TINERII ŞI ORAŞUL/ Anii de liceu prin ochii şefei de promoţie din 2015, la CNCN

TINERII ŞI ORAŞUL/ Anii de liceu prin ochii şefei de promoţie din 2015, la CNCN
Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

Se numeşte Cristina Andreea Pavel şi este şefa de promoţie la Colegiul Naţional „Costache Negri”. Absolventă a clasei a XII-a D, profil matematică-informatică - diriginte, profesor Dan Voiculescu - Cristina este una dintre elevele care demonstrează că se poate. Se poate să fii şi frumoasă, şi deşteaptă, şi premiantă, şi împreună cu toţi ceilalţi, şi distinsă, şi copil. Este doar una dintre elevele de marcă ale şcolii noastre.

CNCN: Cristina, te-ai distins printre absolvenţii de anul acesta ca şefă de promoţie,  a trebuit să ţii un discurs. Vorbeşte-ne despre acest eveniment.
Pavel Cristina Andreea: Nu am fost niciodată persoana care să vrea să ţină discursuri şi am fugit cât de mult am putut de ele, însă atunci când am ajuns în fața microfonului, ca şefă de promoţie a Colegiului Naţional „Costache Negri”, am simţit că îmi sunt recunoscute toate eforturile depuse, nu numai în cei patru ani de liceu, ci în toată activitatea mea de elev, aşa că am fost mândră să spun ce înseamnă pentru mine acest liceu.

CNCN: Ce înseamnă să fii şef de promoţie?
Pavel Cristina Andreea: În primul rând, vreau să contest opinia generală conform căreia elevul care ia mereu note mari nu face altceva decât să stea toată ziua cu nasul în cărţi. Într-adevăr, am învăţat foarte mult şi cred că rezultatele mele se datorează mai ales faptului că niciodată nu am sărit o lecţie, indiferent dacă aveam sau nu notă, dar nu cred că am învăţat mai mult decât oricare dintre colegii mei, ci doar mi-am distribuit altfel efortul. De exemplu, nu a trebuit să recuperez înainte de o lucrare toate capitolele pe care nu le-am învăţat pentru că aveam deja notă şi ştiam că nu o să fiu ascultată. Ţin să menţionez şi că alegerea profilului corespunzător îşi spune cuvântul în rezultatele obţinute. Nu am ales specializarea matematică-informatică pentru că „dă bine”, ci pentru că eram sigură că este cea mai potrivită alegere pentru mine. Domnul profesor de matematică pe care l-am avut în gimnaziu şi, ulterior, în liceu, m-a făcut să îmi descopăr pasiunea pentru acest domeniu şi pentru gândirea logică şi „riguroasă”, aşa cum o numeşte dumnealui, şi vreau să îi mulţumesc  pe această cale, deoarece consider că a îndeplinit una dintre cele mai importante calităţi ale unui profesor în ceea ce mă priveşte, anume aceea de a îndruma paşii unui elev în aşa fel încât acesta să se descopere pe sine şi să îşi stabilească un drum în viaţă. În ceea ce priveşte alegerea profilului, vreau să îi avertizez pe cei care termină acum clasa a VIII-a să se gândească foarte bine atunci când îşi stabilesc opţiunile pentru că, dacă nu le plac cu adevărat materiile precum matematica, informatica, fizica, chimia şi celelalte, profilul real le va părea unul dificil, aşa cum sunt convinsă că cel uman nu este accesibil celor care nu au înclinaţii de acest gen.

CNCN: Ce a fost cel mai greu?
Pavel Cristina Andreea: Cel mai greu, când eşti unul dintre cel mai buni elevi din şcoală, nu mi s-a părut să mă menţin la un nivel înalt, ci să schimb opinia colegilor în ceea ce mă privea, cum că aş fi tocilară, dar spre final, când am mai crescut şi ne-am maturizat în gândire, am simţit din partea lor admiraţie şi uneori respect, iar pe unii i-am văzut bucurându-se împreună cu mine în momentul discursului de la cursul festiv. Majoritatea colegilor au înţeles că rezultatele şcolare nu reflectă în totalitate personalitatea cuiva. În clasa a XII-a, mă bucuram deja de imaginea pe care o aveam şi de prestigiul câştigat. Chiar şi acum, după ce liceul s-a terminat, colegii mai apelează la mine atunci când au probleme şi nelămuriri, iar încrederea lor mă încântă.

CNCN: Sfaturi pentru colegii tăi mai mici?
Pavel Cristina Andreea: În încheiere, sfaturile mele pentru cei care încă profită de anii de liceu sunt: strângeţi amintiri, faceţi fotografii, filmaţi-vă, legaţi prietenii, iertaţi şi cereţi-vă iertare, fiţi buni, chiar dacă ceilalţi nu sunt, păstraţi testele, pentru că e uimitor să vedeţi cum aţi evoluat, învăţaţi cât mai mult şi implicaţi-vă în cât mai mute activităţi! Încercaţi să vă bucuraţi cât puteţi de mult de aceste clipe, pentru că nu vă veţi mai întâlni niciodată cu ele.

Citit 8600 ori Ultima modificare Luni, 08 Iunie 2015 18:05

11 comentarii

 • postat de Colegu
  Vineri, 12 Iunie 2015 21:47
  5.13.134.***
  @colegii. Te rog frumos sa vorbesti in numele tau. Daca asta este opinia ta despre rezultatele Cristinei, este strict problema ta, hai sa zicem a inca catorva persoane, nu trebuie sa bagi in aceasi oala toata clasa. O sa se vada adevarata ei valoarea la BAC, desigur si a ta. Mie unul, mi-ar fi rusine sa ma prezint la proba de limba romana, daca as fi la fel de agramat ca tine, scuza-ma ca iti spun. Daca ai reusit sa ajungi in clasa a 12-a si sa scrii "nici odata" sau "in potriva" este grav si atunci nu ar mai trebui sa te miri de ce nu te-au " SUSTINUT " pe tine profesorii. Nu inteleg, acum ca ai scris o anonima te simti mai bine? simti o eliberare?
  Revenind la tema articolului, felicitari Cristina, succes la BAC si la admiterea in facultate, sunt sigur ca o sa le treci cu brio si o sa le demonstrezi tuturor ca nu degeaba ai fost sefa de promotie si ca profesorii nu te-au " SUSTINUT" doar asa... ca le-a placut de ochii tai. Mult succes !
  33
  24
  Raportează
 • postat de Ss
  Vineri, 12 Iunie 2015 20:26
  82.137.15.***
  Vad contestari pe aici...bacul va confirma daca au dreptate sau e doar invidie! Examenul arata adevarata valoare.....asteptam cu interes rezultatele!
  2
  22
  Raportează
 • postat de colega
  Vineri, 12 Iunie 2015 09:17
  109.103.220.***
  cate note ti-au fost modificate pe final de ani ca sa ai 10?
  ma rog, asta a fost ceea ce ti-ai dorit cu orice pret si ai obtinut, felicitari
  21
  34
  Raportează
 • postat de mihaela
  Vineri, 12 Iunie 2015 08:20
  213.177.19.***
  Succes pe mai departe!
  32
  8
  Raportează
 • postat de cetatean
  Joi, 11 Iunie 2015 21:13
  89.136.186.***
  Bravo copiilor care au preocupari spre invatatura. Sa speram ca ne mai rămân sa rămână si cativa copii buni in tara.
  3
  30
  Raportează
 • postat de colegii
  Joi, 11 Iunie 2015 13:24
  5.13.134.***
  Nu cristina , tu nu ai fost tratata nici odata ca o tocilara ,ai fost putin marginalizata , doar ca ai primit note in de cursul anilor numai noi colegii ,stim cum .........,si asa e ne-am maturizat ,ne-am dat seama ca nu putem face nimic in potriva celor care te-au " SUSTINUT " in acesti 12 ani ,si cred ca tu nu te-ai maturizat sa-ti dai seama de adevarata realitate nici macar la sfarsitul liceului !!!!!!!!!!!
  21
  35
  Raportează
 • postat de Ioana
  Marți, 09 Iunie 2015 21:52
  85.179.78.***
  Bravo Cristina!! Foarte frumos zis tot :) Mult succes iti doreste Ioana, sora celeilalte Cristine cu care aveai spectacole la gradinita!
  32
  8
  Raportează
 • postat de Cornelia
  Marți, 09 Iunie 2015 18:33
  109.166.137.***
  Bravo fetei! Exemplu pentru alte fete care au alte preocupări! Felicitări ei pentru efort si munca depusă!
  32
  10
  Raportează
 • postat de Anca
  Marți, 09 Iunie 2015 18:15
  86.34.187.***
  Copii minunati ,ies de pe bancile acestui liceu!Mult succes in viata!
  35
  10
  Raportează
 • postat de andrei
  Marți, 09 Iunie 2015 12:08
  89.136.186.***
  cata modestie! sunt convins ca asemenea rezultate nu se pot obtine decat prin foarte multa munca si implicare, insa ea trateaza situatia ca pe ceva firesc. ei bine, felicitari!
  33
  15
  Raportează
 • postat de NORDA
  Marți, 09 Iunie 2015 11:19
  86.35.62.***
  PACAT CA SUNT ATIT DE PUTINI COPII BUNI SI NR LOR SCADE PA ZI CE TRECE.RESPECT PT PARINTI.
  4
  41
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.