Ce schimbări va aduce noua Lege a Educaţiei la admiterea la liceu

Ce schimbări va aduce noua Lege a Educaţiei la admiterea la liceu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Sorin Cîmpeanu pregăteşte să lanseze în dezbatere publică un nou proiect al Legii Educaţiei. Una dintre cele mai importante modificări din proiectul de lege este introducerea concursului de admitere la liceu, pe lângă Evaluarea Naţională, deşi ministrul a exclus iniţial posibilitatea introducerii ambelor examene.

Astfel, dacă la liceele bune, la un profil, la prima opţiune s-au înscris mai mulţi candidaţi decât numărul de locuri disponibile, se va organiza examen de admitere. 

Conform proiectului, media de admitere se calculează astfel: portofoliul educaţional – 20 la sută (compus din mediile anilor de gimnaziu şi alte diplome şi activităţi extraşcolare), media probelor scrise de la Evaluarea Naţională – 30 la sută şi nota obţinută la examenul de admitere – 50 la sută. Dacă numărul candidaţilor la un profil, potrivit primei opţiuni, nu depăşeşte numărul locurilor disponibile, media de admitere se calculează în modul următor: portofoliul educaţional – 40 la sută şi media probelor scrise de la Evaluarea Naţională – 60 la sută.

Admiterea la şcolile profesionale se face doar prin concurs în baza portofoliului educaţional. Potrivit documentului, în prima etapă se va realiza admiterea cu probă de examen şi în a doua etapă, admiterea prin repartiţie computerizată la liceele la care au rămas locuri libere.

Citit 2844 ori Ultima modificare Duminică, 31 Mai 2015 15:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.