Nouă elevi gălăţeni calificaţi la Olimpiada INTERNAŢIONALĂ de robotică ar putea RATA DEPLASAREA

Nouă elevi gălăţeni calificaţi la Olimpiada INTERNAŢIONALĂ de robotică ar putea RATA DEPLASAREA
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sistemul de învăţământ din România nu produce doar elevi picaţi la bac, ci şi adevărate valori, cu care ţara noastră se poate mândri. Ultima ispravă le aparţine celor nouă elevi din Galaţi care, sub bagheta profesorului Luigi Mistodie, au obţinut primele două locuri la olimpiada naţională de robotică şi s-au calificat, astfel, la etapa internaţională, ce se va desfăşura între 21 şi 23 noiembrie, la Soci, în Rusia.

Robotul spaţial de la Pechea

Cei nouă elevi au vârste diferite şi provin din medii diverse. O parte sunt elevi ai Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri" şi Colegiului Naţional "Costache Negri", două din cele mai bune licee din Galaţi, iar ceilalţi provin din comuna gălăţeană Pechea, de la Liceul Tehnologic "Costachi Conachi".

Am stat de vorbă cu trei dintre ei, elevii veniţi de la Pechea, care au câştigat locul al II-lea la etapa naţională, cu un robot a cărui menire este să înlocuiască panourile solare defecte de pe sateliţii aflaţi pe orbită. „Noi am construit un robot spaţial, care ia panourile solare defecte de pe sateliţi, instalează unele noi şi apoi le transportă pe cele defecte înapoi la staţia spaţială. Am muncit tot anul la acest proiect, însă cea mai mare parte a fost în vară, când am lucrat cam 5-6 ore pe zi, pentru a-l perfecţiona”, ne-a spus Valentin Toia, care, de anul acesta, este student la Facultatea de Arhitectură Navală din Galaţi.

Echipa lui Valentin mai are doi membri, iar sarcinile sunt bine definite. „Eu mă pricep foarte bine la programare, colegul meu George e foarte bun pe partea de construcţie, iar Cosmina, mezina echipei, care se pricepe şi la programare şi la construcţie, ne ţine uniţi şi ordonaţi, pentru că noi avem tendinţa să fim foarte împrăştiaţi”, ne-a mai spus tânărul de 19 ani. Tinerii din Pechea mai spun că fără kitul oferit de Damen, după faza regională, nu ar fi putut ţine pasul cu elevii de la CNVA.

Cei trei s-au calificat pentru categoria Standard III la World Robot Olympiad, categorie destinată elevilor de liceu. Reuşita lor este cu atât mai importantă cu cât ei sunt primii elevi din Pechea calificaţi la faza internaţională a unui concurs de o asemenea anvergură.

Mentorul elevilor pasionaţi de robotică

„L-am cunoscut pe domnul profesor anul acesta, când m-am alăturat echipei, şi mi s-a părut, de la bun început, un om minunat, de la care am foarte multe de învăţat. Îmi place că e răbdător şi că ne oferă o altă viziune asupra ştiinţelor exacte”, ne-a spus Cosmina Lazăr, elevă în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic "Costache Conachi" din Pechea.

Pentru că i-a plăcut dintotdeauna să lucreze cu tinerii, profesorul Luigi Mistodie a ştiut exact cum să şi-i apropie. "În mare parte, elevii nu sunt atraşi de robotică, deoarece sunt învăţaţi să privească ştiinţele exacte separat. Eu cred că ele trebuie privite împreună, iar elevii trebuie să extragă câte ceva din fiecare, pentru a face un proiect cât mai aproape de ideal", spune Luigi Mistodie.

Nici tinerii nu au rămas impasibili la acest nou mod de lucru. Ei s-au declarat impresionaţi de metodele de lucru folosite de coordonatorul lor. "Îl consider pe domnul profesor Mistodie mentorul meu, pentru că datorită lui mi-am dat seama cât de mult îmi place robotica. La început, credeam că este ceva foarte greu, dar pe parcurs am început să lucrez mai mult şi să descopăr multe lucruri noi”, spune Valentin Toia.

Călătoria la Soci este incertă

Chiar dacă performanţa este una notabilă, participarea celor nouă tineri la olimpiada de la Soci este pusă sub semnul întrebării, din cauza costurilor mari pe care le implică. "Din nefericire, participarea la internaţională înseamnă bani de drum pentru toate cele trei echipe, prin urmare avem nevoie de sponsori. Am înţeles că la primăria din Pechea s-a găsit sprijin pentru o parte din sumă. Avem însă în continuare nevoie de 3.300 de euro, pentru cei şase elevi de la CNVA. Am aflat că şi Primăria Galaţi a fost de acord să ne ajute cu o parte din bani, dar căutăm sponsori în continuare", ne-a spus dr. ing. Luigi Mistodie, care este şi preşedintele comitetului ştiinţific World Robot Olympiad din România.

Costul total al drumului pentru toţi cei nouă elevi este de 4.500 de euro. „Iniţial, etapa internaţională urma să se dispute la Moscova, iar drumul ar fi fost mult mai ieftin, undeva la 200 de euro de persoană. Însă locaţia a fost schimbată, iar planurile ne-au fost date peste cap. Sper să se rezolve treburile!”, ne-a mai spus profesorul Mistodie.

Statul plăteşte abia după trei participări!

Lăsaţi să se descurce singuri cu banii de drum până în Rusia, tinerii sunt foarte încrezători că vor ajunge acolo şi că se vor întoarce acasă cu o medalie. "Statul ne-ar fi ajutat cu bani doar dacă eram la a treia participare internaţională. Dar cum este abia a doua, ne descurcăm singuri. Mergem în Rusia cu gânduri mari. Ne-am perfecţionat robotul, am micşorat şi timpul de execuţie al acţiunilor de la 2 minute la 1 minut şi 20 de secunde, aşa că suntem foarte încrezători că vom obţine o medalie", ne-a declarat George Gheorghiţă, unul dintre componenţii echipei Robotech din Pechea.

Dr. ing. Luigi Mistodie îşi doreşte să înfiinţeze o asociaţie unde tinerii pot veni să-şi dezvolte talentul şi pasiunea pentru robotică. "Vreau să fac o asociaţie cu voluntari, în care copiii talentaţi să vină şi să înveţe. Pentru că robotica nu e doar despre a învăţa matematică şi fizică, e şi despre a fi mai ordonat, mai calm, mai atent la detalii”, ne-a mai spus profesorul.

Citeşte şi: RECORD MONDIAL DOBORÂT la Galaţi! Războiul roboţilor, la CNVA (FOTO)

Citit 3232 ori Ultima modificare Joi, 06 Noiembrie 2014 08:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.