Ce trebuie să ştii dacă vrei să dai la facultate în străinătate

Ce trebuie să ştii dacă vrei să dai la facultate în străinătate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ultima vreme, datorită oportunităţilor de angajare mai mari după absolvire, din ce în ce mai mulţi tineri de la licee din Galaţi optează să urmeze cursurile universitare în ţări străine. Dacă până în urmă cu cinci ani, doar cei de la CNVA se lăudau cu astfel de performanţe, acum CNMK-ul, Pedagogicul şi Cuza au foşti absolvenţi care sunt studenţi în străinătate.

Ţările nordice au taxe zero

În Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda şi Scoţia, taxele de studiu sunt zero. În Franţa, cursurile costă între 200 şi 800 de euro anual, în funcţie de specializarea aleasă. În Germania sunt de maximum 1.200 de euro anual, iar în Olanda sunt în jur de 1.900 de euro. Cele mai scumpe taxe sunt în Marea Britanie, unde pot ajunge până la 9.000 de lire sterline anual, dar aici statul acordă împrumuturi avantajoase pentru studenţi. Aşa se explică faptul că în Marea Britanie peste 6 la sută dintre studenţi sunt străini.

Taxe zero, chirie mare

În Danemarca, învăţământul universitar este gratuit. Începând cu acest an, Danemarca va elibera granturi pentru studenţii străini. Ajutorul nerambursabil este în valoare de 720 de euro pe lună pentru studenţii din UE care sunt activi şi care sunt sau au fost angajaţi cu 10-12 ore pe săptămână şi dacă au promovat examenele şi au frecventat cursurile. Grantul respectiv le va fi de folos studenţilor, având în vedere că în această ţară chiriile sunt între 300-500 de euro pe lună, iar mâncarea ajunge să coste, în acelaşi interval, în jur de 130-260 de euro.

Loterie la admitere în Olanda

În Olanda, taxele de şcolarizare sunt în jur de 1.900 de euro pe an. Statul olandez oferă ajutor financiar care poate ajunge până la aproape 1.000 de euro pe lună şi care se adresează studenţilor cu un venit familial anual mai mic de 30.000 de euro pe an. Acest ajutor nu trebuie returnat. Există însă şi opţiuni pentru împrumuturi. Un tip de împrumut este cel pentru taxele de şcolarizare, care va trebui returnat după doi ani de la absolvirea facultăţii, pe o perioadă de 15 ani. Statul olandez acordă şi împrumut pentru cheltuielile proprii pe timpul studenţiei, dar numai studenţilor angajaţi, care nu au împlinit 30 de ani.

Deşi există foarte multe facilităţi pentru cei care aleg Olanda, studenţii trebuie să ştie că de anul acesta universităţile de aici s-au decis să aplice admiterea prin loteria electronică, deoarece la unele specializări sunt foarte mulţi candidaţi străini cu rezultate foarte bune în liceu şi trebuie făcută o selecţie. Cum se poate aplica doar la o singură universitate în Olanda, cei care s-au înscris la profilurile unde se aplică loteria trebuie să se înscrie şi la o instituţie din altă ţară. În Olanda chiriile costă între 350 şi 560 de euro pe lună, iar mâncarea ajunge între 150 şi 200 de euro.

Împrumuturi şi burse în Anglia

În Marea Britanie, taxele de şcolarizare sunt cuprinse între 7.500 şi 9.000 de lire sterline anual, dar orice student poate beneficia de un împrumut guvernamental. În paralel, unele universităţi acorda burse academice şi oferă reduceri cu până la 3.000 de lire sterline a taxelor pentru primul an şi 1.500 de lire sterline pentru fiecare din anii următori.

În plus, 109 universităţi oferă burse care depind de venitul familial, de meritul academic şi alte condiţii. Împrumutul guvernamental se înapoiază numai dacă absolventul ajunge la un anumit prag salarial, iar rata este aproape modică. În cazul în care respectivul nu ajunge să câştige banii respectivi într-un anumit interval de timp, guvernul nu-i mai cere înapoi niciodată. Cu toate aceste avantaje, Marea Britanie este totuşi recunoscută ca fiind una dintre cele mai scumpe ţări la chirie, care poate ajunge şi la 600 de euro pe lună. Se compensează însă cu faptul că mâncarea este foarte ieftină, până în 100 de euro lunar.

Citit 6001 ori Ultima modificare Marți, 05 Noiembrie 2013 22:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.