De sărăcie, vom ajunge să ne confundăm între noi
Foto: Ilustraţie: Monzanette

De sărăcie, vom ajunge să ne confundăm între noi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cînd s-au gâlcevit naţionalităţile canadiene, englezii şi francezii - inamici de secole, separaţia dorită de Quebec n-a avut suficienţi adepţi la referendumuri. În ciuda orgoliului, opţiunea naţionalistă la ban se-nmoaie şi, cât ar fi de mândri, franc-ofonii tot la dolar trag.

Finlandezii îi ţin pe palme pe cei 7% suedezi de pe teritoriul lor, cu ambele limbi puse oficial în constituţie. Deşi, de pe vremea lui Eric cel Roşu, s-au cam înfipt sudezii în ei şi mai ales în femeile lor, finlandezii preferă să-şi amintească sprijinul economic blond-roşcat după al doilea război mondial decât ce li s-a luat în 600 de ani de ocupaţie.

În Elveţia, trai nineacă pe patru naţiuni! Cine s-ar separa din confederaţie când bănuţul e cu atât mai gros pe cât e mai lipsit de miros şi, mai ales, de naţionalitate?

Când ne confundă câte un mega-neica-nimeni-star capitala cu a kürtős kalács-ului sau ţara cu a castraveciorilor, izbucnim ca nişte mămăligi încă balonate de pe urma creditelor cu buletinul şi boomului imobiliar de dinaintea crizei.

Mai mult, flamuri de inspiraţie basmico-anecdotică fac valuri diplomatice când ar fi putut face aport la buget ca motiv de amenzi usturătoare. Vedeam atunci ce doare mai mult: mândria etnică sau buzunarul?

Doar că sărăcia a început să facă ravagii şi prin România. De foame sau invidie, nişte jurnalişti online au început să saliveze la revolta bulgărească, confundând-o c-o demonstraţie ungurească.

E drept, la cum îi coace la foc auster Viktor Orban, nici maghiarii nu mai au mult până la un ceardaş naţional cu ciomăgeală. Dar mare lucru să nu apară, la vreun post bulgăresc, ştirea că Victor Ponta, premierul de la Budapesta, a fost alungat de la putere. Iar ilustraţia să-l arate chiar pe acesta, dar fugărit la Bucureşti de români taxaţi mai rău ca ungurii, altoindu-l cu plăcuţe de înmatriculare bulgăreşti.

Che Guevara nu dorm

 

Citit 16262 ori Ultima modificare Luni, 25 Februarie 2013 07:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.