Liceul de Marină are parteneriat cu Germania. Elevii fac practică pe nave de croazieră
Foto: Comandantul Ion Coclează, alături de elevii săi, Cristian Florentin şi Mădălin Apăvăloaei

Liceul de Marină are parteneriat cu Germania. Elevii fac practică pe nave de croazieră
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* "Avem parteneriat cu firme germane prin care îi vom trimite anul acesta în practica de vară pe toţi elevii de la şcoala profesională”, spune comandantul navei-şcoală, Ion Coclează * Firmele respective vor să angajeze absolvenţi de la Galaţi, după finalizarea studiilor


Opt elevi de la şcoala profesională din cadrul Liceului Tehnologic de Marină au făcut practica de vară pe navele de croazieră ale unei firme din Germania. Pe lângă faptul că au învăţat meserie, s-au întors şi cu ceva bănuţi acasă, dar şi cu promisiuni ferme de angajare după absolvirea cursurilor.

Florentin Cristea şi Mădălin Apăvăloaiei sunt doi dintre beneficiarii unui astfel de voiaj, care ne-au povestit că au trăit o experienţă de neuitat.

„Ne-am întors cu 700 de euro”

„A fost mai greu până am deprins ritmul de muncă şi trezitul la 6 dimineaţa. Dar apoi ne-am obişnuit şi a fost perfect. Am căpătat experienţă în profesia pentru care ne pregătim şi am văzut şi mai multe ţări străine - Germania, Austria, Ungaria şi Slovacia, ceea ce nu e puţin lucru”, ne spune Florentin Cristea.

Colegul său, Mădălin Apăvăloaei, a fost încântat că a locuit pe o navă atât de luxoasă, dar şi de faptul că a beneficiat de „bacşişul” oferit de turişti, ca orice membru al echipajului: „Angajaţii de pe vapor erau majoritatea români şi s-au purtat foarte frumos cu noi. Chiar dacă nu am primit salariu pentru cât am lucrat, m-am întors acasă cu 700 de euro. La finalul cursei, există obiceiul legal ca turiştii să ofere tips, adică bacşiş, într-un bol. Comandantul navei împarte aceşti bani în mod egal la toţi membrii echipajului, indiferent de funcţia pe care o au”, povesteşte Mădălin.

„Sunt ca şi angajaţi”

Comandantul navei-şcoală „Steaua Polară”, Ion Coclează, coordonatorul practicii elevilor, cel care a încheiat parteneriatul cu firma germană ne-a spus că cei opt elevi au făcut o impresie foarte bună şi că firma s-a oferit să-i angajeze după absolvirea şcolii profesionale.

„Sunt ca şi angajaţi. Şeful de resurse umane din cadrul firmei este un fost absolvent al liceului nostru. Deja, dintre absolvenţii din vara aceasta, am angajat un fost elev. În plus, elevii au un carnet de serviciu, eliberat în conformitate cu normele europene, în care se consemnează toată activitatea lor de practică, aceasta fiind considerată experienţă de muncă la angajare. Dovadă că liceul nostru oferă o pregătire de calitate este şi faptul că, deşi în mod normal ar fi trebuit să facă doar trei săptămâni de practică, elevii au stat mai mult pe navele respective”, ne-a declarat comandantul Ion Coclează.

Toţi elevii de la profesională, în practică pe nave străine

Comandantul de pe „Steaua Polară” susţine că anul acesta a încheiat parteneriat cu încă o firmă din Germania, care are peste 80 de vapoare, de diferite tipuri, lucru care-i va permite să le ofere tuturor elevilor de la profesională posibilitatea să facă practică pe nave în Europa. „Singura condiţie e să fie integralişti. Nu voi trimite elevi care n-au reuşit să promoveze. De asemenea, am discutat cu partenerii noştri şi despre posibilitatea ca elevii să fie plătiţi pentru munca lor. Trebuie să vedem ce prevede legislaţia din ambele ţări în acest sens şi să facem formalităţile”, mai spune Ion Coclează.

Cursuri de germană şi liceu cu învăţământ la distanţă

Directoarea liceului, Antoaneta Costea, susţine că alături de comandantul navei-şcoală a reuşit să introducă anul acesta cursuri de germană pentru elevii de la profesională. "Limba vorbită de-a lungul Dunării este germana, nu engleza. Până şi în România coordonatele se dau prin staţie în germană. Am reuşit ca, pentru o singură oră pe săptămână, s-o convingem pe inimoasa profesoară Emilia Popa să vină să ne înveţe elevii germană. E nemaipomenit ceea ce face pentru noi, mai ales că face aproape muncă de voluntariat", spune Antoaneta Costea.

De la Ion Coclează am aflat că s-au făcut demersuri ca de anul viitor să se formeze o clasă a XI-a de învăţământ la distanţă. "După finalizarea şcolii profesionale, în timpul căreia elevii primesc lunar 200 de lei bursă, au două posibilităţi. Fie se angajează, iar faptul că au deja experienţă de muncă şi au legături cu firme europene le poate garanta celor serioşi un job sigur şi bine plătit. Cu tot cu bacşiş, în primul an de angajare ajung să câştige în jur de 2.000 de euro. A doua posibilitate e să-şi continue liceul, direct în clasa a XI-a. Pentru cei care vor să devină comandanţi de navă e necesar să aibă liceul. În cazul în care vor să se angajeze şi să facă şi liceul, începând de anul viitor vor putea face acest lucru, încât am făcut demersuri pentru o clasă de învăţământ la distanţă", mai precizează comandantul navei-şcoală.

Săptămâna aceasta, Liceul de Marină sărbătoreşte 42 de ani de existenţă. Nu ne rămâne decât să le urăm elevilor şi profesorilor "Vânt bun din pupa!".

Citit 3739 ori Ultima modificare Marți, 03 Decembrie 2013 18:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.