FOTO / Povestea învăţătorului din Rădeşti care este şi "profesor" de distracţie într-un club din Galaţi

FOTO / Povestea învăţătorului din Rădeşti care este şi "profesor" de distracţie într-un club din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

* Mihai Bejan este un dascăl apreciat la Şcoala din Rădeşti, dar la sfârşitul săptămânii se transformă în MC la un local din Galaţi * Recunoaşte însă că şi-ar dori să iasă la pensie de la catedră, la fel ca Domnul Trandafir


Ce legătură poate să existe între un învăţător şi un MC care încinge atmosfera într-un club din Galaţi, numai Mihai Bejan ne-a putut destăinui. El este cel care de ceva timp, în cursul săptămânii, are sarcina cuminte de a-i şcoli pe elevii de la Şcoala din Rădeşti, iar în weekend vine la Galaţi pentru a-i „dăscăli” pe amatorii de distracţie.

„Nu i-aş da pe elevii mei pe nicio clasă de la oraş”

Are 24 de ani şi susţine că învăţător şi-a dorit să fie de când era mic. I-au plăcut dintotdeauna copiii. El e cel care a avut grijă de verişorii săi, dar şi de copiii vecinilor. El organiza meciurile de fotbal şi jocurile în cartier. Fiind din Bereşti, a urmat cursurile liceului pedagogic de la Bârlad. S-a titularizat apoi în judeţul Galaţi, cu medie mare - 8,55. „Pe atunci nu erau atâtea posturi pentru învăţători şi am ajuns în mediul rural, deşi am avut a şasea medie pe judeţ. Am nimerit la Rădeşti, unde-mi place foarte mult. Avem un colectiv de oameni care chiar îşi fac cu devotament meseria. Iar pe elevii mei nu i-aş da pe nicio clasă de la oraş. Aş fi putut să mă transfer pentru că am medie mare şi mi-ar fi fost mult mai uşor să stau în Galaţi, dar m-am legat foarte mult de copiii mei. I-am luat din clasa I şi mi-am dorit să-i duc până într-a patra. E fascinant să-i vezi de la an la an cum cresc. Să văd că n-am muncit degeaba. I-am luat când nu ştiau să scrie, iar cum sunt mari, le place învăţătura. Dacă dintre cei 19 copii ai mei din fundul judeţului, măcar 5-6 vor ajunge peste ani la facultate, înseamnă că n-am stat în aceşti patru ani degeaba”, ne spune Mihai Bejan, cu convingerea omului care şi-a descoperit vocaţia în viaţă.
Anul trecut şi-a finalizat şi facultatea, iar colectivul de cadre didactice de la Rădeşti l-a propus să ocupe şi postul de profesor de limba engleză.

Fratele mai mare, nu un om cu un catalog sub braţ
Mihai este mândru că, pe lângă ştiinţa de carte pe care le-a transmis-o elevilor săi, a ştiut să le dea şi aripi: „Provin din familii modeste, cu multe probleme. În primul an de învăţământ, am certat o fetiţă care nu-şi făcuse tema. Am văzut-o tristă şi am vorbit cu ea în pauză. Mi-a spus că tatăl ei venise beat seara acasă şi a fugit cu mama prin vecini, ca să nu le bată. De atunci, nu mă mai supăr pe cei care nu-şi fac temele, decât dacă ştiu că n-au avut niciun motiv serios. Aceşti copii vin la şcoală să se liniştească. Vin cu bucurie şi cu încredere în mine. În fiecare zi, câte unul îmi aduce câte un mic semn de dragoste. O felicitare, o bomboană, care înseamnă mult pentru ei, pentru că n-au. De patru ani, deja suntem ca într-o familie şi-mi creşte inima când văd că mă consideră fratele lor mai mare, nu un om rece, cu un catalog sub braţ”, povesteşte el cu însufleţire.

„Nu amestec lucrurile”
Îl întreb cum a ajuns MC şi ce au în comun cele două meserii. „Nu amestec lucrurile”, spune el categoric, lămurindu-mă că la club a lucrat doar la sfârşitul săptămânii şi nu şi-a permis niciodată să meargă la şcoală obosit. „Nu-mi bat joc nici de mine, nici de cei 19 copii ai mei!”
Recunoaşte însă că atât ca MC, cât şi ca învăţător trebuie să fii actor, să laşi grijile personale la intrare şi să te dedici trup şi suflet pentru ceea ce faci.
„Am câteva lucruri la care ţin enorm pe lumea asta: şcoala, muzica familia şi copiii. Pasiunea pentru muzică mi-a adus şi oportunitatea de a deveni MC la un club din Galaţi. Am pornit ca DJ într-o discotecă de la Bereşti. În timpul studenţiei, s-a întâmplat să ajung să vorbesc la microfon în clubul respectiv. Patronului i-a plăcut foarte mult de mine şi a insistat timp de trei săptămâni să mă angajeze. În final, am acceptat. Nu musai pentru bani, ci pentru că îmi place foarte mult. La pupitru, mă simt în pielea mea, sunt încântat când văd că 300-400 de oameni reacţionează la ceea ce le transmiţi. Întâi am fost MC din dorinţa de a-mi descoperi şi alt potenţial. Apoi m-am legat de cei de la club. Şi aici am o familie. Am fost curtat de discoteci de pe litoral şi de cele din Bucureşti. Prietenul meu cu care am fost DJ la Bereşti e acum rezident într-un club din Mamaia. Dar eu n-am vrut să renunţ la ceea ce am aici”, mai povesteşte profesorul de distracţie.

„Vreau să ies la pensie de la catedră”
Fiind şi profesor de engleză şi învăţător, de anul acesta a început să meargă mai rar la club. E conştient că salariul de învăţător este destul de mic pentru a-i permite să-şi întemeieze o familie şi să-şi crească aşa cum ar vrea el cei trei copii pe care şi-i doreşte musai. „Vreau să-i duc la diferite cercuri, să înveţe un instrument, să facă sport, să-şi lărgească orizontul”. Dar nu va renunţa la meseria pentru care s-a pregătit, oricât de bănoasă ar fi cea de DJ.
„Dacă ar fi să aleg între cele două meserii, aleg copiii. Vreau să fiu privit ca Domnul Trandafir. Vreau să ies la pensie de la catedră. Sunt salarii mici, dar dacă vrei să faci ceva cu adevărat, nu te împiedici de asemenea lucruri. Găseşti soluţii”, spune cu încrederea celui care i-au ieşit aproape toate lucrurile pe care şi le-a propus până acum.
Nu se gândeşte nici să plece în străinătate: „Dacă ne-am implica cu toţii să ne facem treaba bine pe bucăţica noastră, lucrurile ar sta cu totul altfel în România”.

Citit 8659 ori Ultima modificare Marți, 08 Octombrie 2013 17:45

11 comentarii

 • postat de pAULA pana
  Luni, 08 Septembrie 2014 21:17
  92.84.56.***
  In urma cu 30 de ani am predat la aceasta scoala timp de 3 ani.Imi aduc aminte cu multa placere de oamenii satului de fostii colegi.Probabil unii dintre elevi sunt cadre didactice.Eu va urez o cariera frumoasa in RADESTI .
  0
  0
  Raportează
 • postat de BeL
  Joi, 10 Octombrie 2013 11:13
  89.121.158.***
  Iți vine tot mai greu sa crezi ca mai sunt persoane - tineri ca acest domn invatator. Si daca sunt cu adevarat , sunt doar bule de oxigen, imi doresc din tot sufletul sa se promoveze astfel de modele si nu cele pe care șle vedem zilnic in media sau tabloide. Romanii chiar nu-si doresc acel senzational, Viata libera - scotociti bine dupa astfel de oameni si promovatii, pentru ei cate un articol sau mesaj de acest gen este hrana curata, sunt oamenii - OAMENI, bravo lor! Intreb si eu - la Rădesti cum ajunge din Galati, face naveta sau sta in gazda , e o locatie la care se ajunge greu , mai ales iarna.
  0
  6
  Raportează
 • postat de Tasei
  Miercuri, 09 Octombrie 2013 17:03
  79.210.122.***
  Frumos articol! Si mie mi-a inseninat ziua! Mult respect tanarului invatator si multumiri Roxanei Penciu pentru ca l-a zmuls din anonimitatea provinciei si atat de delicat ni l-a prezentat. Invatatorul Bejan mi l-a reamintit pe tatal, invatator imiplicat imens in viata satului, impatimit pedagog; in timpul liber se ocupa de corul bisericii ortodoxe din sat, in anii "aceia" intolerabila activitate, asa ca afost dat afara din invatamant ca INCAPABIL si ca dusman al poporului. Ii doresc invatatorului Bejan energie inepuizabila si creativa si colegi care sa-i aprecieza diversitatea.
  0
  9
  Raportează
 • postat de Miha
  Miercuri, 09 Octombrie 2013 15:05
  92.82.250.***
  Un baiat inteligent, cu bun simt si bine educat! Mereu cu loc de buna ziua, parintii pot fi cu adevarat mandri de asa odrasla.
  Meseria i se potriveste ca o manusa pt ca este calm si calculat. La cat mai multe lucruri de bine sa auzim despre el!
  0
  5
  Raportează
 • postat de Marian
  Miercuri, 09 Octombrie 2013 14:31
  92.80.182.***
  Daca tot ce s-a scris aici este adevarat, si cuvintele alea sunt spuse intr-adevar din suflet, un mare bravo ii urez domnului invatator. E mare lucru sa faci asta, dar imi imaginez cat de mari sunt satisfactiile ce apar in urma acestei munci, asidue!
  0
  5
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Miercuri, 09 Octombrie 2013 11:46
  5.13.138.***
  Mult respect pentru asemenea tineri care-si iubesc semenii si la rindul lor se respecta pe ei insisi. Acest articol mi-a inseninat ziua. Bravo tie tinere, sa nu te abati nicind din drumul ales!!
  0
  13
  Raportează
 • postat de Novac
  Miercuri, 09 Octombrie 2013 08:55
  5.13.192.***
  Foarte frumos!:)..e de apreciat ca mai sunt si oameni asa ca tine in tara asta!!
  0
  13
  Raportează
 • postat de Marian
  Miercuri, 09 Octombrie 2013 08:02
  92.80.162.***
  cine il cunoaste pe Mihai stie cat de mult trudeste, cat de mult munceste atat pt copiii lui, cat si pt club. E o persoana total dedicata in ceea ce face, in orice domeniu s-ar afla. Astfel de persoane ar trebui sa ne conduca!
  0
  17
  Raportează
 • postat de Ana List
  Miercuri, 09 Octombrie 2013 07:33
  89.137.139.***
  Deci e corectă clasarea cadrelor didactice pe locul doi la corupţie! Vezi domnule ca "organele statului" au rezolvat definitiv problemele cu suveranitatea statului, independenţa naţională şi economia ţării iar acum au timp să-ţi numere bomboanele pe care le-ai primit. Se poate ajunge la un kilogram sau o tonă şi....gata dosarul de corupţie. Cine ştie, poate vreun elev te îmbie şi cu vreo bucată de caş din pacheţelul pentru pauza mare.
  18
  1
  Raportează
 • postat de Dr.Mihai Moraru
  Miercuri, 09 Octombrie 2013 07:11
  5.13.172.***
  Pacat ca societatea nu apreciaza si rasplateste cum se cuvine astfel de valori ,ca acest entuziast si atat de daruit tanar!Felicitari acestuia, cat si distinsei doamne ROXANA ARTENE PENCIU,ziarist atat de sensibil si talentat ,care ne incanta de fiecare data prin frumoasele articole ale domniei sale!Toata consideratia,STIMATA DOAMNA!
  2
  19
  Raportează
 • postat de Iulian
  Miercuri, 09 Octombrie 2013 02:21
  188.39.91.***
  Felicitări! Să tot existe tineri precum Mihai Bejan!
  Tot respectul! Keep going!
  0
  19
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.