala sunt perfect in regula.
  0
  0
  Raportează
 • postat de crayven
  Miercuri, 01 August 2012 07:42
  Paradox? Ce "paradox" ?
  La scoala se "invata" si la liceu, sau mai degraba, la admiterea la liceu se invata.
  Cum naiba sa stie ceva loazele de azi care umbla cu droguri, masini de fite la 18 ani si alte bazaconii.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.