Ce mai învaţă COPIII la clasa I: „Ana are mere” este EXILATĂ din Abecedar

Ce mai învaţă COPIII la clasa I: „Ana are mere” este EXILATĂ din Abecedar
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* În locul tradiţionalei propoziţii, au apărut variantele „Ioana are un euro”, sau mai rău, într-un auxiliar, „Maria ia o lamă nouă” * Numele româneşti au fost înlocuite cu Uma, Iarin, Oni, iar bradul de Crăciun, cu laricele 


În timp ce bătălia pentru licitaţia de manuale continuă între Ministerul Educaţiei şi edituri, opinia publică, învăţătorii şi elevii sunt îngroziţi de ceea ce au ajuns să conţină Abecedarul şi auxiliarele pentru clasa I.

Într-un material postat pe blogul său „Abecedar dadaist cu larice” - , Adriana Săftoiu povesteşte că, deşi editura câştigătoare a ţinut în secret conţinutul manualului, a reuşit să pună mâna pe un exemplar şi s-a speriat. Poeziile care ilustrează fiecare literă sunt adevărate exerciţii de dicţie pentru bieţii elevi care abia desluşesc taina cititului. De multe ori strofele abandonează logica de dragul rimei: „Regina în roi răsare/ Şi rubin din roze are./ - Vreau, vă rog, un strop de rouă/ Ca să fac rânduri de ouă“ sau „Zeci de ouă ordonate, / În octombrie ouate,/ În cuibar se odihnesc/ În curând, puii sosesc.”

Tradiţiile româneşti au fost abandonate

Tradiţionala propoziţie „Ana are mere” din vechile Abecedare a dispărut cu desăvârşire din cel „produs” de Litera şi SIVECO. În locul acesteia, a apărut „Ioana are un euro”. Adriana Săftoiu postează pe blogul său alte câteva exemple prin care demonstrează că noua carte şcolară pentru clasa I se abate în mod clar de la tradiţiile româneşti. În primul rând, numele personajelor familiare au fost înlocuite cu Iarin, Ona, Oli, Mira, Timotei, Stan, Cela, Uma. Apoi, din lecţia „La Crăciun”, aflăm că „Mama coace o tartă cu ciocolată. Lucian taie cotletele. Tanti Lucica toacă mărarul. Tortul cu citrice e la rece. Cecilia ia colacii cu nuci.” Nici urmă de cozonaci sau de turte.

Cunoştinţe avansate de silvicultură

Partea cea mai aberantă apare însă când micilor şcolari de clasa I li se solicită noţiuni avansate de silvicultură: copiii învaţă despre „larice”, o varietate de brad destul de rară, denumire care-i va pune în dificultate chiar şi pe părinţi, în condiţiile în care ar fi fost mult mai uşor şi frumos ca lecţia să fie despre brad.

Logica exilată

Sunt şi pasaje în care chiar şi unui om mare i-ar fi greu să urmărească firul logic, ce să mai vorbim de un copil care abia a trecut de faza cu silabisitul: „Eva are un urs. Octavian are o locomotivă. Evelina cântă la vioară. Silviu e veterinar. El are vitamine pentru animale. Avram e vânător. - Eu vreau să ocrotim animalele. - Atunci sunt aviator. Am un avion verde. - Locomotiva mea are multe vagoane”.

Alternative la bancurile cu „Alinuţa sadica”

Cu toţii ne-am amuzat la bancurile cu „Alinuţa sadica”, dar nu ne-am imaginat că ai noştri copii ar putea citi aşa ceva chiar în cărţile de şcoală. Într-unul dintre caietele auxiliare ieşite deja pe piaţă elevii de clasa I sunt invitaţi să citească şi să tragă învăţăminte din următorul fragment: „Maria ia o lamă nouă. - Maria, aruncă lama! - Nu, Ileana, e lama mea! Acum Maria are o rană mare."

Acelaşi auxiliar propune o propoziţie care în loc să-i înveţe pe elevi litera „B” îi ajută să-i umfle plânsul sau le încurajează pornirile violente: „Baba îl bate cu băţul pe băiatul bolnav”.

Citeşte şi despre Generaţia HAOSULUI în învăţământ/ ANUL ŞCOLAR începe FĂRĂ MANUALE la clasa I şi a II-a

Citit 11540 ori Ultima modificare Marți, 23 Septembrie 2014 17:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.