Pentru al doilea an consecutiv, învăţătoarele prind un tren bun la posturile didactice

Pentru al doilea an consecutiv, învăţătoarele prind un tren bun la posturile didactice
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Educatoarele au la dispoziţie peste 90 de posturi libere în rural şi urban * Chimia, fizica, biologia, religia, informatica, geografia sunt în criză de catedre libere


Conducerea ISJ a afişat pe site-ul oficial posturile libere pentru anul şcolar 2013-2014. Lista cuprinde peste 1.700 de poziţii, dar cele mai multe dintre posturi nu au valabilitate de 4 ani, pentru a fi disponibile sau sunt frânturi de catedră.

Dacă în anii anteriori învăţătoarele se puteau titulariza doar pe câteva posturi şi acelea în mediul rural, în satele îndepărtate, iar la oraş nici nu visau, introducerea clasei pregătitoare a fost o adevărată mană cerească pentru ele. Anul trecut au fost peste 200 de locuri, dintre care 101 erau titularizabile. Deşi anul acesta numărul posturilor de învăţătoare s-au împuţinat, învăţătoarele se pot declara norocoase: au încă 162 de posturi libere, dintre care 55 au viabilitate cel puţin patru ani.  O altă veste bună e faptul că există 33 de posturi în Galaţi şi 12 în Tg. Bujor şi Tecuci. Dintre cele 45 de catedre pentru învăţătoare libere în mediul urban, doar 16 sunt titularizabile, ne informează inspectoarea responsabilă cu mişcarea personalului didactic, Tatiana Saulea.

29 de educatoare pentru Galaţi

Tot norocoase se pot considera şi educatoarele care au pentru anul şcolar viitor peste 90 de posturi libere, dintre care 29 sunt în Galaţi. Cea mai mare parte a acestora vor fi însă ocupate la restrângerile de activitate, deoarece la alte grădiniţe s-au desfiinţat 22 de posturi. Şi pentru profesorii de matematică sunt şi anul acesta în jur de 20 catedre libere, aproape toate însă sunt la şcoli din mediul rural.

Discipline defavorizate

Ca şi în anii anteriori, există discipline la care nu există niciun post întreg sau câte unul-două posturi: biologie, chimie, cultură civică, geografie, informatică, religie, muzică, fizică, istorie şi filozofie.

Să le numeri pe degete

Mai există o categorie de cadre didactice pentru care sunt locuri disponibile, dar acestea pot fi  numărate pe degetele de la o mână, deci concurenţa va fi foarte mare şi aici. La limba şi literatura română sunt  12 catedre libere, dintre care doar una singură în oraş, insuficientă pentru cele 6 restrângeri de activitate de la această disciplină. La limba franceză sunt şapte catedre libere, iar la franceză-engleză sunt doar două. La limba engleză candidaţii vor avea la dispoziţie unsprezece posturi. Profesorii care au dublă specializare de engleză-franceză se vor confrunta pentru opt posturi.

Citit 1784 ori Ultima modificare Marți, 19 Martie 2013 18:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.