CAZUL Facultăţii de Medicină din Enna/ Universitatea gălăţeană a CÂȘTIGAT procesul cu Ministerul Educaţiei din ITALIA

CAZUL Facultăţii de Medicină din Enna/ Universitatea gălăţeană a CÂȘTIGAT procesul cu Ministerul Educaţiei din ITALIA
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Ministerul Educaţiei din Italia a dat în judecată Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi. Demersul ministerului italian viza activitatea extensiunii Facultăţii de Medicină gălăţene de la Universitatea „Kore” din Enna, pe care o consideră nelegitimă. În cele din urmă, judecătorul Tribunalului din Caltanissetta s-a pronunţat în favoarea micii facultăţi româneşti, a cărei activitatea corespunde cu reglementările Uniunii Europene. Ministerul Educaţiei din Italia a fost obligat să plătească cheltuieli de judecată de 20.000 de euro.

Ce nu a înţeles Ministerul italian al Educaţiei

Potrivit Ministerului italian al Educaţiei, cursurile ar fi neautorizate, încălcând sistemul numărului închis, adoptat de Italia pentru intrarea la Medicină, însă, conform judecătorului, cursurile au fost activate de o universitatea românească, care nu face parte din sistemul universitar italian.

„Au fost cinci părţi implicate în proces: Universitatea „Dunărea de Jos”, Universitatea „Kore”, Ministerul Sănătăţii din Italia, Ministerul Educaţiei din regiunea Siciliei şi Fondul Proserpina. Noi am fost doar o victimă colaterală. Ministerul Educaţiei din Italia spunea că nu suntem legitimi şi nu avem voie să funcţionăm pe teritoriul lor. Cel mai probabil, reprezentanţii instituţiei nu au înţeles că orice universitate din Uniunea Europeană are dreptul să funcţioneze prin aceste tipuri de extensiuni. Faptul că am fost implicaţi în proces a fost benefic pentru noi, pentru că există o sentinţă şi o hotărâre judecătoreasă care ne dă dreptate. Situaţia nu este convenabilă pentru unele instituţii din Italia, pentru că suntem o universitatea cu predare în limba română. Dacă se preda în limba engleză sau în italiană, nu ar fi fost nicio problemă”, ne-a explica Cezar Bichescu, directorul general al UDJG.

În curând, extensiuni şi în alte state

Iniţiativa beneficiază atât de sprijinul Ministerului Educaţiei din România, cât şi de cel al Preşedinţiei, motiv pentru care se analizează varianta realizării unor noi proiecte asemănătoare.

„Universitatea noastră este singura din ţară care are extensiuni şi în vest, şi în est. Studenţii sunt tot mai puţini, iar noi trebuie să găsim soluţii de a ne dezvolta şi de a rezista pe o piaţă concurenţială, soluţia fiind deschiderea unor mici facultăţi româneşti în statele din UE. Avem câteva proiecte de acest gen, pe care vrem să le extindem în Franţa, Luxemburg, Belgia şi Elveţia. Discutăm şi despre o extensiune a Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor în Italia. O variantă a fost implementarea Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor în zona Siciliei, dar se analizează şi oraşe din nordul Italiei. Nu avem încă acorduri încheiate, variantele respective fiind la nivel de studiu de fezabilitate, urmând să analizăm care sunt cele mai avantajoase”, a completat directorul general al UDJG.

Banii obţinuţi în plus, investiţii în UDJG

Extensiunea de la Enna este o reuşită pentru „Dunărea de Jos”. Planul de afaceri aduce avantaje universităţii din Galaţi. „Bineînţeles, în spatele fiecărei extensiuni stă un plan de afaceri. Trebuie să fim siguri că, din punct de vedere economic, ne permitem să realizăm aceste proiecte. Noi avem deja proiectul-pilot Enna, al cărui plan de afaceri a fost unul favorabil pentru universitatea noastră. Faptul că la Enna ne derulăm cursurile nu a implicat din partea României niciun cost. Până acum, cifrele au fost favorabile pentru noi. Astfel, banii obţinuţi în plus se vor folosi pentru dezvoltarea Facultăţii de Medicină de la noi. Spre exemplu, anul acesta urmează un proces de acreditare a specializării de medicină dentară, fapt care presupune investiţii destul de mari, în jur de 1,1 milioane de lei”, a conchis Cezar Bichescu.

Citit 6604 ori Ultima modificare Joi, 10 Martie 2016 00:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.