Doruleţ Resmeriţă: "Conform Legii Educaţiei, ISJ nu mai poate numi directori noi”

Doruleţ Resmeriţă: "Conform Legii Educaţiei, ISJ nu mai poate numi directori noi”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Susţine fostul inspector general, Doruleţ Resmeriţă, care consideră că managerii şcolilor ar fi trebuit desemnaţi de Consiliile de administraţie * Conducerea ISJ se apără susţinând că numirile s-au făcut în baza unui ordin de ministru * Preşedintele FEN Constantin Ciosu: „E un vid legislativ


„Conform Legii Educaţiei, art. 258, aliniatul 7, în situaţia vacantării postului de director, până la organizarea concursului, noul manager este numit prin hotărârea consiliului de administraţie. Persoana desemnată să ocupe temporar funcţia de director poate fi directorul adjunct sau un cadru didactic membru al consiliului de administraţie. Conform aceleiaşi legi, art. 95, conducerea ISJ nu mai are ca atribuţie desemnarea directorilor, aceasta căzând numai în sarcina consiliilor de administraţie care conduc şcoala. Nu este un atac la adresa inspectoarei generale Laura Marin şi nici nu pot spune că sunt nemulţumit de schimbările făcute de dumneaei, cu unele excepţii. Ministerul se face vinovat de această situaţie, pentru că de acolo s-a cerut schimbarea directorilor fără a se reglementa situaţia cumva”, ne spune fostul inspector general, Doruleţ Resmeriţă. Acesta susţine că sub aspect juridic, numirile de la ISJ sunt lovite de nulitate şi că orice fost director sau consiliile de administraţie pot ataca şi câştiga în contencios invalidarea noilor manageri, pentru că nu există temei legal prin care inspectorul general să numească directorii şcolilor.

 

„Există un ordin de ministru care mi-a permis acest lucru”

Inspectoarea generală Laura Marin susţine însă că numirile au fost făcute legal, în baza Ordinului 4472, care la articolul 143 (5) precizează: „detaşarea în interesul învăţământului pentru persoanele cu funcţie de conducere în unităţile de învăţământ preuniversitar se face la propunerea inspectorului şcolar general, cu avizul consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar”. „Nu mi-aş fi permis acest lucru dacă nu era un ordin de ministru care prevede că pot face asta”, a fost concluzia inspectoarei generale.

„E vid legislativ”

Cum pare ciudat că un ordin de ministru bate legea, am apelat şi la opinia unui lider de sindicat, preşedintele FEN Constantin Ciosu, care consideră că toată situaţia complicată a apărut din cauza unui vid legislativ. „Există o lege a Educaţiei, dar nici acum nu s-au elaborat normele metodologice. Nu există metodologia organizării concursurilor de directori şi nici cea a constituirii consiliilor de administraţie din şcoli. E drept că textul legii trebuie respectat”, spune Constantin Ciosu. 

Mai mulţi dintre profesorii intervievaţi ne-au declarat că sunt deranjaţi că şi când există o lege care să permită şcolilor să-şi aleagă directori de către consiliile de administraţie, cei de la putere fac în aşa fel încât politicul să ajungă iar la conducerea unităţilor de învăţământ, lucru pe care nu şi-l mai doresc.

Citit 7864 ori Ultima modificare Marți, 21 August 2012 08:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.