Abrambureală la clasa pregătitoare - 90 de clase fără învăţători

Abrambureală la clasa pregătitoare - 90 de clase fără învăţători
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În 22 de şcoli, copiii de la pregătitoare vor învăţa alături de cei de clasa I, în aşa-zisele simultane


În timp ce în Camera Deputaţilor este aprobat tacit un proiect legislativ prin care se solicită amânarea clasei pregătitoare, ministrul Andronescu anunţă public că nici vorbă de aşa ceva. O abrambureală creată de data aceasta de Funeriu şi PD-L, care au insistat să adopte Legea Educaţiei prin asumarea răspunderii Guvernului, din considerente de ambiţii politice, fără să se gândească dacă există resursele necesare înfiinţării clasei pregătitoare.

Aşa s-a ajuns ca şi piticii care intră anul acesta în aşa numitele clase zero să devină cobaii unui experiment, care nu ţine cont de vârsta lor fragedă.

2.700 de elevi fără dascăl la clasă

Mobilierul nou se va afla în aproape fiecare clasă pregătitoare (excepţie fac patru şcoli din judeţ) la începutul anului şcolar,  pentru că există o râvnă deosebită, atunci când e vorba să se cheltuiască banul public. În schimb, nu tot la fel se vor rezolva problemele atunci când vine vorba de cadre didactice specializate. Deşi iniţial, s-a spus că, sub nicio formă, la aceste clase nu se vor accepta cadre didactice necalificate, MECTS pregăteşte acum o metodologie prin care vor putea fi angajaţi învăţători sau profesori cu contract pe o perioadă de 60 de zile, cu condiţia să dea concurs pentru a fi angajat apoi de şcoală. „Vor intra în această categorie oamenii care nu s-au prezentat la titularizări de mai bine de trei ani, pensionarii, dar şi persoanele aflate în curs de specializare”, ne explică inspectoarea generală Laura Marin.

La ora actuală, în judeţul Galaţi, sunt încă 90 de posturi de învăţători neocupate, situaţie fără precedent, în condiţiile în care ani de zile se dădea o bătălie crâncenă pentru o catedră la această specializare.

Cum mai sunt doar două zile lucrătoare până la începerea anului şcolar, pe 17 septembrie în jur de 2.700 de copii nu vor avea dascăl la clasă. În disperare de cauză, şcolile vor fi nevoite să-l angajeze pe primul venit, deci nu se mai pune în discuţie calitatea formării profesionale. Va fi un an greu, pentru că respectivele cadre didactice vor fi la fel de novice precum elevii lor de la clasa zero.

Desfiinţăm, reînfiinţăm

În funcţie de cum bate vântul politic în Guvern, la fel se resimte şi în învăţământ. Sub oblăduirea PD-L, care dorea economie la buget, anul trecut s-au desfiinţat peste 20 de şcoli în judeţul Galaţi, pe motiv că se învăţa în clase simultane. Anul acesta, din lipsă de cadre didactice, dar şi pentru că sunt elevi puţini, clasele simultane au revenit în forţă. Elevii de la pregătitoare vor învăţa cot la cot cu cei de clasa I. Va fi un calvar şi pentru învăţătorul de la clasă, dar şi pentru elevi. Conform metodologiei, cei de la pregătitoare au 30 de minute de activitate didactică, restul de 15 minute având activităţi recreative. Cum învăţătorul nu le va putea da liber în timp ce colegii lor din clasa I buchisesc serios la litere şi cifre, probabil vor petrece cele 15 minute cu mâinile la spate.

Citit 3013 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Septembrie 2012 20:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.