Universitatea "Dunărea de Jos"/ Cine sunt candidaţii pentru funcţia de rector

Universitatea "Dunărea de Jos"/ Cine sunt candidaţii pentru funcţia de rector
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Înscrierile pentru funcţia de rector a Universităţii "Dunărea de Jos" s-au încheiat. Urmează campania electorală academică în care cei patru candidaţi - în ordine alfabetică - Nicolae Badea, Iulian Bîrsan, Cătălin Fetecău şi Silviu Măcuţă - îşi vor prezenta ideile, proiectele şi planurile manageriale. Va fi o perioadă destul de scurtă, în care cei patru vor încerca să devină mai cunoscuţi în special pentru cei peste 700 de electori din universitate (cadre didactice şi studenţi), dar şi pentru întreaga comunitate locală, principala beneficiară a actului academic.

„Viaţa liberă” vă oferă astăzi o prezentare a celor patru, aşa cum reiese din CV-urile şi planurile lor manageriale. Se observă că toţi cei patru candidaţi fac parte din aceeaşi zonă a facultăţilor tehnice, aşa-zisa aripă tradiţională a Universităţii, motiv pentru care lupta va fi destul de strânsă. 

 

Profesor doctor inginer Nicolae Badea

Are 56 de ani şi un CV din profesional de invidiat. Cu o experienţă didactică şi ştiinţifică de  26 de ani, s-a implicat în dezvoltarea, susţinerea şi acreditarea programelor de studii. De asemenea, este cunoscut ca fiind preocupat pentru dezvoltarea bazei materiale, dotarea laboratoarelor cu echipamente performante, dar şi pentru abordarea de noi discipline pentru programele avansate de studii ale Facultăţii Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică. A publicat articole şi cărţi la edituri naţionale şi internaţionale (40 de titluri). A fost timp de şapte ani secretar al comisiei de admitere în Universitate. A coordonat sau a participat la mai multe proiecte de cercetare, naţionale şi internaţionale.

Nu a ascuns faptul că fost mânat în lupta pentru rectorat de o atitudine critică faţă de actuala conducere şi din dorinţa de a reaşeza lucrurile: "Ceea ce mă îndeamnă să candidez este faptul că aproape toate aspectele principale ale activităţii din universitate înregistrează deteriorări grave şi  evoluează în direcţii greşite, care pun în pericol atât statutul universităţii în raport cu celelalte instituţii de învăţământ superior din ţară, cât şi statutul celor care lucrează în la Dunărea de Jos", se arată în proiectul său managerial.

Profesor doctor inginer Iulian Bîrsan

Are 60 de ani, un CV profesional impresionant şi o bogată experienţă managerială. Este rectorul Universităţii din 2012 până în prezent, a fost prorector în perioada 2007-2012, dar şi decan al Facultăţii Transfrontaliere Cahul, Republica Moldova, o structură a universităţii din Galaţi care a purtat, de-a lungul timpului, mai multe denumiri, dar despre care se poate spune că este realizarea profesorului Iulian Bârsan. Practic, colaborarea cu vecinii de peste Prut i se datorează în mare măsură. Anul acesta a mai adăugat Universităţii încă o extensiune internaţională - Facultatea de Medicină de la Enna (Sicilia).

"Dacă dorim o universitate modernă, trebuie să  ieşim de sub auspiciile confortului dat de implicarea minimă şi să continuăm să ne asumăm poziţia incomodă, dar necesară, a conducerii propriului destin. Din păcate, nici mandatul 2016-2020 nu va fi mai simplu decât e cel pe care-l voi încheia; obstacolele pe care le vom avea de înfruntat nu vor fi nici mai puţine, nici mai uşor de surmontat decât cele din ultimii patru ani. Candidez din nou cu convingerea universitatea va reuşi să rămână printre puţinele în care măsurile radicale nu sunt necesare", se spune în planul managerial.

Profesor doctor inginer Cătălin Fetecău

În vârstă de 56 de ani, profesorul Cătălin Fetecău se consideră cu mândrie produsul Universităţii "Dunărea de Jos", unde a terminat studiile de licenţă în 1984, la Facultatea de Mecanică (devenită de Inginerie), al cărei decan este în prezent. Experienţa sa managerială are la bază opt ani în care a fost directorul Departamentului de Formare Continuă şi Transfer Tehnologic (2000-2008) şi opt ani în care a fost decanul Facultăţii de Mecanică şi al Facultăţii de Inginerie. Este cunoscut atât studenţilor, cât şi colegilor ca fiind un neobosit organizator de acţiuni variate, pentru promovarea şi îmbunătăţirii procesului de învăţământ al instituţiei pe care o conduce. A iniţiat şi finalizat proiecte cu impact asupra comunităţii academice, a creat punţi de legătură cu instituţii din Galaţi, dar şi cu cele din ţară şi din străinătate. 

"Îmi doresc şi pot să fiu lider, nu manager. Un manager acţionează sub imperativul "Trebuie sa faceţi", în timp ce liderul se poziţionează întotdeauna în mijlocul acţiunii pe care o "facem împreună". O astfel de abordare prezintă întotdeauna avantaje pe termen lung. Societatea este în continuă schimbare, astfel încât actul decizional trebuie să fie caracterizat de dinamism, obiectivitate, onestitate, pragmatism şi transparenţă. Colegii au nevoie de încredere şi siguranţă", se precizează în planul managerial.

Profesor doctor inginer Silviu Măcuţă

Are 61 de ani şi un parcurs profesional de care poate fi mândru. În prezent este conducător de doctorat în cadrul Facultăţii de Inginerie. A brevetat două invenţii – „Maşina universală de încercat materiale” şi „Freză deget, prifilată, cu dinţi demontabili pentru roţi dinţate cilindrice cu dinţi drepţi în modul mare”. A publicat 14 cursuri şi manuale universitare şi 125 de articole ştiinţifice. A participat la mai multe misiuni de evaluare a universităţilor şi programelor de studii, atât în ţară, ca expert ARACIS, cât şi în Bulgaria şi Belgia, ca expert evaluator internaţional. A făcut parte din echipele de cercetare în mai multe programe europene şi  este membru în comitete ştiinţifice internaţionale.  

În planul său managerial îşi propune, printre altele, „o componentă strategică axată pe calitatea procesului didactic şi a celor mai moderne cunoştinţe transmise studenţilor prin mărirea rigorii actului de predare şi a corectitudinii actului de evaluare, cât şi pentru crearea de condiţii de viaţă studenţească la standarde europene”. Profesorul Silviu Măcuţă consideră că „misiunea Universităţii trebuie gândită ca o intersecţie a educaţiei, prin formarea profesională, a cercetării ştiinţifice şi a inovării, ca principale obiective ale societăţii şi economiei bazate pe cunoaştere”. 

Citit 8557 ori Ultima modificare Marți, 19 Ianuarie 2016 00:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.