Vlad Şoltuz, calificat pentru internaţionala de fizică

Vlad Şoltuz, calificat pentru internaţionala de fizică
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* El este unul dintre cei mai buni elevi ai generaţiei sale, clasându-se în primele cinci locuri la fazele judeţene ale olimpiadelor de fizică, matematică, chimie, engleză şi franceză


Vorbeşte puţin şi cu greu despre el şi despre performanţele sale. Nu-şi face un titlu de glorie în acumularea de diplome. Mi-a mărturisit chiar că nici nu-şi mai aminteşte ce premii a luat în anii anteriori, deşi s-a calificat la fazele naţionale de fizică sau matematică încă din clasa a VII-a şi nu s-a întors cu mâna goală. Anul acesta, Vlad Şoltuz, elev în clasa a XI-a la CNVA, a obţinut o medalie de argint la naţionala de fizică şi s-a calificat în lotul lărgit pentru faza internaţională.

Fizica nu este însă singura disciplină la care Vlad excelează. El a participat anul acesta la alte patru olimpiade judeţene, la care s-a clasat în primii cinci: la chimie a fost al doilea pe judeţ, la matematică şi engleză - al patrulea, iar la franceză - al cincilea. E conştient că rezultatele la aceste concursuri din domenii diferite îl vor ajuta la admiterea la facultate în Marea Britanie, acesta fiind motivul pentru care Vlad Şoltuz e într-o permanentă competiţie cu sine însuşi, neinteresându-l clasamentele, ci doar ideea de a deveni mai bun de la un an la altul.

Discipolul regretatului profesor Vasiliu 

"Iniţial, mi-a plăcut matematica, dar după ce l-am cunoscut pe domnul profesor Vasiliu am prins drag de fizică. E o disciplină mult mai practică. Domnul Vasiliu avea un dar deosebit de a citi elevul şi de a reuşi să-l motiveze. Era un om foarte ordonat, îşi cunoştea foarte bine laboratorul şi, în plus, a ştiut să ne explice foarte amănunţit în ce domenii poţi lucra dacă eşti bun la fizică. A reuşit să acopere exact golurile pe care le are învăţământul românesc, care nu stă bine deloc când vine vorba de practică şi nici nu se ocupă de orientarea profesională a elevilor. Ni se spune să învăţăm una sau alta, dar niciodată nu ni se explică la ce ar fi aceste lucruri utile mai târziu”, ne spune tânărul.

Ca majoritatea elevilor buni, Vlad îşi doreşte să studieze la o universitate din Occident, mai exact la Imperial London College. Nu s-a hotărât dacă va face pur şi simplu fizică pentru a rămâne în cercetare sau va merge la aeronautică.

Recunoaşte că rezultatele obţinute la fizică i se datorează şi regretatului profesor Vasiliu, actualei profesoare Daniela Domnişoru, dar şi profesoarei Cătălina Stanca, de la „Cuza”, cu care se pregăteşte în particular.

Reţeta de succes a unui olimpic

Vlad mărturiseşte că, în ciuda rezultatelor la cele cinci olimpiade la care a participat, are suficient timp liber pentru prieteni, pentru a practica artele marţiale, sport la care merge încă din 2002, de la vârsta de cinci ani, dar şi să „zdrăngăne” la chitară, cum spune el cu modestie. Ascultă muzică de toate tipurile, de la rock la rap, nefiind adeptul unui singur gen.

„Înainte de olimpiadele naţionale, fac un efort şi timp de două-trei săptămâni lucrez aproape toată ziua. În rest, aloc câte o oră-două pe zi studiului suplimentar”, ne dezvăluie el reţeta succesului său.

Citit 4195 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Aprilie 2014 17:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.