TINERII ŞI ORAŞUL/ 138 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional “Costache Negri”

TINERII ŞI ORAŞUL/ 138 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional “Costache Negri”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Veşnic tânără, înfăşurată în aura luminii de carte, ocrotită de zidurile roşii, se înalţă semeaţă în dealul Ţiglinei "Sorbona dunăreană", la cea de-a 138-a aniversare. Pe 21 mai, anul acesta, la curţile conului Costache Negri a fost bucurie mare. S-au deschis porţile, pentru a umple de clocot tânăr de zvon românesc curţile neîncăpătoare în zi de sărbătoare. S-au deschis saloanele, unde juni frumoşi şi jupâniţe farmazoane s-au întrecut în măşti celebre şi măiestrite vorbe. Ne-am bucurat încă o dată şi am mai trecut o filă de nemurire şcolii călăuză.

Oaspeţi din Turcia, la sărbătoare

Costume româneşti, mâncăruri tradiţionale, muzică autentică, piese de teatru şi nu numai, toate acestea au fost expuse şi organizate de către elevi, cu ocazia împlinirii a 138 de ani de la înfiinţarea colegiului. Evenimentele s-au suprapus, întâmplător, cu vizita, într-un schimb de experienţă, a şapte profesori şi zece elevi din Turcia, cu ocazia proiectului “Sister Schools Working for International Friendship and Culture”.

În prima zi, 21 mai - ziua Sfinţilor împăraţi Constantin şi Elena, după slujba de binecuvântare, elevii au scos la rampă o Românie rustică, tradiţională, prin reprezentarea a şase regiuni importante din ţară: Maramureş, Moldova, Banat, Bucovina, Oltenia şi Dobrogea. Manifestările artistice, precum dansurile populare şi cântecele le-au atras atenţia oaspeţilor, totul deschizându-se cu interpretarea imnurilor României şi Turciei, de către eleva Ilie Valentina, clasa a IX-a F.

"Acest proiect m-a învăţat ce înseamnă fraternitatea"

“Acest schimb de experienţă cred că a fost unul dintre cele mai frumoase. În primul rând, am cunoscut oameni alături de care m-am simţit bine şi cu care am socializat. Mai mult, în ciuda faptului că nu prea înţelegeau ce spuneam la diferite activităţi, pentru că nu totul a putut fi tradus, elevii turci erau interesaţi de tot ceea ce se petrecea. Făcând parte din programul artistic, pot spune că am simţit că sunt atraşi de muzica bună (fredonau alături de mine, iar după reprezentaţie mi-au spus că au fost plăcut impresionaţi). Acest lucru mă bucură enorm. Cu siguranţă nu voi uita prea curând momentul!”, ne-a mărturisit Valentina.

În cea de-a doua zi au fost prezentate mai multe piese de teatru, atât în română, cât şi în engleză, elevii interpretând personaje precum Romeo şi Julieta, Maitreyi şi Allan sau Adam şi Eva, dar şi scenete amuzante - “This is a test”, “Dictionary”, “Miss Universe” şi “The bank”,  în amfiteatrului liceului.

“A fost o experienţă minunată, am întâltit mulţi oameni noi şi sociabili, ceea ce m-a surprins, trebuie să recunosc. Şi, la urma urmelor, acest proiect m-a învăţat ce înseamnă fraternitatea”, a mărturisit Deniz, unul dintre elevii din Izmir.

Aşadar, prin munca în echipă şi perseverenţa dovedite de toţi elevii, dar şi de profesori, zilele Colegiului Naţional “Costache Negri” au reprezentat cu adevărat un succes, reuşind să destindă atmosfera într-un mod inedit.

CITEŞTE ŞI: Istoria Şcolii gălăţene de pedagogie

Citit 1960 ori Ultima modificare Luni, 08 Iunie 2015 18:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.