În mediul rural, doar 61 la sută dintre şcoli au autorizaţie sanitară

În mediul rural, doar 61 la sută dintre şcoli au autorizaţie sanitară
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • ”În mediul urban au primit avizul aproximativ 80 la sută”, susţine directorul DSP, Valentin Boldea   

Conform legislaţiei în vigoare din 2009, unităţile de învăţământ obţin autorizaţia sanitară de funcţionare doar printr-o simplă declaraţie pe proprie răspundere a directorului şcolii respective.

„Dacă în şcoală nu s-au făcut modificări de structură, nici nu mai e nevoie ca directorii să înnoiască această declaraţie de la an la an, ceea ce nu e normal. Chiar dacă nu sunt astfel de modificări, e posibil ca directorul respectiv să nu fi avut grijă să mai dea cu o mână de var. Poate s-au deteriorat pereţii sau grupurile sanitare, iar condiţiile nu sunt cele care ar trebui. Sigur, noi putem să facem inspecţii, dar avem numai zece oameni şi sunt peste 400 de unităţi de învăţământ în tot judeţul.  Sunt şcoli care au autorizaţia din 2009, iar alte 70 de unităţi nu au solicitat niciodată aşa ceva. Probabil nu îndeplinesc condiţiile, iar directorii nu-şi pot asuma răspunderea. Noi am putea închide aceste şcoli, dar aţi auzit de undeva în ţară că direcţiile sanitare au suspendat undeva cursurile din acest motiv?”, se întreabă retoric directorul DSP Galaţi, Valentin Boldea.

Grădiniţele la parterul blocului, eterna problemă

Din informaţiile de la DSP Galaţi, în mediul  urban, din 148 de unităţi de învăţământ, 117 au solicitat aceste avize, ceea ce înseamnă că un procent de aproximativ 80 la sută dintre şcolile de oraş sunt autorizate. „Nouă unităţi sunt autorizate doar parţial, adică au primit aviz pentru localul şcolii,  dar nu şi pentru internat, ateliere sau cantină. În această situaţie se află Seminarul Teologic, a cărui cantină se află în construcţie, Colegiul „Aurel Vlaicu” (Metalurgicul), unde atelierele necesită lucrări de reabilitare. Colegiul „Traian Vuia” (Auto) este parţial autorizat, deoarece internatul, sala de sport şi atelierele sunt în localuri degradate cu hidroizolaţia, tâmplăria, instalaţia electrică deteriorată. La Colegiul Tehnic „Radu Negru”, cantina are hidroizolaţia deteriorată, dar lipseşte şi lavoarul şi hota. La Colegiul „Elena Doamna” şi la Liceul Sportiv, spălătoria nu are circuite funcţionale  corespunzătoare şi spaţiile necesare funcţionării. Grupul Şcolar Eremia Grigorescu din Tg. Bujor este parţial autorizat deoarece corpul C, sala de sport şi atelierele sunt degradate”, ne spune şeful DSP.

Acesta a mai explicat că există şi o serie de grădiniţe aflate la parterul blocurilor care nu au şi nu vor primi niciodată autorizaţie sanitară de funcţionare pentru că nu îndeplinesc standardele de cubaj de aer, sau nu au lumină naturală suficientă.

În mediul rural, probleme la alimentarea cu apă

Numărul unităţilor de învăţământ din mediul rural  care nu au autorizaţie sanitară este mult mai mare. Din totalul de 299 de unităţi, 115 sunt în această situaţie. Dintre acestea, 60 n-au solicitat niciodată avizul.

„61 la sută, adică puţin peste jumătate dintre şcoli îndeplinesc condiţiile pentru începerea anului şcolar. Cele mai multe probleme sunt legate de alimentarea cu apă curentă. Unele nu au deloc aceste instalaţii, iar altele au apă care nu este bună, deoarece conţine nitriţi şi nitraţi. Oricum, în prima săptămână a anului şcolar vom mai efectua o serie de inspecţii”, precizează Valentin Boldea.

Citit 1557 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 Septembrie 2012 10:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.