Gălăţeanul călător pe aripile geometriei, de la Londra la Zurich
Foto: Alexandru Păunoiu, (în mijloc) la absolvirea facultăţii la Imperial College London

Gălăţeanul călător pe aripile geometriei, de la Londra la Zurich
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fost absolvent al CNVA, Alexandru Păunoiu a fost un student model la Londra, iar acum este doctorand la universitatea la care a învăţat şi Einstein


Alexandru Păunoiu este unul dintre tinerii de succes ai Galaţiului, căruia i s-au deschis porţile unora dintre cele mai prestigioase universităţi din Europa. A terminat facultatea şi masterul în vara aceasta, la Imperial College London (locul al doilea în lume, conform QS Top Universities 2014-2015), iar în prezent este doctorand în primul an la ETH Zurich, specializat în Matematică - mai precis Geometrie Diferenţială.

„Mereu mi-au plăcut provocările, ca să îmi demonstrez că pot mai mult. Înca din liceu am luat parte la olimpiade naţionale, la matematică şi la informatică. În clasa a XI-a, am reuşit să organizez un concurs naţional online de informatică, împreună cu un bun prieten din Botoşani, Andrei Avădanei, care acum este organizatorul celei mai mari conferinţe de securitate IT din Europa Centrală şi de Est (DefCamp). În 2010, am aplicat la cinci universităţi din Marea Britanie şi am fost admis la toate. Am ales Imperial College (matematică-informatică), datorită renumelui”, rememorează Alexandru Păunoiu perioada cât a fost elev la CNVA, instituţie de care se simte şi acum foarte legat.

Patru ani duri, de studiu pe brânci

Pentru cei mai mulţi dintre studenţii din România, parcurgerea facultăţii devine mai puţin importantă decât admiterea. Nu şi pentru cei plecaţi în străinătate, care şi în timpul vacanţelor au proiecte de realizat. "Au fost patru ani duri, ani în care ziua începea la 9 dimineaţa şi se încheia în bibliotecă la 2 noaptea. A meritat. Am lucrat la două proiecte de cercetare, în primele două veri, supervizat de doi profesori de referinţă în domeniile lor, apoi au urmat alte două veri în care am lucrat în una dintre cele mai mari bănci de investiţii din lume, Morgan Stanley, ceea ce a însemnat o experienţă nemaipomenită pentru mine", povesteşte Alexandru Păunoiu.

Pentru eforturile depuse, a primit de mai multe ori premii din partea universităţii: două premii de excelenţă sponsorizate de o firmă din domeniul financiar, un premiu pentru cel mai bun student din an şi un premiu pentru cel mai bun proiect de grup la matematică, la sfârşitul anului al doilea.

Doctorand la universitatea lui Einstein

În anul de masterat la Imperial College, şi-a scris teza supervizat de unul dintre cei mai recunoscuţi profesori în domeniul geometriei şi chiar a reuşit să aducă ceva nou în cercetare. În acelaşi timp, a aplicat pentru susţinerea doctoratului şi a avut surpriza să primească oferte şi de la Imperial College, şi de la ETH Zurich.

"Am ales să merg în Elveţia, la ETH Zurich (locul al doilea în matematică în Europa, conform Reuters), deoarece am simţit că aici mă pot dezvolta mai bine. Printre personalităţile care au absolvit ETH se numără şi Albert Einstein", menţionează tânărul.

Cu mulţumiri, acasă

Dincolo de orele nesfârşite de studiu, dincolo de victoriile câştigate în lupta cu matematica, dincolo de ţările care l-au adoptat întru plăsmuirea viselor sale legate de carieră, care-l poartă pe căi nebătătorite, Alexandru Păunoiu rămâne cumva ancorat aici, la malul Dunării, de oraşul şi colegiul unde a întâlnit primii oameni care i-au stârnit ambiţiile şi i-au arătat că are aripi să zboare.

"Anul trecut, am venit în vizită la CNVA şi am ţinut o prelegere despre aplicaţiile matematicii în diferite domenii: biologie, fizică, chimie, mecanică etc. Nu vreau să pierd legătura nici cu liceul, nici cu oamenii care m-au ajutat şi cărora le mulţumesc: părinţilor mei, domnului diriginte Marin Dolteanu - fostul meu profesor de matematica la CNVA, domnului conf. dr. Gabriel Bercu şi domnului conf. dr. Jenică Crânganu, ambii de la Universitatea "Dunărea de Jos". Îi port, de asemenea, o  pioasă amintire profesorului Mihai Vasiliu, cel care mi-a fost un mentor şi un model de profesionalism", îşi încheie el scrisoarea.

Citeşte şi: VEZI care sunt cei cinci gălăţeni care au CÂŞTIGAT "Meritul olimpic internaţional"

Citit 4831 ori Ultima modificare Marți, 02 Decembrie 2014 19:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.