Experienţe fără frontiere/ VIITORII AVOCAŢI, în vizită la Curtea Europeană
Foto: Andrada Mihaela Cânepă, la Parlamentul European

Experienţe fără frontiere/ VIITORII AVOCAŢI, în vizită la Curtea Europeană
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* "La Strasbourg, studenţii luau notiţe la cursuri pe laptop, în timp ce la noi mai bine de jumătate ar fi pe reţelele de socializare", susţine o gălăţeancă


O delegaţie a Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice din cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” Galaţi, formată din studenţi şi cadre didactice, a participat la şedinţa de judecată a Marii Camere a Curţii Europene a Drepturilor Omului, în cadrul procesului "Gherghina contra România". Speţa prezintă situaţia unui student român, din Piteşti, imobilizat într-un scaun cu rotile, care, din cauza lipsei infrastructurii (rampe speciale destinate persoanelor cu handicap), nu şi-a putut continua studiile.

“Am avut posibilitatea să comparăm modul în care se desfăşoară un proces în Marea Camera a Curţii Europene cu ce se întâmplă la noi şi sunt foarte fericită“, a declarat Andrada Mihaela Cânepă, studentă în anul IV, specializarea Drept.

Ulterior, delegaţia a avut o întâlnire la sediul CEDO cu doamna judecător Iulia Motoc, care a prezentat organizarea şi modul de funcţionare a Curţii, precum şi momente relevante din experienţa sa profesională ca judecător al Curţii Europene.

Săli pline de studenţi la cursurile de la Strasbourg

Următoarea etapă a programului a fost dedicată vizitei la Parlamentul European şi a avut, la rândul ei, o semnificaţie aparte pentru studenţii care s-au aflat, la fel ca în cazul Curţii Europene, pentru prima dată la sediul unei instituţii din Strasbourg. Programul a mai inclus o vizită la Facultatea de Drept din Strasbourg, unde studenţii au putut vedea sălile de curs şi seminar, laboratoarele şi sălile rezervate bibliotecii facultăţii. “Faptul că am avut posibilitatea să ne întâlnim cu ai noştri colegi din Strasbourg ne-a făcut să înţelegem că deschiderea pe care o au cei din afară se răsfrânge şi asupra modului de învăţare. Sălile de curs arhipline sunt dovada încrederii, a bunului simţ şi a modalităţii uşor diferite de a aborda problemele. M-a frapat faptul că fiecare student avea pe pupitru laptopul deschis şi lua notiţe. În sălile noastre de curs, cred că 60 la sută ar folosi laptopul doar pentru a sta pe reţelele de socializare", a declarat Andrada Cânepă, viitor avocat.

În cadrul vizitei a avut loc şi o întâlnire între decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice din Galaţi şi decanul Facultății de Drept din Strasbourg. Întâlnirea a vizat un proiect comun al celor două facultăţi la programele educaţionale în domeniul ştiinţelor penale şi criminalisticii, urmând să se stabilească elementele necesare încheierii unui acord.

Citit 1705 ori Ultima modificare Marți, 02 Decembrie 2014 19:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.