PREGĂTIRI pentru NOUL AN ŞCOLAR. Cât CHELTUIE părinţii pentru RECHIZITELE ŞCOLARE

PREGĂTIRI pentru NOUL AN ŞCOLAR. Cât CHELTUIE părinţii pentru RECHIZITELE ŞCOLARE
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Chiar şi cel mai modest set scoate din buzunare măcar 100 de lei


Începutul lunii septembrie este o adevărată goană a părinţilor, însoţiţi sau nu de şcolarii din familie, după rechizitele şcolare. În căutarea preţurilor accesibile, dar şi a rechizitelor de bună calitate, părinţii pierd ore sau chiar zile, până decid de unde să-şi facă cumpărăturile pentru noul an şcolar.

În această perioadă, magazinele mari, dar şi librăriile stabilesc zeci de oferte la rechizitele şcolare, care atrag, mai mult sau mai puţin, cumpărătorii. Cert este că orice părinte îşi stabileşte un buget pentru cheltuielile şcolare, care, de regulă, porneşte de la minimum o sută de lei, dar poate ajunge lejer, în funcţie de calitatea produselor cumpărate, până la 350.

Ofertele din magazine şi librării

La Carrefour, spre exemplu, un set de cinci pixuri cu pastă albastră costă 2,00 lei, ca şi un set de creioane simple. Preţul pentru un penar neechipat porneşte de la 2,49 lei, iar cel mai ieftin set de creioane colorate ajunge la 4,99 lei. Un set modest de geometrie este 1,49 lei şi conţine o riglă de 30 centimetri, un raportor şi un echer. Un caiet capsat de 48 de file costa 1,09 lei, iar cele de biologie, muzică şi geometrie, de 24 file, ajung la 0,89 lei. Accesibil este preţul pentru acuarele: 2,99 lei. Mai mari sunt preţurile pentru stilouri, cel mai ieftin fiind de 11,90 lei.

Şi magazinul Billa are oferte avantajoase. Un set cu 16 culori de plastilină costă 6,99 lei, un set de marchere lavabile 9,99 lei, iar un bloc de desen A4, cu 16 file, ajunge la 5,99 lei. Părinţii care nu vor să stea foarte mult pe gânduri în privinţa rechizitelor, pot alege un penar echipat cu 50 de piese, care nu depăşeşte 24,99 lei.

Ofertele nu au ezitat să apară şi la Metro. Părinţii de preşcolari, care vor să ia micuţului creioane cerate, pot găsi aici un set de 12 culori, la 9,99 lei, şase carioci lavabile, de culori diferite, la 2,99 lei şi guaşe, 6 culori, la 8,99 lei. De asemenea, jucăriile educaţionale sunt la un preţ redus. Cea mai ieftină tablă magnetică costă 19,99 lei, iar cea mai scumpă ajunge la 200 de lei.

Pe lângă promoţiile din magazine, oferte atrăgătoare au apărut şi în librării. La Donaris, de la 1 septembrie a început „Târgul şcolarului”, iar pentru cumpărături de rechizite în valoare de 100 de lei, se aplică o reducere de 10 la sută. Pentru cumpărături de 200 de lei, de 20 la sută. Aici, preţul pentru acuarele porneşte de la 5,50 lei, o trusă de geometrie costă în jur de 10 lei, stilourile, inclusiv pentru stângaci, au preţuri de la 10  la 60 de lei. Accesibile sunt şi caietele de toate tipurile, cu 48 de file. Astfel, un caiet, fie el de geografie, matematică sau biologie, costă 1,50 lei. Şi la Donaris pot fi găsite penare echipate, la un preţ de 45 lei. „Părinţii au început deja să vină cu listele. Pentru rechizite, cheltuie în jur de 100-150 de lei. Îşi asigură copiii cu cele necesare pentru întreg anul şcolar. Cel mai des se cumpără caiete şi stilouri”, ne-a povestit Nora Căstăian, o angajată de la Librăria Donaris.

Preţuri mai mici la papetăriile de cartier

Rechizite şcolare la preţuri avantajoase sunt şi în micile papetării de cartier, pentru părinţii care nu au timp să cutreiere supermarketurile, dar oferta e mai puţin variată. De exemplu, la papetăria Parma din cartierul Micro 19, preţul creioanelor colorate porneşte de 3,40 lei, cariocile sunt 5,60 lei, trusa de geometrie costă între 5 şi 7,50 lei, iar un penar echipat nu depăşeşte 29,70 lei.

Cumpărături online

Unii părinţi nu au timpul necesar pentru a merge câteva ore în magazine după rechizite. În mediul online sunt zeci de site-uri cu rechizite şcolare, care vin în ajutorul părinţilor. Bineînţeles, în funcţie de calitate, preţurile sunt diferite. Pe site-ul bnm.ro, o trusă de geometrie cu 10 piese costă 33, 31 lei, o ascuţitoare cu rezervor ajunge la 2,17 lei. Un penar echipat pentru fetiţe, cu două compartimente şi 23 de piese, costă 44,88 lei, iar altul cu trei compartimente şi 31 de piese ajunge la 63,97 lei. Pe site-ul rechizitelemele.ro pot fi cumpărate, doar printr-un simplu click, rechizitele necesare atât pentru preşcolari, cât şi pentru liceeni. Aici, preţul unui penar cilindric este de 18,40 lei, un pix cu gel costă 4,00 lei, un set de 24 de carioci ajunge la 9,53 lei, iar un set de patru stilouri de diferite culori costă 36,00 lei.

Cei mai mulţi bani, părinţii îi scot din buzunar pentru rucsacul şcolarului. Unul, cât de cât rezistent, costă în jur de 50 de lei, atât în magazine, cât şi pe internet. Evident, asta dacă nu este imprimat cu vreo imagine de desen animat, fiindcă atunci preţul sare rapid.

CITEŞTE ŞI: Şcoala începe cu var de la părinţi sau de la Primărie, în unele unităţi de învăţământ din Galaţi (FOTO)

Citit 4929 ori Ultima modificare Joi, 10 Septembrie 2015 02:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.