Bacalaureat 2015. Profesorii de matematică protestează împotriva subiectelor prea uşoare

Bacalaureat 2015. Profesorii de matematică protestează împotriva subiectelor prea uşoare
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

* Candidaţii au ieşit din examen după o oră şi jumătate de la distribuirea subiectelor

Candidaţii de la liceele bune care au susţinut ieri proba la matematică au ieşit din examen mult mai devreme, unii numai după o oră şi jumătate, întrucât subiectele au fost foarte uşoare.

"Nu există nicio întrebare care să-l pună în valoare pe elevul de 9,00"

Acelaşi lucru ni l-au declarat şi profesorii de matematică, nemulţumiţi că asemenea subiecte nu permit o departajare a elevilor buni de cei care au cunoştinţe medii.

Profesorul Mitică Dudău de la Colegiul Naţional "C Negri" susţine că, de trei ani, se întâmplă acelaşi lucru, elevi de nivelul notei 7,00 reuşind să obţină aceleaşi note cu elevi cu medii maxime la matematică: "Anul trecut am avut 20 de elevi dintr-o clasă de 25 cu medii peste 9,50. Ceea ce nu este normal. Asta spune ceva despre modul în care au fost făcute subiectele. Faţă de subiectele date în 2009, care au fost foarte dificile, acum e o diferenţă ca de la cer la pământ. Nu mă deranjează că se ia foarte uşor 5,00. Asta e foarte bine, dar nu se face o diferenţiere pentru elevii cu adevărat buni. Nu există nicio întrebare care să-l pună în valoare pe elevul de 9,00. Nici nu mai poţi să le ceri să înveţe, pentru că-ţi vor spune că şi aşa subiectele sunt uşoare".  

Profesorul Romeo Zamfir, director-adjunct la Colegiul Naţional "V. Alecsandri", e de aceeaşi părere. Subiectele ar fi trebuit concepute ca până la 8,50 să poată fi făcute de toţi elevii, dar de la această notă ar trebui să existe grade de dificultate pentru a putea răsplăti şi munca celor care au învăţat mai mult în cei patru ani de liceu", consideră Romeo Zamfir. Şi acesta ne-a declarat că, anul trecut, dintr-o clasă de 25 de elevi 11 au avut note de zece şi 20 dintre ei note peste 9,50. Acesta ne-a mai relatat că un alt coleg de-al său postase pe o reţea de socializare faptul că subiectele sunt atât de uşoare, încât cel mai dificil la matematică a devenit ca elevii să stea în sală cele 90 de minute până când au voie să iasă din examen.    

Acelaşi eseu ca anul trecut la istorie

Nici elevii care au susţinut ieri proba la istorie nu au avut prea mari bătălii de dat. Profesorul Sorin Langu, de la CNVA, susţine că subiectele la această disciplină au fost accesibile şi că un elev care a asistat atent la cursuri poate lua cu uşurinţă 7,00. Cei care au pus şi mâna pe carte vor lua note peste 9,00. "Am avut şi o surpriză. La eseul de la punctul al III-lea, elevii au primit cam acelaşi subiect ca şi anul trecut, altfel formulat", mai spune cadrul didactic citat.

Încă doi elevi eliminaţi

Chiar şi în condiţiile în care subiectele au fost uşoare, s-au găsit şi candidaţi care au încercat să fenteze examenul. Ei au fost descoperiţi şi eliminaţi din examen.

La centrul de examen de la Colegiul "Spiru Haret" din Tecuci, un candidat a cerut să meargă la toaletă. Cum de pe bancă dispăruse foaia cu subiectele, la ieşirea din toaletă a fost percheziţionat de supraveghetori, asupra sa găsindu-se un telefon cu care fotocopiase subiectele.

Cel de-al doilea, care susţinea examenul la centrul de la Liceul "Mircea Eliade", a luat de pe masa unei alte candidate ciorna acesteia. De teamă să nu fie eliminaţi amândoi, fata a anunţat comisia de examen.

Vineri, 3 iulie, candidaţii vor susţine cea de-a treia şi ultima probă scrisă. Primele rezultate se vor afişa pe 7 iulie, iar notele finale pe 10 iulie.

Citit 4461 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Iulie 2015 17:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.