EDUCAŢIA se sfârşeşte la sat. FĂRĂ CADRE DIDACTICE în mediul rural

EDUCAŢIA se sfârşeşte la sat. FĂRĂ CADRE DIDACTICE în mediul rural
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Directorii unităţilor de învăţământ din mediul rural se confruntă din ce în ce mai des cu absenţa cadrelor didactice. Lipsa personalului calificat este pusă şi pe baza faptului că profesorii repartizaţi în mediul rural sunt nevoiţi să facă naveta şi să îşi asigure hrana, lucru care duce la cheltuieli majore dintr-un salariu care abia le ajunge acestora pentru un trai decent.

Majoritatea grădiniţelor săteşti se confruntă cu acest deficit. Cei care mai activează ori urmează să se pensioneze, ori nu sunt calificaţi, iar tinerii specialişti ocolesc pe cât posibil satele.

„În satul Hânţeşti este o singură şcoală. Cea de pe colţ. Majoritatea profesorilor sunt tineri care fac naveta de la Tecuci. Noi le asigurăm doar decontarea transportului, dar vă daţi seama că dintr-un salariu de zece milioane este greu să supravieţuieşti. În plus este foarte obositor. Cred că de aceea sunt din ce în ce mai puţine cadre didactice”, a declarat primarul comunei gălăţene Buciumeni, Năstasă Petrache.

În ceea ce priveşte grădiniţele, educatorii nu au unde să îşi desfăşoare activitatea într-un mod civilizat sau în condiţii decente.

„Grădiniţele îşi desfăşoară activitatea într-o sală de clasă. Copiii nu au jucării, să nu mai vorbim de educatoarele ce lipsesc cu desăvârşire. Cea pe care o avem este destul de înaintată în vârstă şi nu are calificare. Să nu mai vorbim de faptul că prichindeii nu au nici măcar o toaletă. Deci, mai putem discuta de educaţie?”, a mai adăugat Năstasă Petrache, primarul din Buciumeni.

Mijlocul de transport nu mai reprezintă o problemă

Dacă în trecut cei mici erau nevoiţi să meargă câteva ore prin frig şi prin nămeţi pentru a ajunge la şcoală, în prezent copiii înscrişi la cele două şcoli şi cele patru grădiniţe beneficiază de un mijloc de transport ce îi aduce în siguranţă acasă.

„Atunci când eram noi mici ne strângeam cu toţii şi mergeam la şcoală, iar până acolo ajungeam uzi fleaşcă, astăzi copiii aşteaptă la poartă microbuzul să îi ducă până la şcoală”, ne spune Năstasă Petrache.

Foto Florin Răvdan

Citit 3294 ori Ultima modificare Marți, 13 Octombrie 2015 15:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.