Noutăţi la înscrierea în clasa pregătitoare

Noutăţi la înscrierea în clasa pregătitoare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Se vor organiza două etape * Părinţii nu au voie să depună dosare la două unităţi de învăţământ * Grădiniţele vor avea pregătitoare doar la cerere


Ministerul Educaţiei a publicat pe site-ul său proiectul metodologiei de înscriere la clasa pregătitoare, aflat în dezbatere publică până pe 24 martie. Este puţin probabil ca metodologia să mai sufere modificări, în patru zile, având în vedere că pe 28 martie începe calendarul de înscrieri, fiind data la care şcolile trebuie să-şi facă publică oferta.

Ca şi anul trecut, MECTS păstrează circumscripţiile şcolare, iar prioritate la înscriere vor avea elevii care locuiesc pe străzile arondate unităţii respective. În limita locurilor disponibile, vor fi acceptaţi şi elevi din alte circumscripţii, se arată în metodologie. Dacă numărul acestora depăşeşte numărul locurilor se vor aplica nişte criterii de departajare stabilite de şcoală. Teoretic, ideea ar trebui să reducă din înscrierile bazate pe pile şi relaţii. Practic e o îngrădire a părinţilor să-şi aleagă învăţătorul pe mâna căruia îşi vor da copiii timp de cinci ani. Dar, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, părinţii vor găsi tot felul de metode prin care să fenteze metodologia. Ca să poată să-şi înscrie piticii la şcolile cu ştaif, unii părinţi şi-au schimbat adresele din buletin, mutându-se fictiv la rude sau la cunoştinţe. 

Metodologia „legalizează” deficienţele de sistem

Deşi în 2012 platforma on-line folosită la înscriere a dat foarte multe bătăi de cap, ea va fi folosită şi anul acesta, numai că metodologia are şi câteva articole prin care se „legalizează” aceste deficienţe ale sistemului. În document se stipulează că, în cazul în care reţeaua de calculatoare nu funcţionează, părinţii vor face cale întoarsă acasă şi vor fi reprogramaţi ulterior pentru înscrieri.

Ca şi anul trecut, fiecare viitor elev are voie doar la o fişă de înscriere în platforma on-line.

Metodologia mai nuanţează faptul că elevilor care vor participa la înscrierea în prima etapă la şcoli din alte circumscripţii li se vor rezerva locurile. De asemenea, pentru a doua etapă de înscrieri vor fi declarate locuri libere numai cele care sunt în plus faţă de numărul elevilor recenzaţi în circumscripţie, chiar dacă aceştia nu şi-au depus încă dosarele.

Care este vârsta candidaţilor

În clasa pregătitoare se vor putea înscrie copiii care împlinesc 6 ani până la 31 august 2013, dar şi cei care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2013, la solicitarea părinţilor şi numai dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice declară copilul apt pentru a urma aceste cursuri.

Copiii care împlinesc vârsta de 7 ani până la 31 august 2013, pot fi înscrişi, la cerere, în clasa I, chiar dacă nu au parcurs, anterior, clasa pregătitoare. De asemenea, la solicitarea părinţilor, în clasa I vor putea fi înscrişi copiii care împlinesc 7 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2013, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei I.

Pe 28 martie se afişează oferta unităţilor

Inspectoratele şcolare au timp să decidă unde vor organiza clasele pregătitoare, până pe data de 28 martie, când conform calendarului, trebuie să afişeze oferta de şcolarizare, dar şi datele la care se vor susţine testările psihologice pentru părinţii care solicită aşa ceva.

„Deşi metodologia prevede înfiinţarea de clase pregătitoare şi la grădiniţe, nu ştim unde va fi necesar acest lucru. Vom discuta cu fiecare instituţie în parte şi vom afla între timp. Testările psihologice se vor desfăşura pe baza cererilor părinţilor în şcolile unde vor să se înscrie elevii respectivi, pentru a nu mai pune părinţii pe drumuri”, ne-a anunţat inspectorul general Laura Marin.

Tot pe 28 martie ISJ va trebui să publice şi lista cu străzile arondate fiecărei şcoli în parte.

Două etape de înscriere

Testarea psihosomatică a elevilor se va realiza între 2-19 aprilie. Părinţii vor completa cererile tip, pentru prima etapă de înscriere între 2-22 aprilie. Şcolile vor fi nevoite să asigure comisie de înscriere chiar şi în zilele de sâmbătă. Pe 29 aprilie se va afişa lista elevilor înscrişi şi înmatriculaţi, dar şi numărul locurilor rămase libere. Cea de-a doua etapă, destinată elevilor care nu au prins locuri sau n-au participat la prima etapă, se va desfăşura între 8 – 17 mai. Aceleaşi etape vor fi respectate şi pentru înscrierea în clasa I a elevilor care au împlinit 7 ani.  

În perioada 27 – 31 mai, ISJ va trebui să soluţioneze cererile nerezolvate în cele două etape, „avându-se în vedere, cu prioritate, interesul educaţional al copilului”.

Citit 1637 ori Ultima modificare Marți, 19 Martie 2013 19:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.