INSPECTORATELE ȘCOLARE, la un pas de a fi desfiinţate - ”Sunt la mijloc interese pentru obţinerea unui profit”
Foto: Foto-arhivă

INSPECTORATELE ȘCOLARE, la un pas de a fi desfiinţate - ”Sunt la mijloc interese pentru obţinerea unui profit”
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

* Lidia Antoniu, preşedinta SIP Galaţi susţine că după desfiinţarea acestor instituţii, inspecţiile şcolare s-ar putea derula contra cost


Deputatul independent Cornel Comşa a iniţiat, în 2015, o propunere legislativă care prevede desfiinţarea inspectoratelor şcolare şi preluarea atribuţiilor acestora de către Ministerul Educaţiei, respectiv Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, prin înfiinţarea unui departament pentru inspecţie şcolară, şi de autorităţile administraţiei publice locale, prin înfiinţarea unui compartiment de specialitate în cadrul aparatului primarului sau al consiliului judeţean.

Deputatul independent îşi motivează propunerea ca fiind necesară pentru descentralizarea educaţiei, astfel încât şcolile să capete putere mai mare de decizie, iar comunităţile locale să se implice mai mult.

Comisiile de învăţământ şi de administraţie publică din Camera Deputaţilor au dat raport de respingere, însă, la votul din plen, din decembrie 2015, nu a fost întrunita majoritatea calificată pentru respingere. Proiectul nu a mai ajuns însă pe masa plenului a doua oară, el fiind astfel adoptat tacit. Dar pentru a intra în vigoare, propunerea de desfiinţare a inspectoratelor şcolare are nevoie de votul senatorilor.

Oamenii şcolilor se opun proiectului

Proiectul de lege a fost criticat de oamenii şcolilor, inclusiv de ministrul Educaţiei, Adrian Curaj. Fosta inspectoare generală, Laura Marin, actualmente deputat PSD susţine că o asemenea iniţiativă legislativă a fost propusă de cineva care nu a lucrat în sistem. "Multe dintre atribuţiile inspectoratelor şcolare nu pot fi preluate peste noapte de altcineva. E nevoie de o coerenţă la nivel naţional în organizarea examenelor naţionale pentru elevi, dar şi a concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice. Nu e o lege aplicabilă. Şi nici în interesul învăţământului nu e", spune Laura Marin.

La rândul ei, inspectoarea generală Mioara Enache susţine că atribuţiile inspectoratelor şcolare nu  pot fi preluate de alte instituţii, întrucât aici activitatea se derulează pe mai multe paliere, există o mare responsabilitate şi orice decalaje ar crea probleme grave asupra beneficiarilor sistemului, elevii, lucru care nu ar fi de dorit.

Dacă s-ar desfiinţa ISJ Galaţi, s-ar restrânge 33,5 posturi, dintre care 21,5 sunt didactice, iar 12 nedidactice. Pentru personalul didactic n-ar fi nicio problemă, întrucât fiecare inspector şcolar are o catedră rezervată la o unitate şcolară.

"Să nu se adopte această lege!"

O poziţie destul de tranşantă a fost luată de sindicatele din invăţământ. „Federaţia la care suntem afiliaţi a trimis o scrisoare deschisă Senatului prin care solicită să nu adopte această lege. Deşi cel care a avansat propunerea spune că a făcut-o în numele descentralizării, de fapt vom asista la o centralizare şi mai accentuată dacă inspecţiile vor fi preluate de ARACIP. Nici de depolitizare nu poate fi vorba, atâta vreme cât se impune ca cealaltă parte a atribuţiilor să fie preluată de administraţiile locale. Am văzut deja că factorul politic a fost amestecat în şcoli de când acestea au fost date în administrarea consiliilor locale.

În plus, considerăm că totul porneşte de la nişte interese de ordin material. Prin externalizarea inspecţiilor şcolare sunt la mijloc interese obţinerea unui profit  de către unele instituţii. Să nu uităm că ARACIS-ul atunci când vine în inspecţie pentru acreditarea unităţilor de învăţământ primeşte în jur de 80 de milioane de lei vechi”, a precizat liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP), Lidia Antoniu.

În foto, Laura Marin, Mioara Enache și Lidia Antoniu

Citit 7699 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Februarie 2016 00:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.