De ce s-a intrat anul acesta cu medii mai mici la admiterea la CNVA

De ce s-a intrat anul acesta cu medii mai mici la admiterea la  CNVA
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* De pe locul al treilea, colegiul gălăţean a ajuns pe locul 31 în clasamentul liceelor din ţară cu cele mai mari medii de admitere


Anul acesta, Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" (CNVA) a scăzut în clasamentul liceelor din ţară cu cele mai mari medii, de pe poziţia a treia, pe care o ocupase anul trecut, pe poziţia 31. Am încercat să dezlegăm acest mister cu ajutorul directorului adjunct al colegiului, profesorul Romeo Zamfir.

„În acest an s-a observat că elevii cu rezultate foarte bune din Galaţi au preferat specializarea matematică-informatică (simplu) - 87 de locuri la trei clase, în detrimentul specializării matematică-informatică bilingv engleză - 29 locuri, o clasă. Atât la CNVA, cât şi la alte şcoli de prestigiu din ţară, media de admitere cea mai mare se obţine, de regulă, la specializarea matematică-informatică bilingv engleză. În acest an, mulţi elevi buni din municipiul Galaţi au preferat specializarea matematica-informatica (simplu), ceea ce a dus la scăderea mediei de admitere la specializarea matematică-informatică bilingv engleză. În clasamentul naţional privind specializarea cu cea mai mare medie de admitere, CNVA a ocupat în acest an locul 31, cu media 9,74 de la matematică-informatică bilingv engleză. Aceasta tendinţă s-a observat şi la admiterea elevilor din clasa a V-a la CNVA, unde din primii 20 de elevi admişi, 14 au preferat clasa cu opţionale la matematică şi informatică, iar ceilalţi şase au preferat clasa cu studiul intensiv al limbii engleze”, spune Romeo Zamfir, care n-a reuşit însă să ne explice de ce elevii cu cele mai mari medii, care de regulă alegeau bilingv engleză, au migrat anul acesta la matematică - informatică simplu.

Dincolo de aceste explicaţii, un lucru rămâne încă de neînţeles. E posibil ca elevii cei mai buni să fi ales matematica informatică anul acesta, dar nici aici mediile de admitere n-au crescut faţă de anul trecut, deşi şi atunci au fost tot trei clase. În plus, CNVA are medii mai mici la toate specializările comparativ cu 2012, în condiţiile în care la toate liceele cu ştaif din Galaţi mediile de intrare au crescut.

Olimpicii au rămas la CNVA

Directorul adjunct al colegiului susţine însă că elevii capabili de performanţă au ales în continuare CNVA, chiar dacă mediile de intrare au scăzut: „Dintre cei 36 de elevi clasaţi pe primele opt locuri la olimpiadele judeţene de la obiecte pe care eu le-am considerat reprezentative - matematică, fizică, chimie, română şi informatică - cinci au fost din Tecuci şi au fost admişi la licee din Tecuci, iar 31 sunt din Galaţi. Dintre aceştia, 28 au fost admişi la CNVA, adică 91 la sută dintre olimpicii din municipiul Galaţi au ales să studieze la CNVA. Prin urmare, concluzia mea este că CNVA a fost şi în acest an în topul preferinţelor elevilor capabili de performanţă, iar ultima medie de admitere nu reflecta întotdeauna calitatea elevilor admişi, chiar dacă pe noi ne-a avantajat acest criteriu în ultimii ani”, mai spune Romeo Zamfir.

Citit 10730 ori Ultima modificare Marți, 23 Iulie 2013 17:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.