Candidat, victimă a tehnicii moderne la bacalaureat

Candidat, victimă a tehnicii moderne la bacalaureat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Elevul a fost surprins de comisie conectat la cabluri ascunse sub tricou şi lipite cu scotch


Cum site-urile abundă în tot felul de oferte pentru gadgeturi care mai de care mai sofisticate de copiere la bacalaureat, era de aşteptat ca unii candidaţi să cadă victime ale tehnicilor moderne de fentat examenele. La centrul de la Colegiul „Calistrat Hogaş” din Tecuci, unde susţin bacalaureatul şi elevii de la Liceul Tehnologic „Ov. Caledoniu”, profesorii supraveghetori au surprins un tânăr plin de cabluri, lipite pe sub tricou cu scotch. „Elevul respectiv chiar reuşise să ia legătura cu exteriorul. El a fost eliminat din examen şi va avea voie să mai susţină bacalaureatul abia peste două sesiuni, conform legislaţiei în vigoare”, spune inspectoarea generală, Mioara Enache.

Aceasta ne-a informat că alţi 177 de candidaţi au spus „adio” examenului, neprezentându-se la prima probă scrisă. Aceştia se adaugă la cei aproximativ 1.500 de absolvenţi de anul acesta care nici nu s-au mai înscris la examen.  

"Bacalaureatul  nu poate fi de doi bani"

Profesoara de limba şi literatura română de la CNVA, Elena Tudorache a apreciat că subiectele pentru profil real au fost accesibile, iar cele de la uman, mai dificile, în mod justificat.

„Eu ştiu că vor fi absolvenţi care se vor plânge că a fost greu. Nu vreau să aud aşa ceva! Dacă la terminarea liceului sunt elevi care nu sunt în stare să scrie ceva despre opera lui Eminescu, e rău. Trebuie să ţinem cont că programa e mult mai aerisită decât acum 4 – 5 ani. Ce să mai vorbim de acum 10 ani, când candidaţii aveau o listă de 30 de autori!”, spune cadrul didactic de la CNVA.

Elena Tudorache susţine că totuşi examenul de bacalaureat nu poate scădea sub un anumit nivel de dificultate, având în vedere că este criteriu de selecţie pentru admiterea la universităţile din Europa: „Bacalaureatul nu poate fi de doi bani!”, mai spune profesoara. 

Aceasta susţine că primul subiect pentru profil real, textul din Cezar Petrescu, nu ridica probleme, la fel şi compunerea de tip argumentativ, care au fost chiar banale. Dacă au făcut măcar pe jumătate primele două subiecte şi au mai scris măcar generalităţi la eseul de la punctul al treilea, ar  trebui să obţină notă minimă de trecere.

„Compunerea de tip argumentativ e poate prea banală, elevii care au cultură generală nu vor putea să fie sclipitori, dar e o mână întinsă pentru ceilalţi care vor promova examenul la limită”, consideră Elena Tudorache.

Mai dificil, dar în mod justificat  

Cei de la profil uman au primit să realizeze un eseu în care să prezinte viziunea despre lume şi viaţă într-un text poetic la alegere dintre Tudor Arghezi, Nichita Stănescu şi Ion Barbu. „E mai dificil, dar e justificat. Ani de zile elevii de la real, care rezolvă şi câte 30 de probleme pe zi la matematică sau fizică, au fost nedreptăţiţi, primind aceleaşi subiecte ca cei de la uman”, e de părere dascălul de la CNVA.

Elena Tudorache susţine că singura obiecţie pe care o are vizavi de subiecte este formularea cerinţei de la punctul al doilea, de la varianta pentru profil real: „Li s-a cerut să scrie despre importanţa activităţilor de îndrumare a lecturii elevilor. E formulat artificial, ca şi cum ar cerinţa s-ar adresa profesorilor, pentru că ei îndrumă lectura elevilor”, mai spune Elena Tudorache.

Miercuri, proba de foc

Miercuri, 2 iulie, elevii vor susţine proba obligatorie a profilului, la matematică, piatra de încercare a bacalaureatului, sau la istorie. Vineri, 4 iulie este programat examenul la disciplina la alegere din specializarea urmată, iar luni, 7 iulie se vor afişa rezultatele parţiale, până în ora 12,00 şi se vor depune contestaţiile până la ora 16,00.

Foto arhivă: Roxana Artene Penciu       

Citit 2050 ori Ultima modificare Luni, 30 Iunie 2014 17:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.