PERFORMANŢĂ ISTORICĂ: Galaţiul are AUR şi BRONZ MONDIAL la matematică
Foto: În foto, Andrei Puiu şi Simona Diaconu - alături de ceilalţi trei componenţi ai lotului României medaliaţi şi ei cu argint

PERFORMANŢĂ ISTORICĂ: Galaţiul are AUR şi BRONZ MONDIAL la matematică
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

* Simona Diaconu şi Andrei Bogdan Puiu, doi elevi gălăţeni dublu medaliaţi la competiţii internaţionale


Anul acesta s-a scris istorie în matematică gălăţeană. Dacă medalii internaţionale la matematică au mai fost cucerite, este totuşi prima dată când doi elevi din judeţul nostru au adus întâi două medalii la Balcaniada de Matematică şi apoi două medalii la Olimpiada Internaţională de Matematică (OIM).

Tecuceanca Simona Diaconu este singura româncă ce a primit anul acesta medalia de aur la OIM, care s-a desfăşurat în Thailanda. Performanţa ei a fost secondată de Andrei Bogdan Puiu, care deşi este cel mai mic din lotul României, a cucerit o medalie de bronz.

Simona Diaconu a mai câştigat anul acesta şi argint la Balcaniadă, iar Andrei Puiu - o medalie de bronz. Cu alte cuvinte, dintre cei cinci elevi care au reprezentat România la internaţionalele de matematică în 2015, doi sunt gălăţeni.

Simona Diaconu, fostă gimnazistă a Colegiului "Spiru Haret" din Tecuci, a absolvit anul acesta Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, unde a fost bursieră din clasa a IX-a. Ea are o colecţie bogată de premii la competiţii internaţionale, printre care se numără trei medalii de aur la Olimpiada Europeană pentru Fete, alte două medalii de aur la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada şi la Balcaniada Seniorilor din 2013, iar anul trecut a luat medalie de argint la Internaţionala de Matematică din Africa de Sud.

Fosta elevă de la Colegiul „Spiru Haret” din Tecuci a obţinut medalii de argint la Balcaniada Juniorilor încă de pe băncile şcolii gimnaziale, în 2010 şi 2011.

Andrei Bogdan Puiu, proaspăt absolvent de CNVA, a obţinut şi el foarte multe premii şi medalii naţionale. Medalia de bronz de la OIM a primit-o chiar de ziua lui, pe 14 iulie, când a împlinit abia 16 ani.

Ambii vor învăţa din toamnă la universităţi de prestigiu: Simona la Princeton, iar Andrei la Cambridge sau Imperial London College.

Citit 7898 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Iulie 2015 17:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.