S-au publicat MODELELE DE SUBIECTE pentru evaluare naţională şi BACALAUREAT 2015

S-au publicat MODELELE DE SUBIECTE pentru evaluare naţională şi BACALAUREAT 2015
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministerul Educaţiei a publicat la începutul acestei săptămânii, pe site-ul www.edu.ro, modelele de subiecte pentru evaluarea naţională şi pentru bacalaureat 2015. După cum se prezintă subiectele, elevii de clasa a VIII-a vor avea ceva mai mult de învăţat şi la română şi la matematică, în timp ce absolvenţii de liceu rămân cu aceeaşi materie.

La română, elevilor de clasa a VIII-a li se va cere să ştie şi genul dramatic, romanul, doina şi balada populară, iar la gramatică toate tipurile de subordonate. Modelul publicat de minister la română are ca text-suport o fabulă, îi trece apoi pe elevi printr-un articol din presă şi le cere să încheie cu o naraţiune despre o întâmplare într-o lume a jucăriilor.

La matematică, absolvenţii de gimnaziu vor pregăti în plus faţă de cei care au absolvit anul trecut clasa a VIII-a ecuaţiile de gradul II, corpurile rotunde şi trunchiurile de piramidă. Dascălii atrag atenţia că au fost reintroduse în programa de examen elemente noi de algebră şi geometrie, scoase din 2011, şi vizibile în modelul publicat: în subiecte apar cerinţe despre sferă şi con.

Fără complicaţii la bacalaureat

La bacalaureat 2015, la română, la primul subiect de la varianta pentru Real, elevii au primit poezia „Iarăşi“, de Virgil Carianopol, la subiectul al doilea un text argumentativ despre rolul prietenilor pentru un adolescent, iar la subiectul al treilea relaţia dintre două personaje dintr-un text narativ studiat, aparţinând lui Ion Creangă, I. L. Caragiale sau Ioan Slavici. La Uman, au primit un sonet de Vasile Voiculescu, la al doilea subiect un text argumentativ despre destinul cărţii tipărite într-o societate digitalizată, iar la ultimul subiect relaţia dintre două personaje dintr-un roman al experienţei studiat.

Modelele de subiecte pentru evaluarea naţională şi bacalaureat 2015 pot fi consultate cu CLICK aici.

Citit 11468 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Noiembrie 2014 15:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.