O elevă din Galaţi s-a calificat la două olimpiade naţionale dintr-un foc

O elevă din Galaţi s-a calificat la două olimpiade naţionale dintr-un foc
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ioana Cristina Buţu a reuşit să se califice la fazele naţionale de la informatică şi fizică, două discipline deloc uşoare


Ioana Cristina Buţu - elevă la CNVA - a devenit o prezenţă obişnuită în paginile ziarului nostru pentru că anual obţine performanţe neobişnuite. Astă-vară am prezentat-o printre campionii gimnaziştilor, cei care au obţinut o medie de 10 curat la admiterea la liceu. Acum, tânăra a reuşit să confirme că notele primite la şcoală au de fapt consistenţă, că deţine într-adevăr un bagaj de cunoştinţe foarte bogat şi că poate excela chiar la două discipline deodată, clasându-se la ambele olimpiade pe primul loc pe judeţ. Astfel, deşi e abia în clasa a IX-a, ea a reuşit performanţa de a se califica la fazele naţionale atât la fizică, cât şi la informatică.

O nouă iubire: informatica

Calificarea la naţionala de fizică vine oarecum firesc. Ioana a fost selectată pentru a reprezenta Galaţiul la această disciplină şi anul trecut, când era în clasa a VIII-a. Şi chiar ne-a făcut cinste, întorcându-se cu menţiune din partea Ministerului Educaţiei şi medalie de argint din partea Societăţii Ştiinţifice de Fizică din România. La admitere, a ales să rămână la colegiul la care a studiat în gimnaziu, la clasa de matematică - informatică bilingv şi aşa a ajuns să dezvolte o pasiune şi pentru informatică, deşi anul trecut obţinuse premii la chimie şi la "Cangurul lingvist". „Încă nu m-am decis în ce domeniu voi profesa. Deocamdată, îmi plac ambele la fel de mult şi sper că voi obţine premii la ambele faze naţionale. Îmi doresc foarte mult acest lucru”, mărturiseşte tânăra. Chiar dacă rezultatele remarcabile se datorează în cea mai mare parte muncii ei, este normal să amintim că, pentru nivel de olimpiadă, materia la fizică i-a fost şlefuită de profesorul Vasile Ciuchină, directorul CNVA, iar la informatică de profesoarele Georgeta Balacea şi Mirela Voinea.

Reţeta succesului

Ioana recunoaşte că nu este deloc uşor să faci performanţă la cele două discipline şi să înveţi, în acelaşi timp, la toate materiile de la şcoală. De mică, a fost obişnuită să nu lase niciun gol şi să înveţe constant. Acesta este motivul pentru care nu i-a fost foarte greu, deoarece a învăţat zi de zi. Cu toate acestea, uneori e depăşită de toate sarcinile pe care le are de rezolvat pentru şcoală de pe o zi pe alta. "E greu să înveţi la toate, în condiţiile în care trebuie să te pregăteşti pentru două olimpiade. Dar sper ca eforturile să-mi aducă rezultatele aşteptate. Nu pot renunţa la a mă pregăti conştiincios zi de zi la toate materiile, aşa m-am obişnuit. Şi nu voi scădea ritmul nici la pregătirea pentru competiţiile naţionale. Ştiu că premiile se obţin cu sacrificii", spune hotărâtă Ioana.

Citit 3391 ori Ultima modificare Joi, 20 Martie 2014 16:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.