Probleme la decontarea navetei în judeţul Galaţi: „Mai bine nu mai merg la şcoală”

Probleme la decontarea navetei în judeţul Galaţi: „Mai bine nu mai merg la şcoală”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un cadru didactic din Iveşti este nevoit să scoată lunar din buzunar 220 de lei pentru acoperirea cheltuielilor de transport


Ne-a scris la redacţie profesoara de istorie din Iveşti, Diana Gheorghe, care susţine că, fiind din Galaţi, face zilnic navetă de 120 de kilometri, dar Primăria din comună nu-i decontează banii în întregime. 

„Este a treia oara când apelez la ajutorul dumneavoastră pentru a scoate în evidenţă nedreptatea comunităţii faţă de navetişti! Primarul comunei Iveşti, Maricel Gheoca, este singurul de pe ruta Galaţi-Tecuci care aplică prevederile anexelor la Legea bugetului din 2014, adică nu vrea să deconteze naveta profesorilor, acesta făcându-se din banii şcolii şi în limita a numai 50 de kilometri. Pentru un navetist de Galaţi, cum sunt eu, această decizie este distrugătoare, deoarece eu plătesc, la nivel de abonament, 17 lei pe zi, ceea ce înseamnă, într-o lună cu 20 zile, 340 de lei, din care pot primi înapoi maxim 120 de lei. Ceea ce este insuportabil pentru un salariu care abia ajunge la patru cifre. Atunci pun întrebarea: cum pot supravieţui într-o astfel de situaţie, în care pierd pe navetă mai mult decât am rată la bancă? În fiecare an au fost probleme cu decontarea, şi cu vechiul primar, dar şi cu cel nou, care a zis la deschiderea anului şcolar că susţine învăţământul şi că nu vor fi probleme cu decontarea, dar tot primarul Gheoca a susţinut că vrea localnici, nu navetişti care să îi cheltuiască banii comunităţii.

Ceea ce nu realizează domnul Gheoca este că acei gălăţeni care fac trei ore pe zi, dus-întors, au ajuns acolo în urma unui concurs naţional la care au luat note foarte mari. Spun asta, ca să închei cu remarca unui şofer, care a concluzionat că, dacă învăţam mai mult, nu ajungeam aici. Vă rog să mă credeţi că mă gândesc serios să mă las de meserie, pentru o slujbă la fel de prost plătită la oraş, dar din care nu voi mai da din buzunar atâţia bani pe transport şi nu voi mai pierde atâtea ore pe drum”, îşi încheie profesoara Diana Gheorghe scrisoarea plină de amărăciune.

Primarul susţine că este doar lipsă de comunicare

Am discutat şi cu primarul Maricel Gheoca, iar acesta susţine că la mijloc e doar lipsa unei comunicări corespunzătoare între şcoală şi primărie. „Am invitat directorii de şcoli la şedinţa în care am votat bugetul, dar n-au venit. Nici profesorii n-au venit să-mi spună ce probleme au, preferând să meargă la ziar. Eu am luat în consideraţie anexa la legea bugetului, dacă spuneţi că ISJ a dispus să se ţină cont de Legea Educaţiei, aşa vom încerca să facem”, declară edilul Iveştiului. Acesta susţine că, pentru comuna pe care o conduce, decontarea navetei este un efort  financiar destul de mare: „Anul trecut, naveta profesorilor a însemnat 100.000 de lei, adică un miliard de lei vechi, în condiţiile în care la Lieşti a fost doar 30.000 de lei”.

Atât sindicatele din învăţământ, cât şi conducerea ISJ au avertizat că primarii trebuie să ţină cont de Lege Educaţiei, care prevede decontarea navetei integrale a cadrelor didactice şi, numai acolo unde se poate, să se aplice prevederile anexei la legea bugetului pe 2014.

Citit 4674 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Februarie 2014 17:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.