Diferenţe uriaşe între mediile gimnaziale şi cele de la evaluare

Diferenţe uriaşe între mediile gimnaziale şi cele de la evaluare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

*  Şcolile cu diferenţele cele mai mari între mediile din gimnaziu şi notele la evaluare au şi cele mai proaste rezultate la examenele naţionale şi invers


Aşa cum „Viaţa liberă” a atras atenţia ani la rând, în sfârşit, şi conducerea Ministerului Educaţiei a ajuns la concluzia că sistemul de admitere la liceu este găunos, descoperind diferenţe inadmisibil de mari între media multianuală a gimnaziului şi media de la evaluarea naţională. Ca urmare, s-a hotărât ca, pentru cei care vor da admitere la liceu în vara lui 2014, notele obţinute în gimnaziu să aibă o pondere de numai 25 la sută, iar examenul naţional să conteze în proporţie de 75 la sută, procedură care s-a mai aplicat în urmă cu ceva ani.

În materialul nostru „Geniali în gimnaziu, repetenţi la evaluare”, atrăgeam atenţia că există localităţi unde, simptomatic, de la an la an, mediile elevilor din clasele V-VIII sunt mult prea mari în comparaţie cu notele de la evaluare. Ceea ce noi am descoperit doar privind ierarhia admiterii la nivel judeţean, s-a confirmat în statisticile efectuate de Ministerul Educaţiei, care a avut acces la toate datele.

Cea mai mare diferenţă în judeţ este de 5,32 de puncte

Deşi Galaţiul nu se află pe lista judeţelor cu cele mai mari probleme, diferenţa per total nedepăşind două puncte, la Şcoala Nr. 3 Iveşti diferenţele sunt de 5,32 de puncte (8,04 media claselor V-VIII, 2,72 cea de la evaluare), noi situându-ne pe locul al XI-lea în topul şcolilor cu cele mai mari discrepanţe. Locul întâi îl ocupă o şcoală din Suceava, unde sunt 7,11 puncte diferenţă între media generală multianuală şi media de la evaluare. Iveştiul este localitatea în care am descoperit elevi care aveau 7,61 media generală - 2,10 şi 2,00 la evaluare şi 7,69 media generală - 2,45 şi 1,50 la evaluare, sau 8,82 media claselor V-VIII şi 5,30 şi 3,00 la evaluare.

Tot „fruntaşe” în acest clasament sunt şcolile din Toflea, Buciumeni, Oancea şi Coasta Lupei, unităţi de învăţământ care se numără şi printre cele cu rezultate foarte proaste la evaluarea naţională. Reamintim că, anul acesta, la Şcoala Nr. 3 din Iveşti, la Şcoala din Buciumeni şi la Şcoala din Oancea niciun elev nu a luat medii peste cinci la evaluare. La Toflea, procentul de promovare a fost anul trecut 4,55 la sută, iar anul acesta este în jur de 12 la sută, iar la Coasta Lupei - 36 la sută anul acesta, 27 la sută anul trecut.

În 13,83 la sută dintre cele 159 de unităţi gimnaziale din judeţul nostru s-au înregistrat diferenţe mai mari de 3 puncte, iar în 42,48 la sută dintre şcoli diferenţe mai mari de 2 puncte.

La Şcoala Nr. 29 - cea mai obiectivă notare din toată ţara

Şcoala Nr. 29 din Galaţi este singura unitate de învăţământ din ţară unde nu există nicio diferenţă între media generală multianuală - 8,99 şi cea de la evaluarea naţională - 8,99. Cu siguranţă, nu este întâmplător nici faptul că procentul de promovare la această şcoală este de peste 99 la sută. Aşa cum şcolile cu cele mai mari discrepanţe au cele mai proaste rezultate, cele cu diferenţele cele mai mici sunt fruntaşe: „Spiru Haret” din Tecuci, CNVA, „Cuza” şi Colegiul „C. Negri” - toate cu promovare de sută la sută.

Citit 2560 ori Ultima modificare Luni, 09 Septembrie 2013 18:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.