INTERVIU VL/ Cosmina Albulescu, de două ori MEDALIATĂ cu AUR INTERNAŢIONAL la geografie: "BACALAUREATUL este un exerciţiu de memorare"

INTERVIU VL/ Cosmina Albulescu, de două ori MEDALIATĂ cu AUR INTERNAŢIONAL la geografie: "BACALAUREATUL este un exerciţiu de memorare"
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Susţine fosta elevă de la „C. Negri”, medaliată de două ori cu aur la Internaţionala de Geografie


Andra Cosmina Albulescu a adus recent Galaţiului cea de-a doua medalie de aur la Olimpiada Internaţională de Geografie, performanţă unică pentru această disciplină în istoria învăţământului din oraşul de la malul Dunării.

Am reuşit să discutăm cu ea doar la telefon, tânăra fiind plecată în tabără, pentru a se bucura de ultimele zile de vacanţă, înainte să meargă la Iaşi, unde a fost admisă la Facultatea de Geografie, fără concurs, pe baza rezultatelor de excepţie de anul trecut.

"Mentalitatea faţă de cercetare se va schimba"

Deşi sunt universităţi din străinătate care ar fi primit-o cu braţele deschise, Cosmina a ales să studieze în România, iar viitorul şi-l vede tot pe plaiurile mioritice. După finalizarea facultăţii se vede fie lucrând în cercetare, fie la catedră, la fel ca profesoara Gina Burghiu, de la care a deprins dragostea de această disciplină şi care a îndrumat-o spre performanţă.

„De ce să pleci în străinătate, când poţi să înveţi ceva foarte bine şi în România. Consider că pe viitor se vor deştepta şi românii şi vor acorda o mai mare importanţă cercetării, pe care au lăsat-o de izbelişte acum. Vor descoperi că nimic, nici măcar economia nu merge fără cercetare şi vor fi nevoiţi să investească în oamenii care fac asta”, crede ea, optimistă.

"Dascălii cu vocaţie nu se gândesc prea mult la salarii"

La catedră va merge pentru că e conştientă că învăţământul va avea nevoie de oameni valoroşi, care să pună umărul, ca şi ea, la schimbarea României în bine: "Ce se va alege, dacă vom pleca toţi? E adevărat că sunt acum foarte mulţi profesori care au nimerit în domeniu doar ca să facă o facultate, nu au pic de vocaţie, ceea ce este foarte rău. Vinovate sunt şi familiile, care nu mai acordă respectul cuvenit educaţiei şi profesorilor, de aceea oamenii de valoare se feresc să se îndrepte spre acest domeniu. Sunt convinsă că dascălii cu vocaţie nu se gândesc prea mult la salarii, dar lipsa de respect a celor din jur o tolerează mai greu”, spune medaliata cu aur.

Aceasta susţine că învăţământul românesc mai are şi o altă hibă majoră: „Toate relele vin din programa supraîncărcată şi plină de teorie goală. Bacalaureatul este doar un exerciţiu de memorare, pentru cele mai multe dintre discipline. Nu te alegi cu nimic practic, nu te pregăteşte pentru viaţă, nu-ţi cere lucruri care te vor ajuta”, mai spune proaspăta absolventă de la „C. Negri”.

Nu uită de unde a plecat

Cosmina promite că se va întoarce la Galaţi şi că va menţine legătura cu profesoara Gina Burghiu, dar şi cu colegii de la liceu: „Voi veni pentru pregătirea lotului gălăţean la olimpiadă. Consider că am o experienţă destul de bună în domeniu şi am ce să-i învăţ pe cei pe care îi pasionează geografia”, spune ea.

Andra Cosmina Albulescu a fost iniţial pasionată de informatică, abia la liceu începând să-i placă geografie. Nu a durat mult şi rezultatele de excepţie au început să apară: 2012 - premiul I la nivel naţional, calificare în lotul lărgit, 2013 - premiul I la nivel naţional şi medalie de aur la internaţională, 2014 - premiul I la olimpiada naţională şi medalie de aur la internaţională.

Cracovia, mult mai „umană” decât Kyoto

Cum a participat pentru a doua oară la o fază internaţională a olimpiadei de geografie, am întrebat-o cum i s-a părut, comparativ cu experienţa de anul trecut. „A fost mult mai bine decât anul trecut, când am primit doar mâncare tradiţională japoneză şi n-am putut înghiţi nimic în afara conservelor din bagaj şi n-am închis ochii pentru că am dormit pe jos pe tatami. Şi organizatorii s-au străduit să ne ofere mai multe excursii, dar şi cărţi la premiere, ceea ce nu s-a întâmplat în Japonia, povesteşte tânăra.

CITEŞTE ŞI: Cosmina Albulescu aduce a doua oară AURUL INTERNAŢIONAL la Galaţi:

Citit 3113 ori Ultima modificare Marți, 26 August 2014 20:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.