TINERII ŞI ORAŞUL/ Cum să fii voluntar activ în numele colegilor
Foto: Membrii Consiliului Şcolar al Elevilor de la CNVA

TINERII ŞI ORAŞUL/ Cum să fii voluntar activ în numele colegilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Consiliul Şcolar al Elevilor realizează anual o serie de activităţi interactive care au devenit deja tradiţie pentru comunitatea elevilor şi profesorilor din CNVA


Tradiţia şi excelenţa sunt principiile după care se ghidează întreaga activitate a Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri”. Deşi este o structură organizatorică relativ tânără, Consiliul Şcolar al Elevilor (CSE) a preluat cele două ţinte valorice şi a realizat, an de an, o serie de activităţi interactive, propuse în cea mai mare parte de elevi, sub coordonarea profesorilor şi a partenerilor externi, perfecţionându-le continuu. Vom aminti aici doar acele activităţi iniţiate şi coordonate de membrii Consiliului, urmând ca, într-un număr viitor, să nominalizăm şi pe cele realizate de diferite cluburi sau clase din colegiu.

„Broadcast Yourself”, la a VII-a ediţie

Cel mai longeviv proiect este intitulat „Broadcast Yourself”, ce constă în realizarea unui videoclip, a unei reclame sau a unui scurt-metraj pe baza unei teme oferite, pe durata a opt ore dintr-o singură zi.

Ideea proiectului a apărut acum şapte ani, în cadrul unei clase de Ştiinţe ale naturii, iar pe parcurs s-a dezvoltat şi, cu ajutorul oferit de Consiliul Elevilor, a ajuns la cea de-a VII-a ediţie. Provocarea vine din faptul că, în cursul unei zile, trebuie să filmezi, să editezi şi să prezinţi materialul, în faţa unui juriu de specialitate.

Pe lângă membrii catedrei de informatică, la ediţia din acest an, doi jurnalişti de televiziune au evaluat materialele după criterii ce ţin de presa audio-vizuală. Organizatorii şi câştigătorii au avut ocazia să prezinte acest proiect la televiziunea locală, primind recomandări de specialitate din partea echipei de redacţie.

Elevii sunt dornici să participe, atraşi de premiile oferite, de faptul că sunt evaluaţi de specialişti în domeniu şi, nu în ultimul rând, pentru că muncesc distrându-se. La final, când se vizionează proiectele, eşti cu totul impresionat de poveştile audio-vizuale pornite de la un singur cuvânt, de ingeniozitatea punerii în scenă a temelor, de recuzita improvizată, dar foarte sugestivă. Nu mai vorbim de revelaţiile despre calităţile actoriceşti şi regizorale ale elevilor de gimnaziu şi de liceu.

Voluntariat alături de Asociaţia Suport Medical Activ

Există în liceu foarte multe proiecte de voluntariat şi evenimente caritabile, colectare de fonduri, produse de igienă şi rechizite, alimente neperisabile, spectacole cu scop umanitar. Consiliul Elevilor se ocupă direct de colaborarea cu organizatorii proiectului ”Ajută un copil să crească sănătos!”, învăţând de la membrii Asociaţiei Suport Medical Activ că orice gest umanitar, dacă este însoţit şi de un sfat pe măsură sau de un exemplu practic, devine mult mai folositor.

Căutătorii de comori multilingvistice

În momentul în care s-a introdus o săptămână dedicată educaţiei alternative generic denumită Şcoala Altfel, alte activităţi au devenit la rândul lor o tradiţie. Consiliului Elevilor şi-a luat şi de această dată misiunea în serios realizând şi promovând în fiecare an proiecte atractive pentru elevi, centrate în special pe educaţia nonformală. Cea mai de amploare activitate este „Run! Pense! Gewinn!” realizată sub forma unei căutări de comori multilingvistice (după formatul Treasure Hunt). În cei doi ani în care s-a desfăşurat, participarea a fost foarte numeroasă, peste o sută de elevi înscriindu-se la probe.

 

 

Datorită numărului mare de doritori, jocul a fost împărţit în două etape: una eliminatorie sub forma unui chestionar pe baza unor informaţii ce pot fi identificate în cadrul şcolii, şi o a doua etapă ce cuprinde indicii şi probe amuzante plasate în diferite locuri ce înconjoară colegiul.

Mintea şi rapiditatea participanţilor sunt stimulate de acest concurs prin complexitatea probelor şi prin faptul că întrebările sunt formulate în diferite limbi. Totodată se exersează lucrul în echipă, elevii fiind grupaţi aleatoriu. Este o bucurie să vezi furnicarul participanţilor răspândiţi pe toate culoarele, cercetând indiciile, întrebând în stânga şi-n dreapta, punând cap la cap povestea şi alergând în locul stabilit să marcheze finalul traseului.

„Succes, CNVA, la Naţională!”

Pentru că activitatea academică este completată aproape tot timpul de cea extraşcolară, a devenit o tradiţie ca CSE să ureze elevilor premianţi ai etapelor judeţene „Succes, CNVA, la Naţională!”, pornită de la o idee a unei doamne profesoare foarte dedicate consiliului. În cadrul acestui proiect, sunt filmate toate clasele care transmit mesaje de încurajare participanţilor la etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare. Ne place să credem că şi această formă de recunoaştere îi motivează să muncească mai mult.

CSE reprezintă o muncă de echipă, înseamnă să fii voluntar activ în numele colegilor pe care îi reprezinţi, înseamnă ore suplimentare pentru realizarea proiectelor, dar aduce şi satisfacţii când totul iese bine şi capeţi apreciere în ochii multora. Putem spune că ne bucurăm de sprijinul constant al cancelariei şi al partenerilor noştri.

Coordonarea Consiliului Elevilor, o provocare

Îmi place să spun că elevii de la CNVA se pricep la carte, dar şi la multe alte forme de învăţare, în care îşi exprimă punctul de vedere, îşi canalizează iniţiativele şi capacităţile organizatorice. Este o certitudine că – mai ales în ultima vreme – copiii şi tinerii au devenit interesaţi de latura nonformală a educaţiei, pentru că simt nevoia să îşi modeleze personalitatea nu numai prin cunoştinţele asimilate, ci şi prin activităţi practice, sau prin schimburi de experienţă. Performanţa în CNVA este academică în primul rând, dar nu înseamnă că neglijăm dezvoltarea personală.

 

Activităţi realizate de CNVA în cadrul Zilei Educaţiei Nonformale

 

A face parte din Consiliul elevilor este – pentru mulţi dintre membri – ocazia de a pune în aplicare idei şi soluţii interesante de învăţare interactivă, de organizare şi de coordonare a unui eveniment sau proiect.

A fi coordonatorul Consiliului Elevilor din CNVA este o continuă provocare: am cunoscut lideri înnăscuţi, devotaţi şcolii şi oamenilor săi, tineri plini de energie şi de entuziasm, cu o gândire matură şi deschişi spre interacţiunea continuă cu ceilalţi. Am învăţat de la cei mai activi membri că ceea ce contează este să reuşeşti să transformi o idee în fapt, oricât de imposibilă ar părea la început. (Prof. Daniela Nistor, consilier educativ)

Citit 2120 ori Ultima modificare Luni, 06 Octombrie 2014 19:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.