VESTE BUNĂ! Primăriile, obligate să DECONTEZE NAVETA PROFESORILOR

VESTE BUNĂ! Primăriile, obligate să DECONTEZE NAVETA PROFESORILOR
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Normele metodologice privind decontarea cheltuielilor cadrelor didactice şi a personalului didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar de stat pentru navetă au fost aprobate săptămâna trecută de Guvern.

Cadrele didactice au obligaţia să prezinte lunar instituţiei de învăţământ în care îşi desfăşoară activitatea documentele justificative pentru decont, însoţite de cererea tipizată pentru decontarea lunară a navetei. Decontarea cheltuielilor pentru naveta la şi de la locul de muncă se face integral, în luna următoare depunerii documentelor justificative, în condițiile stipulate de metodologie. Analizarea şi verificarea legalităţii solicitărilor va cădea, de acum înainte, în sarcina consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ. Tot în consiliul de administraţie se vor aproba, lunar, cererile solicitanţilor şi se va fundamenta necesarul lunar de finanţare, individual şi pentru toate cadrele didactice din unitatea de învăţământ. Directorul va transmite necesarul de finanţat, sub formă de solicitare, primarului, respectiv preşedintelui consiliului judeţean, după caz, în termen de cinci zile lucrătoare de la încheierea lunii, în vederea efectuării plăţilor.

Precizările din actul normativ adoptat de Guvern vin după ce foarte multe primării au refuzat, sub diverse pretexte, să achite aceste sume, chiar şi sub ameninţarea Ministerului Finanţelor de blocare a conturilor administraţiilor locale. Mulţi primari susţineau că nu există normele care să stabilească modul în care se calculează sumele decontate, argument care nu mai poate fi folosit odată ce au fost aprobate noile reglementări.

Potrivit prevederilor art. 37 de OUG 37/2014, finanţarea acestor cheltuieli se asigură din veniturile proprii ale bugetelor locale şi din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale.

Citit 1698 ori Ultima modificare Marți, 21 Iulie 2015 19:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.