Ce spun directorii şcolilor din judeţul Galaţi despre cotizaţiile părinţilor

Ce spun directorii şcolilor din judeţul Galaţi despre cotizaţiile părinţilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dacă nu ar fi asociaţiile de părinţi, pe fondul nefinanţării, şcolile ar rămâne cu o mulţime de probleme nerezolvateFie pentru gardian, fie pentru dotări, donaţiile sunt binevenite   


La modul teoretic se spune că învăţământul este gratuit în România. Cu toate acestea statul şi comunitatea locală nu asigură nici pe departe condiţiile suficiente pentru un sistem educaţional de secol XXI. Ca urmare, golurile se umplu anual din buzunarele părinţilor care îşi doresc să ofere tot ce este mai bun ca ai lor copii să înveţe în condiţii cât mai bune. Sunt unităţi de învăţământ în care nu se strâng bani de la părinţi, unele unde se cotizează o sumă accesibilă pe tot anul la asociaţia părinţilor, dar şi altele unde se întrece măsura. Iată câteva exemple concrete de soluţii găsite de directorii instituţiilor de învăţământ gălăţene pe această problemă destul de controversată.

„Am prevăzut că se va ajunge aici”

Directorul Ion Grecu de la Colegiul Naţional „Spiru Haret” din Tecuci susţine că a interzis părinţilor să colecteze orice fel de fonduri pentru şcoală. „Am prevăzut în urmă cu opt ani că se va ajunge aici. De atunci am interzis colectarea oricărei sume. Bineînţeles că, dacă la o clasă părinţii au vrut să aducă un videoproiector, am acceptat, dar a fost trecut în inventar. Ultima oară când am cerut bani de la părinţi a fost în 2004, când am finalizat biblioteca din curtea şcolii”, spune profesorul Ion Grecu.
Acesta susţine că nici măcar pentru gardian nu a mai cerut niciun leu. „Am convenit ca toate veniturile proprii obţinute din închirierea sălii de sport să le investim în siguranţa elevilor noştri şi am mai angajat un gardian, pe lângă cel plătit de la buget”, mai precizează directorul de la „Spiru Haret”.

„15 lei pe semestru, cât un pachet de ţigări” 
Directoarea de la Colegiul Naţional „C. Negri”, profesoara Andra Ionescu susţine că de când ocupă această funcţie nu au fost reclamaţii sau nemulţumiri ale părinţilor legate de aceste contribuţii: „Totul este foarte transparent. Asociaţia de părinţi propune suma, avem părinte contabil care gestionează aceste fonduri depuse în cont separat. Se prezintă în fiecare început de an execuţia bugetară pe ceea ce s-a făcut cu banii adunaţi în anul anterior. Este foarte bine că s-a ales această soluţie ca banii să fie gestionaţi de asociaţia de părinţi. Ei nu mai ajung la profesori, ca să nu nască suspiciuni, nici în punga unei bunicuţe. Există documente pentru fiecare achiziţie, iar obiectele sunt trecute în inventar”, susţine Andra Ionescu.
Aceasta a mai precizat că pentru anul în curs suma strânsă de asociaţia de părinţi este 30 de lei pe an: „Deşi nu este niciun părinte obligat să plătească aceşti bani, consider că nu e o sumă pe care să nu şi-o permită. 15 lei pe semestru înseamnă exact cât un pachet de ţigări”.
Directoarea de la „C. Negri” mai spune că, deşi unitatea are un gardian plătit din bani de la buget, a fost necesar să mai fie angajaţi doi şi la poartă (două ture), întrucât unitatea are internat, pentru care se achită 20 de lei pe an de elev.

„Fără ajutorul părinţilor, şcoala n-ar arăta atât de bine”
La Şcoala Nr. 13, directoarea Luminiţa Chiriac ne spune că nu se mai strânge fondul şcolii de zece ani de zile. Cu toate acestea, managerul recunoaşte că părinţii s-au organizat de multe ori şi au contribuit la îmbunătăţirea condiţiilor. „Elevii primesc o clasă la început de ciclu de învăţământ. Dacă le convin condiţiile, e ok, dacă nu, părinţii încearcă să vină în ajutor. Nu este nimeni obligat să cotizeze cu ceva. Sunt situaţii în care şi  numai un sigur părinte a suportat pe cheltuială proprie igienizarea clasei, sau a schimbat ferestrele. Unii mai schimbă băncile, alţii tabla, pentru că au văzut în alte părţi cu markere, nu cu cretă. Unii au vrut chiar aparate de aer condiţionat. E treaba fiecărei clase cum se organizează. Nu s-a impus nimănui nimic, iar pentru toate achiziţiile există documente. Şi să ştiţi că, fără ajutorul părinţilor, şcoala noastră n-ar arăta atât de bine, motiv pentru care le suntem recunoscători”, spune Luminiţa Chiriac.    
Şi la Şcoala Nr. 13, părinţii elevilor cotizează câte 2 lei pe lună pentru plata gardienilor, cel plătit de la buget neputând face faţă la toată şcoala.

„Nevoile sunt mari, ca să lucrezi conform cerinţelor”

Nici la grădiniţe situaţia nu stă altfel. Rodica Tîrcabu de la Grădiniţa „Codruţa” ne explică de ce: „Ca să lucrezi conform cerinţelor actuale, nevoile sunt multe. Conform programei, trebuie să lucrăm pe centre de interes şi avem nevoie de tot felul de materiale didactice pe care nu ni le dă nimeni. Noi le-am dat o listă şi părinţilor, pentru că e bine să le spui oamenilor care e necesarul, dar nu i-am obligat să cumpere nimic.  De la stat, anul acesta am primit două jocuri mari şi late. Total insuficiente pentru câte activităţi cu materiale intuitive trebuie să faci cu nişte copii de grădiniţă. Mai cerem părinţilor, ne mai procurăm şi noi. Listele cu rechizite sunt stabilite de fiecare clasă în parte. Nu poţi să ţii copilul pe scaun şi să te uiţi la el”, mai spune Rodica Tîrcabu. Aceasta susţine că la Grădiniţa „Codruţa” nu s-au cerut bani de perdele sau covoare, iar aparatura audio-video este „antică”. „La clasă lucrez cu un televizor donat de un părinte dintr-o serie anterioară. E vechi de 30 de ani, dar merge. Computerul la fel. Noroc că-i mai schimb pe bucăţi componentele. Nu poţi să faci învăţământ doar cu planşa, în condiţiile în care, acum, toţi copiii au acasă o mulţime de mijloace tehnice moderne. Trebuie să te adaptezi cu ce ai”, spune directoarea de la „Codruţa”. Aceasta susţine că nici măcar bani pentru gardian nu cere, întrucât unitatea a fost dotată cu sistem de supraveghere cu senzori urmărit de o firmă de pază.               

Citit 5676 ori Ultima modificare Marți, 14 Ianuarie 2014 18:02

32 comentarii

 • postat de dascal spagar si nesimtit
  Marți, 21 Ianuarie 2014 15:51
  79.116.96.***
  @ Dascali FRICOSI cu Min. Educatiei, ABUZIVI cu parintii!

  Va sunt recunoscatoare pentru cuvintele frumoase! In ceea ce priveste "lucrurile pe care le apreciati", cum ar fi,de exemplu,spatiul pe tastatura, va raspund ca si eu il apreciez dar numai acolo unde se impune,ca in situatia "spatiu pe"! La fel,apreciez abrevierile corecte: dv. sau dvs.(cf. dictionarului) si niciodata "Dstra" sau " D-tra",pentru "dumneavoastra".Incolo, s-auzim de bine!
  0
  2
  Raportează
 • postat de Piramida , bat-o vina ! (Si capusele !)
  Luni, 20 Ianuarie 2014 23:34
  5.13.206.***
  Toate domeniile de activitate din Romanica au o"regina" si eventual , un "rege" . Care "rege" si "regina" nu vor fi deconspirati decat daca traseul spagii este urmarit pe VERTICALA ! Degeaba ne aratam unii pe altii pe ORIZONTALA ...este o cercetare fara rezultat...ceva de genul , toti suntem vinovati !
  0
  1
  Raportează
 • postat de Avertisment
  Duminică, 19 Ianuarie 2014 19:15
  89.137.139.***
  Vă rog să nu incriminaţi şi nici să nu vă atingeţi de fondurile care se strâng pe orice căi pentru clasa politică.
  2
  5
  Raportează
 • postat de ale3453
  Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 17:28
  5.13.207.***
  Nu este adevarat cu 30 de lei fondul scolii pe an la Costache Negri. Eu sunt elev acolo si mi s-a cerut 30 de lei pe SEMESTRU fondul scolii, plus 20 de lei pentru gardian. DOAMNA DIRECTOARE, STITI MATEMATICA ? CAT VINE PE AN ? Mai sus in comentariu ati spus ca este 30 de lei PE AN adica 15 lei pe semestru ceea ce este FALS. Mai este un pic si incepe semestrul al doilea si trebuie din nou sa achitam aceste sume.La acea inspectie de la ARACIP elevilor ni s-a impus sa zicem ceea ce vrea doamna ANDRA . Nu stiti cat de tare ne bucuram ca nu ati luat cel mai mare calificativ la inspectie deoarece nu meritati.... Pe dinafara este un liceul de prestigiu dar pe dinauntru este ca un mar stricat , putred in mijloc. SARACUL COSTACHE NEGRI CRED CA SE ZVARCOLESTE IN MORMANT CAND VEDE CE A AJUNS LICEUL LUI.... Asta e , asa e Romania... pacat.
  Iar la Scoala Nr.13 este cam aceeasi situatie: vai si amar de parintele care isi da copilul la clasa zero aici. Aici la fiecare 4 ani se schimba mobilierul din clase cat despre cadouri la doamnele invatatoare, acele mamicute cu limbute patrunzatoare bat cu pumnul in masa la sedinte sa adune bani pentru cadouri destul de substantiale. AM FOST ELEV 8 ANI DE ZILE si nu este nimic adevarat din ce a zis " doamna" directoare Chiriac referitor la faptul ca " de 10 ani nu se mai achita fondul scolii"... Asa ca RUSINE la amandoua directoarele ca pot sa anunte asa ceva in presa. Ele nu realizeaza ca se fac de rusine in primul rand pe ele ca sunt mari " directoare" RUSINE RUSINE SI IAR RUSINE....
  1
  13
  Raportează
 • postat de Ana List
  Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 12:08
  89.137.139.***
  1) Istoric. În ultimii 24 de ani, şpaga a avut şi are denumiri mai rafinate: comision, donaţii (la partidele politice), plăţi compesatorii, pensionări anticipate cu pensii integrale sau chiar mai mari decât media salariilor din ultimile 3 luni etc. Toate acestea au dus la sărăcirea ţării, la devalizarea bugetelor naţionale, la distrugerea economiei naţionale chiar dacă ele au fost plătite de la sursa primară. Ulterior au fost deduse de la impozitare, de la plăţile către fondul de asigurări sociale, de sănătate, de la fondurile pentru investiţii şi dezvoltare etc.
  Flota, fabricile şi uzinele au fost vândute către "investitori strategici" contra comisioane cu care unii au devenit mari "oameni de afaceri" sau mari politicieni; "investitorii strategici" au făcut şi donaţii pentru înfiinţarea unor partide politice sau pentru întărirea unora deja existente. În una din campaniile electorale de la Galaţi, bătălia pe programele sociale era doar spoiala la bătălia pentru încasarea comisioanelor şi a donaţiilor pentru vânzarea Combinatului Siderurgic.
  Concedierile colective au fost făcute cu plăţi compensatorii de 100.000-150.000 de lei (RON), salariul integral încă 2-3 ani şi pensionări anticipate cu pensia la nivelul mediei salariilor din ultimile 3 luni. A fost o perioadă scurtă în care s-au acordat pensii mai mari decât salariul avut la data pensionării. A fost ŞPAGĂ pentru ca salariaţii să nu se opună la închiderea unor întreprinderi sau secţii de producţie, la pierderea locurilor de muncă. În acest caz, la Combinat (poate şi în alte întreprinderi) a fost şi şpagă din şpagă adică, fiind concurenţă pentru concediere (pardon, disponibilizare!) se dădea şpagă, 10-20% din "beneficiul" total, celui/celor care întocmea/întocmeau listele. Nimeni nu a filmat, nimeni nu a sesizat, nimeni nu s-a autosesizat. Acum mulţi dintre aceştia au devenit "lupul moralist" în Consiliul Naţional sau Local al Elevilor, în opinia publică, în presă etc.
  A fost distrusă economia ţării, a scăzut PIB-ul, au fost devalizate fondurile naţionale. Victimile directe ale tuturor acestor şpăgari au fost sistemul medical, învăţământul, pensionarii care au cotizat la fondul de pensii 35-45 de ani şi cărora li se spune acum că sacul fondului de pensii e gol şi că au rămas mai puţini cotizanţi decât pensionari.
  În paralel, pentru a acoperi (chiar şi în mică parte) deficitele, pentru sănătate, guvernanţii au introdus clinicile private şi coplata iar pentru învăţământ au introdus învăţământul privat, fondul clasei şi fondul şcolii. Nu am nimic împotriva clinicilor private şi a învăţământului privat dar în condiţiile în care absolut toţi salariaţii sunt obligaţi să cotizeze la cele două fonduri, statul trebuie să asigure gratuitate absolută şi condiţii optime la cele două servicii sociale.
  2) Timpul prezent. Ceea ce ocupă acum majoritatea spaţiilor din presa de toate felurile şi majoritatea comentariilor (opiniei) publice reprezintă consecinţa politicilor din ultimii 24 de ani şi la o scară infinit de redusă faţă de şpaga încasată de "onorabilii" de azi în tot acest răstimp. Dar învăţământul a rămas, cu toate micile imperfecţiuni/abateri, ultimul sector care a rezistat şi a rămas în picioare.
  Toate distrugerile care s-au produs până acum au fost precedate de manipu lări grosolane (găuri negre ale economiei, salvarea prin "investitori strategici", nevoia de reforme etc.). Pentru distrugerea completă a învăţământului s-a pregătit cu minuţiozitate scenariul şpăgii din şcoli. "Guvernanţii nu au nici o vină pentru că nu ei au redus drastic bugetul educaţiei". Mai cred că mulţi dintre denunţători au fost manipu laţi/direcţionaţi către punctele slabe. Nu are importanţă că majoritatea profesorilor îşi fac conştiincios treaba şi îşi maschează cu abilitate sărăcia şi grijile în care trăiesc. Nu doamnelor şi domnilor, "profesorii sunt şpăgari", cel mai cumplit fenomen social este "şpaga din şcoli". Poate că la adăpostul acestui "flagel" nu se vede incapacitatea guvernanţilor de a redresa ţara şi nici alunecarea accelerată spre pierderea teritoriului naţional şi a identităţii naţionale. "Învăţământul trebuie dat şi el pe mâna unor investitori strategici"!
  3) Adnotări. Că nu se respectă Legea educaţiei naţionale, că nu se acordă 6% din PIB pentru EDUCAŢIE, că absolut toate funcţiile de conducere sunt ocupate prin numiri politice, fără concurs, sunt fapte fără nici o importanţă. Va cădea Remus Pricope de la conducerea MEN pentru că se va constata că decizia C.A. de la Şcoala nr. 10 din Bucureşti comportă nulitate absolută pentru că organul de conducere este format nelegal şi funcţionează nelegal dar şi acest fapt va rămâne ca un fapt divers, tot fără importanţă.
  1
  8
  Raportează
 • postat de Federaţia Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret Liderii partidelor să spună dacă mai susţin sau nu ca învăţământul obligatoriu să fie gratuit
  Vineri, 17 Ianuarie 2014 21:43
  185.26.182.***
  Federaţia Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret
  Liderii partidelor să spună dacă mai susţin sau nu ca învăţământul obligatoriu să fie gratuit
  Acasă » Actualitate
  În viitoarea Constituţie este nevoie de o dezbatere publică naţională pe articole privind educaţia, potrivit Federaţiei Sindicatelor din Educaţie (FSE) "Spiru Haret".

  De asemenea, liderii partidelor trebuie să spună clar dacă mai susţin un învăţământ obligatoriu gratuit, se arată într-o scrisoare pe care FSE o adresează premierului şi ministrului Educaţiei.

  Dincolo de gravitatea cazului de la Şcoala nr. 10 "Maria Rosetti", problema subfinanţării învăţământului rămâne.

  "Aceasta nu este de ieri, de azi. Fiecare Guvern post-decembrist a încercat, pe diverse căi, să ascundă sărăcia din educaţie. Cu toate că articolul 32 alin. (4) din Constituţia României prevede că «învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii», atât cadrele didactice, cât şi părinţii «cotizează» prin diferite metode la «bunăstarea» sistemului. De la banala cretă, care lipseşte cu desăvârşire, şi până la mobilierul şcolar, în multe cazuri, toate sunt suportate - legal sau ilegal - de către părinţi şi cadre didactice. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu articolul din Legea Educaţiei Naţionale, care prevede că învăţământului i se alocă anual minim 6% din PIB", se arată în document.

  În contextul discuţiilor privind noua Constituţie, este nevoie de o dezbatere publică naţională pe educaţie, consideră FSE "Spiru Haret".

  "Federaţia Sindicatelor din Educaţie «Spiru Haret» susţine că o ţară democratică trebuie să investească în învăţământ şi să asigure şanse egale la educaţie tuturor copiilor. Acest lucru, transpus în lege, înseamnă alocarea de fonduri pentru educaţie, care să acopere toate necesităţile unităţilor de învăţământ", se mai arată în scrisoare.

  Sindicaliştii spun că dacă se pune problema unui Cod etic al profesiei didactice, atunci este necesar şi unul pentru părinţi şi elevi".

  "Campania excesivă din aceste zile a determinat numeroase reacţii inacceptabile din partea unor părinţi, inclusiv violenţe de limbaj şi nu numai la adresa cadrelor didactice. Afirmaţii de tipul cadrele didactice sunt «slugi ale societăţii» sunt de netolerat. În aceste condiţii, dacă se pune problema unui Cod etic al profesiei didactice, atunci este imperios necesar şi unul pentru părinţi şi elevi", mai arată sindicaliştii în scrisoare.

  FSE "Spiru Haret" apreciază că trebuie reconsiderat nivelul costului standard per elev/preşcolar şi adoptate în regim de urgenţă Codul de etică şi Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

  Ministerul Educaţiei Naţionale şi inspectoratele şcolare ar mai trebui de asemenea să acorde consiliere în vederea elaborării regulamentelor interne în școli.

  Nu în ultimul rând, sindicaliștii atrag atenția necesității alocării de fonduri suficiente pentru ca părinții să nu mai fie obligați să contribuie financiar la susținerea activității în școli.
  Accesări: 2491
  Crina Ionescu
  Publicat acum 4 ore si 7 minute
  1
  6
  Raportează
 • postat de CADRU DIDACTIC
  Vineri, 17 Ianuarie 2014 19:38
  79.116.106.***
  Concluzia este urmatoarea:CU CAT TE IMPLICI MAI MULT, CU ATAT E MAI RAU PENTRU TINE.
  9
  5
  Raportează
 • postat de Dascali FRICOSI cu Min. Educatiei, ABUZIVI cu parintii! Taiati imprimantele si gardienii de pe lista, daca guvernul nu finanteaza!
  Vineri, 17 Ianuarie 2014 17:40
  95.83.253.***
  @dascal spagar si nesimtit
  Ne bucuram ca exista si oameni ca Dstra, care se dedica meseriei pe care si-au ales-o, cinste D-tra( insa noi apreciem spatiupe tastatura dupa "." ori ",' si eventual litera mare la inceputul frazei!). Din nefericire, bugetarii au fost intotdeauna legati de un buget sarac, iar daca nu se da nici creta si nu se poate asigura un mediu sigur la scoala (de ex. SCOALA are nevoie de gardian ca sa ofere un mediu SIGUR elevilor, altfel elevii, prin parintii lor, ar da scolile in judecata daca ar fi talhariti/atacati etc cat sunt in perimetrul scolii si in timpul orelor de curs; de aceea, nu e treaba parintilor sa plateasca voluntar sau nu gardianul, post care trebuie desfiintat daca admin. scolii nu considera necesar sa aloce fonduri ptr securizarea bunurilor lor!)
  Poate ar trebui ca atunci cand pun de greva dascalii nostri sa ceara si creta si baza didactica necesara ptr educatie, nu numai salarii marite! Eventual sa faca lobby puternic pe langa guvern ptr consolidarea statutului lor, nu sa fie tacuti in negocierile cu guvernul si cu gura mare si abuzivi cu parintii!?
  2
  14
  Raportează
 • postat de un parinte
  Vineri, 17 Ianuarie 2014 11:19
  92.85.243.***
  Interesant subiect sa plateasca elevii cate 2-3 agenti de paza (firme preferentialea )care abia fac fata fluxului.Cum se face cand era cate un politist local la fiecare scoala gratis facea fata problemelor!Se strang bani, dar chitante din partea scolii nu exista!Cat costa un agent de paza scoala?Directorii mai dau si pe la partid ceva din banii stansi sa ramana in functie?
  2
  8
  Raportează
 • postat de dascăli +
  Vineri, 17 Ianuarie 2014 10:32
  178.23.65.***
  Constatare: din cele 21 comentarii anterioare acestuia, 10 sunt lucide, observând corect că întregul nu trebuie confundat cu partea și că năpustirea asupra școlii pentru nedemnitatea cuiva nu-i mai departe de înhăitarea la o asmuțire de felul „șo pe ei”. Abjurăm, renegăm nedemnitățile care se întâmplă printre noi, însă avem luciditatea să ne autoreglăm, să ne reevaluăm. Dar dacă aceasta este astăzi „crucea” școlii, să fie lăsată să poarte de una singură povara mofturoșilor și a tabloizilor, apoi să afle aceia că știm „să întoarcem foaia”. Prea ușor ne lăsăm șifonați, iar cei ce ar trebui să asigure școlii un „trai” normal și nu o fac, iar mai apoi se asociază - lipsiți de profunzime - hăitașilor, să știe că noi încă așteptăm să spună și ei lumii „gata, întoarcem foaia!”.
  Pilduitoare sunt comentariile semnate „un dascăl șpăgar și nesimțit” și „dora”: de luat aminte, de urmat.
  6
  7
  Raportează
 • postat de Banu, banu gologanu
  Vineri, 17 Ianuarie 2014 09:23
  89.122.189.***
  Atunci cand in justitie s-a vorbit de mita, pentru a nu mai fi tentati, li s-au marit salariile. Astept sa se faca la fel si in invatamant!
  4
  6
  Raportează
 • postat de dora
  Joi, 16 Ianuarie 2014 22:28
  78.96.255.***
  Sunt cadru didactic de aproape 20 de ani.Locuiesc intr-un apartament inchiriat , dar nu intr-un cartier de fite ,pentru ca acolo nu mi-as permite.Nici rate pentru unul care sa fie doar al meu nu-mi permit, am salariul prea mic.Zilnic ma spetesc carand acasa zeci de caiete care trebuie corectate.Dupa atatia ani de munca nu-mi pot cmpara nici macar o amarata de masina second hand!Ma consolez cu ideea ca voi sfarsi in saracie si singuratate.Cine sa-si doresca ,drept partener de viata, un biet cadru didactic cu o zestre compusa din cateva sute de carti si o valiza plina cu vise?Mare dreptate avea bunica!Parc-o aud si astazi repetand o zicala plina de adevar:" Banul trage la ban, iar paduchele la golan!"..."Dar şi sărac aşa ca anul acesta, ca în anul trecut şi ca de când sunt, niciodata n-am fost…"
  5
  15
  Raportează
 • postat de un dascal spagar si nesimtit
  Joi, 16 Ianuarie 2014 16:40
  79.116.96.***
  sunt dascal de 35 de ani,am absolvit doua facultati-pe bune- lucrez cu 32 de elevi in clasa,desi norma este de maxim 25,si vreau sa spun un singur lucru:imi pare rau ca mi-am consumat energia,mintea si sufletul ca sa ajung astazi sa vad cum niste analfabeti,care maltrateaza si schimonosesc limba romana,arunca in toata dascalimea,fara deosebire,cu atata venin! Am sters nasuri.am legat sireturi,am tinut in brate copiii,cand li se facea vaccin,am stat langa ei si cand tuseau,si cand veneau la scoala nespalati,i-am invatat tot ce am stiut si am crezut ca le este necesar,m-am bucurat cand au castigat medalii la fazele nationale,am fost mandra cand m-au anuntat ca au terminat facultatea ori si-au intemeiat familii,cerandu-mi sa le pastrez un loc in clasa mea si pentru copiii lor...dar acum ....in toata revarsarea aceasta de injurii,de acuze si insulte... acum imi pare rau ca n-am ales o meserie,in locul unei profesii...imi pare rau ca m-am multumit cu bucuria de a-mi fi facut datoria,in loc sa stau intr-un birou comod...imi pare rau ca n-am plecat din tara asta care nu stie decat sa-i umileasca pe cei de care are atata nevoie! La fel ati facut cu medicii...si acum n-are cine sa va scrie o reteta...la fel va fi si in invatamant,cand nimeni nu va mai dori sa-si ofere,pe nimic,inima si creierul...ca sa aiba toti neavenitii unde sa-si arunce fierea si incultura....Ma rog sa traiesc ziua cand veti culege roadele lipsei de respect fata de ceea ce inseamna scoala si dascal adevarat! Sper doar ca pedeapsa sa fie pe masura!
  11
  39
  Raportează
 • postat de gori
  Joi, 16 Ianuarie 2014 09:21
  193.230.156.***
  Sigur ca directorii sunt pentru fondul scolii ptr. ca o parte merg si la ei in buzunar. Toata lumea trebuie sa inteleaga faptul ca aceste aspecte trebuie sa se opreasca aici, ca statul care mareste in fiecare zi darile trbuie sa se achite cel putin de minimul garantat in scoli. Sigur, care parinte vrea o scoala presarata cu petale de trandafiri sa mearga la scolile private, insa daca progenitura nu are chef de invatat nu o va face nici la aceasta scoala, dimpotriva va fi invatat ca totul i se cuvine , principi de baza a copiilor de bani gata.
  3
  8
  Raportează
 • postat de any
  Joi, 16 Ianuarie 2014 08:17
  5.13.232.***
  este interesanta plata gardianului cu cine are cintract de munca semnat ( a cui angajat este ) a scolii , a unei firme ( de partid ) care are contract prestari servicii cu scoala , oricum ar fi banii stransi de la parinti nu se justifica sau o fi platit la negru gardianul
  se munceste mult in tara asta de aceea construim in fiecare zi
  3
  5
  Raportează
 • postat de eu
  Joi, 16 Ianuarie 2014 08:06
  89.137.226.***
  La scoala 13, dascalii cer bani pentru orice. Chiriac nu ar trebui sa-si exprime parerile retrograde prin presa. E drept ca sunt multi parinti care "contribuie" . La cumpararea de cadouri pentru invatatori si profesori. Pentru binele copiilor, parintii renoveaza clase, dar doar la cererea invatatorilor. Iar mamicutele cu limbute patrunzatoare strang bani pentru cadouri. Si nu simbolice. Nu! Obiecte de vestimentatie si chiar mobilier. Si, ia sa incerce un parinte sa nu nplateasca gardianul!
  Rusine, madam Chiriac!
  1
  15
  Raportează
 • postat de un parinte revoltat pe tupeul profesorilor de a cere de parca nu ar fi criza si ptr noi
  Miercuri, 15 Ianuarie 2014 20:32
  89.136.0.***
  ce comparatie nefericita 15 lei cat un pachet de tzigari ! pai eu nu fumez tovarasul profesor ! deci nu mai aduc fondul clasei !
  9
  9
  Raportează
 • postat de STIU!!!! spaga n-are legatura cu salariul...Meritam tot ce se intampla si tot ce se spune! Nu suntem uniti. Se vorbea despre o greva la sf lunii ianuarie. Ce s a hotarat??? Asa ca .......
  Miercuri, 15 Ianuarie 2014 19:36
  185.26.182.***
  Domnilor de la sindicat, acum când toată presa vuiește de corupția din învătământ, care exită și o știm bine, nu am văzut nici un lider de sindicat care să ia atitudine și să spună că pentru a eradica corupția trebuie să mărească salariile profesorilor astfel încât să nu mai fie tentați să ia "șpagă" . Manualele scolare sunt depasite, baza materiala-jalnica, etc.
  Când se vorbea de șpaga luată de procurori, judecători, angajați ai fiscului, politiști, doctori, s-a pus problema să le mărească salariile să nu mai fie tentați să ia șpagă, la învătământ de ce nu se pune aceași problemă?
  Mai mult în acest an au mărit salariile primarilor tot ca să nu mai fie tentați să fure din banul public.
  Vă rog să luați atitudine nu să urmăriți doar să ajungeți în parlament, că nu pentru asta vă plătim.
  4
  16
  Raportează
 • postat de Arimoshikito Tokatodo
  Miercuri, 15 Ianuarie 2014 19:10
  79.116.109.***
  Daca nu aveti fonduri de la minister, atunci reprofilati-va , de tractoristi este mare nevoie. Sa nu mai predati nimic,intrati in greva si atunci o sa vina poate niste profesori mai pregatiti, ca de activitatea celor existenti m-am lamurit.
  21
  9
  Raportează
 • postat de stavire
  Miercuri, 15 Ianuarie 2014 17:35
  5.13.156.***
  Penciu, daca vrei articol adevarat, vezi ce fel se face after school in Galati, la toate scolile , ca la piata , iti dau morcovi , imi dai banii, sa verifice institutiile avizate pe ce baze legale se face aceasta activitate cu bani foarte multi pe cap de invatator . Acolo bani, nu la creta . Directorii topaie de bucurie ca au si ei cota parte.
  2
  12
  Raportează
 • postat de In vino veritas
  Miercuri, 15 Ianuarie 2014 15:53
  5.13.148.***
  Hai să vă zic câteva secrete:
  1.Trăiți în capitalism-orânduire în care unii nu muncesc și obțin profit-adică capitaliștii,iar cei ce muncesc-primesc salariu=adică sunt furați sub formă mascată!
  2.Când ești bogat îți permiți să fii cinstit pentru că ai mâncare în stomac,dormi la căldură,mănânci mâncare naturală
  Când ești sărac=medic,profesor,oțelar,agricultor și îți este mereu foame,stai în frig,mănânci cauciuc cu aspect de carne,bei apă otrăvită ,nu trăiești în condiții omenești,ci TRĂIEȘTI CA UN ANIMAL.Așa trăiesc medicii, profesorii,țăranii,muncitorii în România(și nu numai)
  3.Prin urmare,având și copii-medicul,profesorul-și fiind tratați cu sictir de societate,de stat-NEȘTIIND DACĂ O SĂ MAI APUCE LUNA VIITOARE!!!!!-ei se mai gândesc la cinste????????????NU!!!!
  DE CE??????
  Pentru că cei care muncesc NU AU BANI SUFICIENȚI,iar cei care nu muncesc AU BANI PREA MULȚI!!!!!
  4.Din această ultimă cauză copiii din România nu mai învață!!!!!!
  5.Dacă nimeni nu dă mită,nimeni nu primește mită!!!!
  7
  18
  Raportează
 • postat de Spitalul de părinți nebuni
  Miercuri, 15 Ianuarie 2014 15:33
  5.13.148.***
  Băi ”părinților”!Vă dau eu soluția:întrucât voi sunteți cei mai deștepți,faceți un partid:Partidul Părinților.
  Ajungeți la putere și în acel moment-întrucât voi o să conduceți-o să faceți cele mai bune legi și regulamente.
  Iar în guvernul alcătuit de voi-părinți competenți,deștepți și cinstiți-or să fie numai oameni geniali care vor conduce țara perfect.
  La Ministerul Învățământului veți da 6,6666% din PIB și veți înlocui profesorii actuali cu copiii voștri deștepți care între timp vor lua Bacul și vor fi terminat și facultatea!
  Ce-i așa de greu???????????????????????????????????
  14
  14
  Raportează
 • postat de mmm
  Miercuri, 15 Ianuarie 2014 12:51
  79.116.105.***
  inca se mai practica,de toate...cine recunoaste ca primeste bani de la elevi ptr fondul scolii sau fondul clasei!!....cine iese in fata sa spuna asa ceva!!!!!...nu stiu daca va disparea aceasta "atentie din partea parintilor" ...nu esti obligat,dar daca nu dai, elevul e "taiat" la note...iar, scoala ,DA, domnilor profesori, este un sistem de care elevul beneficiaza gratuit de orele de curs,manuale(elevul le cara degeaba in ghiozdan,in favoarea culegerilor care sunt pe semestru ) ,sala antrenamente,echipamente,creta ,bureti,sol parchet, curatarea clasei de catre femeia de servici(elevii tb sa ramana dupa ore sa spele clasa cu produse tot de la ei ),etc....cred ca cine mai opteaza ptr meseria de invatator/profesor sa se gandeasca de 10X inainte,daca opteaza ptr bani sau daruirea profesionala ,sa stie clar daca la sf anului scolar vor iesi de pe mana lor niste elevi educati sau niste derbedei care stiu sa dea spaga!....bv @ unu
  2
  8
  Raportează
 • postat de Ce se bucura unii pentru ce se intampla in aceste zile in invatamant
  Miercuri, 15 Ianuarie 2014 10:32
  78.97.254.***
  Extras din Curriculum-pentru-invatamantul-prescolar (p.13)

  3. Rolul familiei în aplicarea prezentului curriculum este acela de partener. Părinţii ar trebui să cunoască şi participe în mod activ la educaţia copiilor lor desfăşurată în grădiniţă. Implicarea familiei nu se rezumă la participarea financiară, ci şi la participarea în luarea deciziilor legate de educaţia copiilor, la prezenţa lor în sala de grupă în timpul activităţilor şi la participarea efectivă la aceste activităţi şi, în general, la viaţa grădiniţei şi la toate activităţile şi manifestările în care aceasta se implică.
  4
  13
  Raportează
 • postat de un parinte
  Miercuri, 15 Ianuarie 2014 10:10
  5.13.138.***
  "Sunt situaţii în care şi numai un sigur părinte a suportat pe cheltuială proprie igienizarea clasei, sau a schimbat ferestrele "...ce parinti binevoitori si darnici. Astia sunt parintii care trebuiesc apreciati de catre cadrele didactice. Cu siguranta copii parintelui respectiv "invata" muult mai bine decat ceilalti prosti. Asa se cumpara favorurile cadrelor didactice: un aer conditionat, o banca noua, o zugraveala, perdele. Doar ca sa aiba scoala/cadrul didactic unde sa faca inspectiile, si unde sa se laude "UITE CE BUNI MANAGERI SUNTEM NOI, FACEM TOTUL PE BANII PARINTILOR FARA SA-i CONSTRANGEM. PARINTII NOSTRII SUNT MAI DARNICI DECAT AI VOSTRII...DACA O SA-I BATETI PE PARITII VOSTRII POATE O SA FIE LA FEL DE DARNICI".
  6
  19
  Raportează
 • postat de PT UNU
  Miercuri, 15 Ianuarie 2014 09:53
  95.77.96.***
  Unu esti un mare dobitoc! Profesorul evident ca nu are nevoie de manual, ci elevul. Manualele nu sunt actualizate . Habar n-ai pe ce lume traiesti. Cine a facut manualele alternative? Pofesorii? Unii din minister care castiga de pe urma asta. Arunci cu noroi in profesori aiurea!
  8
  12
  Raportează
 • postat de ha!
  Miercuri, 15 Ianuarie 2014 09:47
  95.77.96.***
  Domnule Dan nu pleaca nimeni cu bani acasa din fondul scolii stai linistit. Cineva scrie mai jos ca ministerul da creta. Nu da nimic, nici creta nici nimic. Dar daca vrei sa faci carte iti trebuie si minime conditii.
  Profesorii din salariul propriu xeroxeaza lucrari 9deci topuri de hartie +imprimanta proprie stricata), mereu scot bani din buzunar ca sa suplineasca ceea ce ar trebui sa faca autoritatile.
  In alte domenii , unii stau pe scaune directoriale si au pe birou tot ce le trebuie (absolut tot) si mai cara si acasa. Iar in scoala nu se da o coala alba, parca in invatamant s-ar lucra cu sapa.

  De exemplu se strica o clanta. De unde o repari? Sau ce zici tu domnu Dan sa stea fraierul de profesor si fraierii de elevi in curent cu usa deschisa nu?
  Ministerul nu aloca bani suficienti pentru salarii dapoi pentru alte cheltuieli. Asta e realitatea.
  A ajunge profesor titular e cu mult mult mai greu decat a termina o administratie publica si printr-o pila a plimba niste hartii pe undeva, asa ca nu mai aruncati cu vorbe asa aiurea.
  12
  13
  Raportează
 • postat de unu
  Miercuri, 15 Ianuarie 2014 09:44
  82.137.12.***
  PAi daca invatamantul este gratuit de ce avem nevoie de fondul clasei?
  Daca sala e varuita simplu si nu are perdele nu poate invata elevul?
  De ce sunt 10 manuale de istorie? Are ROMANIA 10 istoriiiiiiiiiiiiii diferite?
  Pe timpuri te duceai cu un caiet si stiai sa scrii si sa citesti acum te duci cu caiete speciale manuale, zeci de manuale de nu le mai poate cara copilul dar dupa 8 clase nu stie sa socoteasca si sa scrie?
  DE CE? Simplu, pentru ca mama are bani si lui nu-i trebuie carte.
  LA CNVA ne trebuie unde radio sa vedem cand chiulesc eleviiiiiiiiiiii.
  DOMNILOR PROFESORI sunteti niste hoti spagari, nu aveti nevoie de manual pentru a preda o lectie la clasa. Daca vreti cu adevarat puteti, daca nu va plangeti. RUSINE, RUSINE, RUSINE.
  15
  23
  Raportează
 • postat de dan
  Miercuri, 15 Ianuarie 2014 09:37
  5.13.157.***
  Cu toate cele intamplate ,chiar in aceste zile la Costache Negri se aduna fondul SCOLII -20 ron-care sa impus an de an ,nu au nici cea mai mica jena ,retul comentariilor sunt de prisos ......
  2
  24
  Raportează
 • postat de QUO VADIS -mea culpa
  Miercuri, 15 Ianuarie 2014 09:11
  151.65.51.***
  Te-ai lepadat de satana?.....M-am lepadat! Nici usturoi n-am mancat nici pe-acolo n-am trecut ! Intr-adevar nevoile sunt multe,dar ce simplu e sa-ti pui cenusa in cap.(evident exceptiile intaresc regula)

  P.s n-ati precizat la ce marca faceti referire cu:15 lei
  4
  10
  Raportează
 • postat de eu
  Miercuri, 15 Ianuarie 2014 08:55
  5.13.155.***
  Cred ca de aceea guvernul nu aloca 6% din PIB pentru invatamant,pentru ca chiar el a fost partas la aceasta practica.
  Daca se lucra numai cu creta si tabla,ca ei numai cu atat doteaza,ne stia occidentul,s-ar fi furat mai putin,si s-ar fi facut ce trebuie,adica:clase dotate cu calculator,vidoproiector,imprimanta,coli xerox,cartuse tus si alte consumabile,ca doar traim in alte vremuri.
  Numai aiurea s-au imprastiat banii in tara asta!Sunt lasati oamenii sa greseasca,ca apoi vina sa nu fie a politrucilor!
  2
  13
  Raportează
 • postat de un elev model
  Miercuri, 15 Ianuarie 2014 08:26
  5.13.237.***
  Toti recunosc ca sunt infractori, in schimb la unii fapta s-a prescris.
  Iar tova Andra, Penciule, a dat-o cu bata in balta, si tu ai ajutat-o.
  Sa renunte eu, elevul model la un pachet de tigari? pentru fundul scolii? De cand se echivaleaza/ tigara/pachet de tigari? eu fumez trabuc si costa 5Euro/ capita.
  In acest caz este o intreaga discutie intre a cere, a oferi, a conditiona si a face abuzuri.
  Asta, apropo de infractori, iar daca vrei adevarul, te du la scolile acestor directori si intreaba utilizatorul final, pardon cotizantul de buna voie/de nevoie.
  5
  14
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.