Şcoala de vară, o oportunitate pentru GĂSIREA UNUI JOB

Şcoala de vară, o oportunitate pentru GĂSIREA UNUI JOB
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cel mai dificil lucru pentru un student sau pentru un proaspăt absolvent de facultate este să îşi găsească un job. Lipsa de experienţă este, de cele mai multe ori, motivul pe care angajatorii îl consideră suficient de relevant atunci când refuză CV-ul unui tânăr. Aşadar, cele mai mari companii lansează programe de internship, stagii de practică şi şcoli de vară pentru studenţi. Astfel, tinerii obţin experienţa care le facilitează angajarea sau îşi câştigă banii necesari pentru întreţinere.

Un program care atrage tinerii specialişti încă din anul 2012 este "Şcoala de vară", organizată de compania multinaţională ArcelorMittal. Studenţi de la aproape toate specializările fac stagii de practică plătite şi beneficiază de programe speciale de dezvoltare personală şi profesională.

Şanse de angajare şi practică plătită

Zeci de studenţi de la universităţile din Galaţi, Iaşi, Bucureşti şi Bacău se apropie zilnic de cariera pe care şi-o doresc, datorită activităţii de la Combinat, atât în departamentele de producţie, cât şi în cele de suport. „Au fost selectaţi 40 de studenţi din cei 113 aplicanţi. Studenţii lucrează două luni pe platforma noastră, în diferite zone. Fiecare dintre ei va realiza un proiect, sub ghidarea unui mentor şi alături de specialiştii noştri. La sfârşitul celor două luni, studenţii vor susţine o prezentare a proiectului lor. În această perioadă vor avea, de asemenea, oportunitatea de a-şi îmbunătăţi abilităţile, participând la o serie de traininguri pe teme diverse, cum ar fi managementul timpului, managementul proiectelor şi tehnici de prezentare”, ne-a explicat Mihaela Crăciun, director de Resurse umane la ArcelorMittal Galaţi.

Pe lângă experienţa obţinută, ucenicii sunt plătiţi cu 800 de lei pe lună, beneficiază de două mese pe zi, iar cei care nu au domiciliul în Galaţi au fost cazaţi gratuit. După finalizarea programului, reprezentanţii companiei spun că studenţii cei mai buni vor fi reţinuţi ca viitori specialişti. „În urma şcolilor de vară, am angajat 27 de specialişti, 10 dintre aceştia fiind recrutaţi în 2014”, a mai adăugat Mihaela Crăciun.

Studenţii speră să se aleagă şi cu un loc de muncă

Deşi au trecut doar două săptămâni de când au fost incluşi în acest program, studenţii visează să fie angajaţi la ArcelorMittal. Majoritatea tinerilor sunt la prima experienţă de acest gen şi îşi doresc să-şi continue activitate în domeniile pe care le-au descoperit. „Activez pentru prima oară în domeniul resurselor umane, iar asta m-a determinat să ies din zona de confort. Programul de la ArcelorMittal încearcă o lărgire a conceptului de inteligenţă, dincolo de zona academică, încercând să o dezvolte în paralel pe cea emoţională, necesară zilelor noastre. Trebuie să recunosc că am venit la Combinat cu foarte multe stereotipuri, ghidate de prejudecăţile locale, însă dacă ar fi să descriu acum activitatea de aici, din prisma departamentului meu, aş spune: provocare şi drum spre inovaţie”, ne-a declarat Andra-Mihaela Costache, studentă la Facultatea de Drept.

Chiar dacă experienţa studenţilor nu se compară cu aceea a angajaţilor, reprezentanţii companiei, spun tinerii, îi tratează la fel ca pe nişte profesionişti. „Atitudinea celor de aici faţă de studenţi este foarte deschisă. Deşi au un program foarte încărcat, organizează zilnic întâlniri cu şefii tuturor departamentelor, ca să putem interacţiona cu orice domeniu. Sunt receptivi, iar asta ne motivează să evoluăm în drumul carierei noastre”, ne-a spus Veronica Eremciuc, studentă la Facultatea de Litere.

Cele două luni, constată cu regret studenţii, vor trece foarte repede, iar viitorul încă le este imprevizibil. Sunt conştienţi că, la un moment dat, vor fi concurenţi pe anumite domenii, dar asta nu-i împiedică să menţină o relaţie de prietenie şi să-şi împărtăşească experienţele. „Ca şi în cazul celorlalţi colegi, este cert că îmi doresc să activez în această companie şi după finalizare programului. Am înţeles ce vreau să fac în continuare. Acum am ţinte mai înalte şi privesc lucrurile dintr-o altă perspectivă”, a conchis Petronela Bumbar, studentă la ASE.

Asemenea şcoli de vară sunt o adevărată mană cerească pentru studenţi. Pe lângă faptul că acumulează cunoştinţe practice (învăţământul din România fiind în continuare excesiv de teoretizat), ei capătă şi experienţa necesară angajării. Ba chiar îşi pot găsi un loc de muncă la compania respectivă, dacă se dovedesc a fi suficient de buni. În plus, lucru deloc de neglijat când vine vorba de studenţi, sunt plătiţi pentru munca lor cu un "salariu" destul de atractiv.        

Citit 2316 ori Ultima modificare Miercuri, 19 August 2015 10:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.