Un profesor gălăţean - distins cu PREMIUL Academiei Române

Un profesor gălăţean - distins cu PREMIUL Academiei Române
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Filologul gălăţean Gheorghe C. Moldoveanu a fost distins de Academia Română cu premiul „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, pentru lucrarea ”Dicţionarul limbajului poetic al lui Octavian Goga”.

Profesorul Gheorghe C. Moldoveanu a fost cadru didactic la Institutul Pedagogic din Galaţi, posesor al unui doctorat sub îndrumarea Acad. Ion Coteanu, conferenţiar universitar, apoi, profesor la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Principalele sale preocupări sunt legate de limba română, istoria limbii române şi toponimie. I-a dedicat o lucrare lui Aron Pumnul, vizând contribuţiile acestuia la dezvoltarea limbii şi culturii române în Bucovina, iar în 2013, publică lucrarea care i-a încununat cariera ştiinţifică: „Dicţionarul limbajului poetic al lui Octavian Goga”.

Lucrarea pentru care a fost desemnat cu premiul Academiei Române este apreciată de editorii cărţii ca fiind „unică în literatura română de specialitate, prin concepţie şi realizare, oferind cea mai complexă imagine asupra limbajului poetic al autorului „cântării patimilor noastre” şi deschizând ample perspective asupra universului creaţiei acestuia.” Lucrarea poate fi studiată la Galaţi, în sălile de lectură ale Bibliotecii „V.A. Urechia” şi Universităţii „Dunărea de Jos”.

Informaţiile ne-au fost furnizate de către prof. Gh. Nadoleanu.

Citit 5020 ori Ultima modificare Marți, 29 Decembrie 2015 17:44

6 comentarii

 • Miercuri, 13 Ianuarie 2016 10:07
  5.13.240.***
  Intrebari retorice:
  1. Cum poate fi titrat in ziar un articol cu expresia ”recunoasterea valorii” si in editia on-line sa fie sters un comentariu, absolut civilizat, apartinand celui caruia ii este dedicat articolul: prof. univ. dr. Gh. Moldoveanu (comentariu, salvat la timp, si repostat)? Despre ce fel de ”recunoastere a valorii” este vorba?!
  2. ”Cu o selectie facuta de redactie, nu ne-am permis sa semnam textul cu numele domnului Nadoleanu”, afirma cu candoare un reprezentant al V.L., care se doreste a fi credibil, incercand sa justifice astfel eliminarea numelui adevaratului autor. Totusi, cine da dreptul unei redactii ca, dupa o selectie superficiala intr-un text, sa-l publice sub o alta semnatura, fara acordul autorului? Daca un nume a devenit, sa zicem, prohibit pentru o publicatie, nu este mai cinstit ca textul sa apara semnat: Redactia sau V.L. (cum s-a si intamplat cu ”Precizarea”, din editia printata)?!... Apare, cred, fireasca intrebarea: Pe ce temei articolul a fost facut cadou unei ”copile” (despre care chiar V.L. recunoaste ca e o ”incepatoare”)?!... In ce consta contributia domniei sale la forma actuala a textului, care sa-i dea dreptul sa-l semneze?
  3. Acelasi mod de abordare a fost folosit si in ”Precizarea” din ziar (dupa o saptamana de la publicarea articolului): ”Dintr-o eroare redactionala, nu am mentionat faptul ca informatiile din articolul ”Un profesor galatean – distins cu premiul Academiei Romane”, aparut in pagina de invatamant de saptamana trecuta, ne-au fost furnizate de catre prof. Gh. Nadoleanu. Ne cerem scuze pentru omisiune”. Semnat V.L. Nu a fost ”omisiune”, ci o incercare de acoperire a unui rapt. Nu am furnizat ziarului ”informatii”! La 21 dec. 2015, am inmanat editorului coordonator articolul in discutie, scris si semnat: Gh. Nadoleanu. Textul a fost publicat, cu omisiuni, erori in continut si exprimari agramate, sub o semnatura falsa (slava Domnului!...). Cum poate fi explicat faptul ca ”precizarea” a putut fi semnata V.L., iar articolul, atat in forma printata cat si on-line, poarta in continuare mentiunea: ”scris de Ruxandra Podlisnic”?!...
  S-auzim de mai bine! Gh. Nadoleanu
  0
  0
  Raportează
 • postat de D.C.Predescu
  Duminică, 10 Ianuarie 2016 11:50
  5.2.205.***
  Domnule profesor Moldoveanu,
  Faptul că aţi luat de bune cele spuse de domnul Nadoleanu este de înţeles, în condiţiile în care sunteţi vechi prieteni.
  Trebuie însă precizate câteva lucruri, despre care, se pare, nu aţi fost informat. În primul rând, scuzele solicitate de domnul Nadoleanu - justificate, de altfel - au apărut în ediţia tipărită a ziarului, însă Domnia Sa nu a fost mulţumit şi a continuat să ne atace (asta apropo de "atacul" meu; nu eu am iniţiat această dispută şi nici nu am mutat-o de pe mail în spaţiul public; contrele durează deja de câteva săptămâni şi este evident pentru toată lumea că nu au nicio relevanţă pentru public, ci doar pentru orgoliul domnului Nadoleanu). În al doilea rând, articolul remis redacţiei era prea lung pentru spaţiul nostru, lucru care a impus scurtarea textului, fapt de care domnul Nadoleanu a avut cunoştinţă încă din start şi cu care s-a declarat de acord. În condiţiile date, cu o selecţie făcută de către redacţie, nu ne-am permis să semnăm textul cu numele domnului Nadoleanu. Faptul că iniţial nu a apărut sursa informaţiilor este o omisiune pe care ne-am asumat-o şi pentru care ne-am cerut scuze în ziar. Mai mult de-atât...
  P.S. Acesta va fi singurul meu răspuns aici (după alte câteva explicaţii pe mail), deşi, cel mai probabil, acuzaţiile vor continua săptămâni bune de-acum încolo, cel puţin din partea domnului Nadoleanu, căruia se pare că îi face mare plăcere această dispută.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Gheorghe Moldoveanu
  Duminică, 10 Ianuarie 2016 10:57
  79.112.161.***
  Domnule D.C. Predescu,
  Chiar dacă am publicat ceva texte, nu sînt şi nu mă consider gazetar. Permiteţi-mi să comentez comportamentul dumneavoastră, al celor de la Viaţa liberă, ca profan în ale gazetăriei.
  La intervenţia mea anterioară sugeram "să găsiţi o modalitate de îndreptare a lucrurilor convenabilă ambelor părţi" implicate în povestea textului care mă priveşte. Din păcate, reacţia dumneavoastră a fost, să-i spunem, ciudată (e cel mai neutru cuvînt pe care l-am găsit!); în locul scuzelor datorate, aţi trecut la atac, acuzîndu-l pe domnul Nadoleanu că a semnat un text care nu-i aparţine, fără să aveţi vreo dovadă. Sînt prieten cu domnul Nadoleanu de multă vreme şi prietenii nu-şi pot permite fapte ca cel incriminat de dumneavoastră. Sau aşa cred eu! Dacă aţi fi citit cu minimum de atenţie textul meu, pus pe seama domnului Nadoleanu, aţi fi constatat că am folosit numele dumnealui şi greşelile semnalate îi aparţin. Dacă acestea erau lipsite de suport, îi puteaţi reproşa acest fapt, la fel de bine ca şi mie. Modul dumneavoastră de rezolvare este nu numai lipsit de eleganţă şi nu vă onorează. Suspectaţi pe altul ca să acoperiţi o greşeală mult mai gravă decît pare. Prima dată textul a apărut sub semnătură falsă, fapt de care eu nu ştiam şi nu puteam spune că e incorect. Precizarea făcută ulterior, la cererea autorului şi a mea acoperă o greşeală cu alta: domnul Nadoleanu nu v-a furnizat informaţii, ci a trimis un text, iar atunci ar fi trebuit să se spună exact aşa. Ca atare scuzele i se cuvin şi de această dată, pentru ambele greşeli.
  Mai am o întrebare: după ce eu fac un comenteriu la un text din gazeta dumneavoastră, am posibilitatea să fac modificări? Sigur - nu, decît introducînd un text cu corecturile de rigoare. Din moment ce asiguraţi cititorul că singurul responsabil pentru conţinutul mesajelor este autorul acestora, aţi ieşit din culpă. Nu văd de ce dumneavoastră ar trebui să vă bucuraţi de alte drepturi decît autorii comentariilor şi să eliminaţi textele care nu vă convin. Încadraţi dumneavoastră faptul din punct de vedere juridic.
  Prefer să mă opresc aici!
  0
  0
  Raportează
 • Sâmbătă, 09 Ianuarie 2016 11:52
  5.13.240.***
  • postat de Gheorghe Moldoveanu Vineri, 01 Ianuarie 2016 20:4879.112.146.***Link la comentariu
  0
  0
  E un pas faţă de ceea ce se întîmplase prima dată, dar precizarea că informaţiile au fost furnizate de prof. Gh. Nadoleanu nu este satisfăcătoare. Adevăratul autor al textului reclamă două feluri de greşeli: eliminarea unor informaţii produce confuzii în rîndul cititorilor; semnatara textului produce confuzii şi prin greşelile făcute după selectarea informaţiilor primite. Normal era să găsiţi o modalitatea de îndreptare a lucrurilor convenabilă ambelor părţi, ceea ce vă rămîne în seamă. Problema e a dumneavoastră şi numai a dumneavoastră
  0
  0
  Raportează
 • Vineri, 01 Ianuarie 2016 22:37
  5.13.240.***
  Numele meu este Gh. Nadoleanu, autorul articolului sus-menționat, semnat în mod fraudulos de Ruxandra Podlisnic. Nu o cunosc personal pe ziaristă și nu i-am furnizat informațiile la care se referă în ediția on-line a cotidianului gălățean ”Viața liberă”. Pentru punerea în temă a cititorilor, menționez câteva dintre ”contribuțiile” Ruxandrei Podlisnic la articolul respectiv: eliminarea datei decernării Premiului (18 dec. 2015), a anului pentru care a primit premiul (2013); inventarea unui nou apelativ pentru poetul Octavian Goga: ”autorul cântării patimilor (?!) noastre”; exprimarea agramată ”desemnat cu premiul Academiei” ș.a., sunt indicii că frageda ziaristă e certată cu probitatea profesională.
  1
  3
  Raportează
 • postat de secreta
  Duminică, 27 Decembrie 2015 17:51
  109.97.78.***
  Acest stimat domn profesor, a fost director la Liceul de filologie , actualmente cu profil sportiv , din Galati !
  0
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.